Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Jsme v krizi, lidem chybí víra,“ peskuje psychiatr konzumní společnost

Autor: Tomáš Polák - 
5. září 2016
06:05

Lidstvo se potýká s krizí sociálních rolí a i kvůli tomu se stále častěji setkáváme s radikalizovanými útočníky. V rozhovoru pro Blesk.cz to řekl přední český psychiatr Radkin Honzák (77). Řešením je podle něj návrat ke „smysluplné víře“.

„Jak říká Heidegger, už jen nějaký Bůh to může zachránit,“ shrnul základní myšlenku psychiatr Radkin Honzák. Podle něj je totiž pro člověka přirozené něčemu věřit. „Člověk má taky spirituální potřeby. Existují biologické potřeby, pak potřeba bezpečí a jistoty, potřeba psychologicky se realizovat a nad tím vším jsou spirituální potřeby,“ vysvětlil odborník ve Studiu Blesk.

„Je to hra, kdo výš dočůrá“

Podle Honzáka existuje na víru dokonce i vlastní prostor v lidském mozku. „Jak říkají neurologové, není úkolem vědců zjišťovat, jestli Bůh je, nebo není, ale my vám můžeme potvrdit, že má v hlavě člověka své místo, a teď jde o to, čím to naplníte. Vy to můžete naplnit nenávistí, stejně tak jako dobrotou,“ upozornil Honzák, podle kterého rozhodně nejde o tom, aby člověk začal chodit do kostela ale spíš o víru „v něco smysluplného“.

„Je potřeba ten prostor naplnit nějakým slušným obsahem, protože prostor na to tam je, ale teď to lidé plní tím, aby měli víc. Po všech stránkách je to taková ta hra, kdo výš dočůrá,“ míní Honzák a naráží na dnešní konzumní svět, který je pro většinu lidí hlavním spirituálním obsahem.

„Máte to i u šimpanzů, kteří chodí uctívat nějaký totemy a hází na to šutry a pak zas jdou domu na rozdíl od našich, kteří jdou do hospody,“ usmívá se psychiatr. „Tenhle rozměr znovu naplnit nějakou hodnotou znamená překotrmelcovat tuhle konzumní dobu,“ dodává.

„Z principu si nejsme rovni“

Podle Honzáka se nám dnešní doba formou lidských práv snaží namluvit, že jsme si všichni rovni, což ale z principu nelze. „Někdo je vyšší, někdo je nižší. Někdo má na víc, někdo má na míň. My si máme být rovni před právem, ale nemůžeme říkat, že já mám úplně stejné ambice jako má někdo, kdo má IQ o 20 bodů vyšší než já,“ říká odborník. Jedním z důvodů je podle něj i fakt, že lidé nejsou stvořeni jako jedinci.

„My jsme stvořeni do smečky. Té se říká tlupa a má určitou hierarchii. A v té societě mám určitý vliv a postavení,“ míní. Kvůli tomu není z principu možné, aby měli všichni stejné postavení, o což ale dnešní společnost usiluje. „Jenže když chce každý ovlivňovat, a když se chce blýskat, tak to nejde, prostor se zahustí a máte to jako v mraku, ty molekuly se moc zrychlí a začne pršet,“ uzavřel Honzák v narážce na častější teroristické útoky.

Kolik jedinců má „lidská tlupa“? A proč je pro některé uprchlíky těžké se integrovat? I o tom promluvil psychiatr ve Studiu Blesk:

Video  Radkin Honzák  - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video  Radkin Honzák  - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...


moiaza ( 5. září 2016 11:06 )

Nevěřím, že nám chybí víra. V této Havlové konzumní (kapitalistické) společnosti to ani jinak vypadat nemůže. Žijeme v jedné velké džungli. Vítězí silnější. Vítězem se stává ten se silnějšími lokty, ten, co nic a nikoho nerespektuje.Říká se tomu "jde přes mrtvoly". Agresivita, drzost a podrazáctv í vítězi na celé čáře. A nebát se loupit. Kdo nekrade, okrádá rodinu. Není to víra co nám chybí. Je to slušnost a ohledupnost. Jenže od této společnosti se to nedá očekávat. Už jen národní tragédie stmelí tento národ. Ale i z tragédie budou chtít lidské hyeny vytěžit co nejvíce.

ivoadler ( 5. září 2016 09:42 )

V potřebě spirituality s Honzákem souhlasím. Už jsem o tom jednou psal na svém blogu: takovéhle závěry nahrávají církvím - potřebujete spiritualitu a my na ni máme monopol. I rozpínavost islámu posiluje křesťanství - abychom uchránili naši civilizaci, musíme se více přimknout ke křesťanským tradicím. Průs er je, že jedinou alternativou k současnému stavu je marxismus, pochopitelně bez "revolučních" excesů. Jenže ten je zakázaný. Kdo chce z krize ven, musí nastoupit na nástupišti marxismus, ne náboženství, které je nám vnucováno.

308win ( 5. září 2016 06:42 )

Hmmm další odborník ze Slunce A ti blázni co útočili teda měli kolik té víry????? V jednom ale musím souhlasit pokud tady bude vyřvávat někdo s IQ 70 diskriminace a na práci nešáhne tak se s ním má zacházet jak za Osvícené Marie Terezie.

Zobrazit celou diskusi