Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec zavírání schizofreniků do léčeben? Němeček chce změnit psychiatrii

Autor: David Budai - 
16. června 2016
14:45

Už žádnou zbytečnou hospitalizaci duševně nemocných a více peněz na jejich péči slibuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Se zástupci zdravotních pojišťoven a psychiatrů podepsal memorandum, které odstartuje roky odkládanou reformu psychiatrie. Chystaná revoluce by měla zajistit vlídnější léčbu pro všechny, koho trápí schizofrenie a jiné nemoci. Lidé by se prý už nemuseli bát nálepkování, které je dnes odrazuje od léčby.

Česká péče o duševně nemocné pacienty je ve srovnání s ostatními evropskými státy zastaralá a neefektivní, shodují se odborníci i úředníci. Například schizofrenici jsou absurdně dlouho hospitalizovaní v psychiatrických léčebnách a ambulantní péče se využívá jen minimálně. Tisíce pacientů zůstávají na lůžku přes rok, výjimkou nejsou ani hospitalizace trvající více než 10 let. 

Špatná pověst české psychiatrické péče si vybírá svou daň tím, že se lidé s problémy bojí vyhledávat pomoc. Jejich stav se zhoršuje a třeba schizofrenie pak může mít za následek otřesná jednání, která mohou skončit tragicky. Příkladem je střelba v Uherském Brodě nebo útok na studenty ve žďárské škole. V Česku jsou přitom desítky tisíc nemocných.

„Vstupujeme do historie,“ chlubí se ministr

Že Česko v tomto ohledu zaspalo, otevřeně přiznává i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. „Péče o psychicky nemocné nebyla dlouho v popředí zájmu. Jsem přesvědčen, že na vývoj psychiatrie musí reagovat i náš systém zdravotní péče,“ řekl ministr.

Společně se zástupci zdravotních pojišťoven a experty z psychiatrie proto podepsal memorandum, které by mělo přinést změny i peníze. Zbytečná a nákladná hospitalizace by měla skončit a lékaři by měli být k pacientům s duševními nemocemi konečně přívětiví. „Dnešek vstoupí do dějin české psychiatrické péče,“ dodal ambiciózně.

Co by tedy měla roky odkládaná reforma přinést? Novinkou budou především takzvaná centra duševního zdraví (CDZ) „Jsou mezistupněm mezi nemocnicí a psychiatrickou léčebnou, kde je duševně nemocný pacient hospitalizován, a sférou ambulantní. Umožní, že člověk může být z nemocnice propuštěn dřív, i když ještě není zcela schopen se o sebe postarat,“ vysvětlil Blesk.cz Němeček. Pacient by například mohl do centra každý den docházet, účastnil by se tam psychoterapie a dohlížel by na něj lékař.

Psychiatrická léčebna v Bohnicích už provozuje jedno centrum duševního zdraví. Psychiatrická léčebna v Bohnicích už provozuje jedno centrum duševního zdraví. | Foto Blesk - Karel Kopáč, Roman Souček, archiv Blesku

Skončí zbytečná hospitalizace?

V okamžiku, kdy se stav pacienta zlepší natolik, že nebude pomoc potřeba, zařadí se podle plánu ministerstva do ambulantní péče. „To by mělo umožnit, aby lidé z lůžkových zařízení byli propuštěni dříve a rychleji se vraceli do normálního života,“ uvedl Němeček. V centrech budou k dispozici týmy lékařů, sester i sociálních pracovníků, kteří pacientovi pomohou se sociálním začleněním. Navíc budou uplatňovat nejmodernější ambulantní metody.

Dnes už jsou totiž dostupné techniky, jak například u schizofrenie rozpoznat zhoršení nemoci i několik měsíců dopředu. Díky tomu je možné upravit dávkování léků a předejít zbytečné hospitalizaci na lůžku.

Základem je vlídný přístup lékařů

Financování center podle Němečka v pilotní fázi zajistí peníze z evropských fondů ve výši 1,2 miliardy korun. Později budou ve financování pokračovat zdravotní pojišťovny, které se k tomu zavázaly v memorandu. Roční provoz každého centra by měl vyjít na 17 milionů korun. Do šesti let by mělo vzniknout až 30 center, prvních 5 už během nejbližších měsíců.

Základem fungování reformy a center péče bude přívětivé jednání ze strany lékařů. To se dnes často nedělo a pacienty to odrazovalo podstupovat léčbu. „Jedním z velmi důležitých momentů boje proti stigmatu je vlídný a dostupný servis,“ řekl Martin Hollý, ředitel psychiatrická léčebny v Bohnicích, který je garantem chystané reformy.

joudajoudovy ( 17. června 2016 10:00 )

nemecku, socane! vy uz radeji zadne zmeny nedelejte. citite, ze se po volbach vase koryta u moci snizi, a tak z rozpoctu chcete vytahat co nejvice na vase pitoreskni plany. a jak jste vyresili cirkev, kterou jste v roce 2013 meli ve volebnim programu? stale svym volicum LZETE!!! a dale, budou konecne vysetreny vase podivne nakupy ve zdravotnictvi?

aaobcanka ( 16. června 2016 17:19 )

Svoboda slova skončila ! Dochází k nespravedlivým soudním procesům víc než za bolševika. Vítězí tzv. mafiáni s mocí. PNB = Psychiatrická nemocnice (léčebna) Bohnice asi nepravdivě udala VŠ (60) za informaci o údajném týrání Alzheimerů hladem, neléčeným svrabem, necháváním v pokálených plenách, což na internetu daná udaná osoba prý ani nenapsala. PNB má neprávem požadovat u soudu 100 000 Kč odškodné - po invalidním důchodci, kterému zahynula rodina a sám živí nezl.dítě. Kdo asi soud vyhraje, když znalecké posudky psychiatrů (Martin Hollý je šéf PNB a současně i šéf všech psychiatrů Psychiatrického spolku ČR) potřebují permanentně ke své práci policisté, st. zástupci i soudci ??? Kdo případ vyšetřuje ? Přeci policisté Praha 8, kde sídlí i PNB, a jejich tzv. kamarádi st. zástupci a soudci. Je to mnohem horší než za komunistů. Vlády ODS+TOP s mlčením ČSSD nechaly vytunelovat státní kasu a v té době byl dosazen Martin Hollý na post ředitele PNB. Tak vám, pane Hollý, přejeme klidný spánek. Zdraví Spolek slušných mohykánů Jestli jsme někoho urazili, omlouváme se. Aby nás p. Hollý a jeho "zaháčkovaní" policisté Prahy 8 nenechali za naše slova zavřít, jak je údajně jeho zvykem. Vše odvoláváme, anulujeme, vše jsme si vymysleli, aby nás ta tzv. banda lumpů neumlčela,pardon. Nevěřte na čestná vyšetřování. Vede to pražská tzv. policejně-justiční mafie.Tj. svoboda slova podle vlád ODS+TOP+ČSSD. Volme ANO, Okamuru, KSČM. Komunisti, vraťte se, za vás tu byl řád a pořádek !

vseznaleksenior ( 16. června 2016 16:43 )

Reforma jiz ma precedens...Slavny byt zastreleny prezident J.F. Kenedy provedl podobnopu reformu. Dusevne nemocni se prečstehovali posleze jako narusitele verejneho poradku do veznic.To byl zaver reformyx

co-teda ( 16. června 2016 15:56 )

K.u.r.v.a, to je tak těžký pochopit, že blázni patří do blázince? To je šílený, cikánovi se nesmí říct, že je cikán, vrahům se u soudu říká pane, o češství se pere jen japonec, finance nám dává dohromady slová. Buzíci mají svatby a mohou si adoptovat děti. Někdy se mi zdá, že ta šária má jakési opodstatnění.

Zobrazit celou diskusi