Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velká drogová mapa Evropy. Jaký „matroš frčí“ a jak si vedou Češi?

  • Autor: Adam Jaroš,bud - 
    31. 5. 2016
    14:00

    Evropa je plná drog a Česko je jednou z drogových velmocí. Podle nejnovější zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost se spotřeba drog nesnižuje, u marihuany a stimulantů dokonce stoupá. Podívejte se, po jakých drogách je největší poptávka a odkud míří na evropský i tuzemský trh.

  • 1.Jaké jsou teď trendy v drogách

    Návrat extáze - MDMA (extáze) se vrací na výsluní. Po několika letech, kdy její popularita klesala, se znovu vrací a láká i mladé lidi, kteří ji používají jako stimulant (kupř. při tanečních večírcích). Oživení trhu prý pomohly nové výrobní technologie, vysoce kvalitní droga v nových podobách i online nabídka na internetu.

     

    Tráva na vzestupu - Stoupá počet uživatelů konopí ve většině sledovaných zemí. Konopí je přitom pro evropské drogové dealery nejvýznamnější zdroj peněz a jeho produkce se stala hlavním zdrojem příjmu organizovaného zločinu.

     

    Kolik lidí užívá drogy?

    Droga V posl. roce    Celoživotně   
    Konopí 6,6 % 24,8 %
    Kokain 1,1 % 5,1 %
    MDMA 0,8 % 3,9 %
    Amfetaminy 0,5 % 3,6 %


    Nové nebezpečné drogy - Drogový trh se neustále vyvíjí stejně jako nabídka nových nelegálních látek. Jen v roce 2014 se přitom v rámci Evropy úřadům podařilo 50 000 záchytů těchto nových drog. 

    Drogový trh se neustále vyvíjí stejně jako nabídka nových nelegálních látek. Drogový trh se neustále vyvíjí stejně jako nabídka nových nelegálních látek. | scom

  • 2.Konopí a hašiš

    Konopí a hašiš jsou nejčastějšími drogami v Evropě. Záchyty konopí představují více než tři čtvrtiny všech záchytů drog v Evropě (78 %). V roce 2014 přitom bylo zhruba 60 % všech záchytů v Evropské unii hlášeno jen dvěma zeměmi, Španělskem a Spojeným královstvím, ačkoli značný počet záchytů hlásila také Belgie, Německo a Itálie. Zatímco konopí se často pěstuje přímo v Evropě, hašiš nejčastěji pochází z Maroka, odkud se pašuje na lodích nebo letecky do Španělska.

    Zabavené sazenice konopí Zabavené sazenice konopí | Policejní deník

     

  • 3.Stimulanty

    Co se stimulačních drog týče, má každý evropský region jiné chutě. Alespoň podle nejčastěji zachycovaných drog. Jižní státy, ale třeba i Rakousko, Británie a Dánsko holdují kokainu. Severské země, včetně Německa a Polska, ale i Chorvatsko nebo Maďarsko preferují amfetamin. Česko, které je zároveň jeho největším výrobcem, společně se Slovenskem a pobaltskými státy dává přednost metamfetaminu a Turecko s Bulharskem upřednostňují MDMA.

    Stimulační drogy Stimulační drogy | Foto Blesk - Richard Veselý

  • 4.Marihuana

    Marihuana je v Evropě nejčastější droga vůbec. Většina marihuany produkované v Evropě se pěstuje ve vnitřních prostorách. V posledních letech přitom roste její síla (množství obsaženého THC). Zvýšení potence odborníci přisuzují novým náročným technologiím pěstování konopí v Evropě a v poslední době i vysazování vysoce potentních rostlin v Maroku. Síla drogy oproti roku 2006 stoupla téměř na dvojnásobek a cena stoupla zhruba o čtvrtinu.


    Počet záchytů: 501 000

    Zachycené množství: 232 tun

    Cena za g.: 5–23 eur

    Potence (% THC): 3–15 %

    Nejvíce záchytů: Španělsko, Velká Británie, Turecko

    Marihuana je oblíbená. Marihuana je oblíbená. | Police ČR

  • 5.Kokain

    Kokain se vyrábí z listů keře koky a téměř výhradně pochází z Bolívie, Kolumbie nebo Peru a do Evropy se dostává letecky nebo po moři. Zásilky nejčastěji míří do Španělska, které hlásí největší počty zachycené drogy, ale i Belgie, Nizozemska, Francie či Itálie. V poslední době se ale droga začíná objevovat i v přístavech na východě Středozemního moře, v Černém nebo Baltském moři. Oproti stavu v roce 2006 je kokain levnější a kvalitnější.


    Počet záchytů: 80 000

    Zachycené množství: 62 tun

    Cena za g.: 46–91 eur

    Čistota: 26–64 %

    Nejvíce záchytů: Španělsko, Velká Británie, Itálie

    Šnupání kokainu Šnupání kokainu | profimedia, archiv

  • 6.Amfetamin

    Vyrábí se nejčastěji v Evropě a pro domácí potřebu. Část se ale i vyváží zejména na Střední východ, Dálný východ a do Oceánie. Vyrábí se nejčastěji v Belgii, Nizozemsku, Polsku a Německu. Oproti roku 2006 stoupla čistota drogy o třetinu, průměrná cena ale o 3 % klesla.

     

    Počet záchytů: 42 000

    Zachycené množství: 7,4 tun

    Cena za g.: 7–37 eur

    Čistota: 1–49 %

    Nejvíce záchytů: Německo, Velká Británie, Norsko

    Razie na tvrdé drogy Razie na tvrdé drogy | AFP

  • 7.Metamfetamin

    Česko je světová velmoc metamfetaminu (pervitinu). „V posledních cca 10 letech došlo k prudkému nárůstu odhadovaného počtu problémových uživatelů pervitinu. Pervitin je v ČR vyráběn ve stovkách až tisících malých „kuchyňských“ laboratořích. Policie je v těchto podmínkách schopna odhalit několik stovek z nich ročně,“ říká Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti. V posledních cca 5 letech jsou navíc do výroby pervitinu zapojeny vietnamské skupiny, jejichž produkce má charakter „velkovýroby“. Odhadem je v ČR ročně vyrobeno cca 7 tun pervitinu, přibližně 0,5 tuny je nelegálně vyvezeno do zahraničí.


    Počet záchytů: 11 000

    Zachycené množství: 0,8 tun

    Cena za g.: 7–116 eur

    Čistota: 9–73 %

    Nejvíce záchytů: Německo, Norsko, Česká republika

    Pervitin si jeho uživatelé píchají injekcí do žíly nebo ho mohou šňupat. Pervitin si jeho uživatelé píchají injekcí do žíly nebo ho mohou šňupat. | Martin Přibyl, archiv

  • 8.MDMA

    Droga MDMA (součást extáze) je chemicky příbuzná amfetaminu, ale liší se účinky. Výroba drogy se soustředí především do Nizozemska. Po období, kdy tablety extáze obsahovaly malé nebo téměř žádné množství MDMA, se situace mění a droga se v nich objevuje v čistější formě. Častější je i v krystalické a práškové formě. Stoupá i její popularita, která na konci minulého desetiletí výrazně klesla. Oproti roku 2006 stoupla čistota drogy téměř na dvojnásobek, cena o čtvrtinu klesla.

     

    Počet záchytů: 21 000

    Zachycené množství: 9,8 milionů tablet

    Cena za tabletu: 3–16 eur

    Čistota: 18–131 mg/tabletu

    Nejvíce záchytů: Velká Británie, Turecko, Německo

    955596:full:true:true

Zobrazit celou diskusi