Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Panika zažehnána, přednost na „kruháčích“ zůstává. Ministerstvo kapitulovalo

Autor: Matěj Smlsal - 
11. dubna 2016
15:44

Vlnu odporu vzbudila novela vyhlášky, podle níž na některých kruhových objezdech může netradičně platit přednost zprava. Nyní ministerstvo od novinky ustoupilo, i nadále budou mít přednost ti řidiči, kteří jedou po „kruháči“.

Od 1. ledna platí, že pokud u značky „Kruhový objezd“ chybí značka „Dej přednost v jízdě“ nebo „Stůj, dej přednost v jízdě“, musí se lidé řídit předností zprava. Zatímco dosud jsme byli zvyklí na to, že pokud jedeme po objezdu, tak máme přednost, nově by někde měli privilegium jet ti, co na okruh teprve vjíždějí. 

Ministerstvo ale teď od novinky ustoupilo. „Zákon o silničním provozu stanovuje podmínku, že značením nesmí být ohrožena bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích,“ vysvětluje ministr dopravy Dan Ťok, proč i nadále bude platit dosavadní praxe. Řidiči by totiž byli zmatení, kdyby na některých objezdech najednou platila přednost zprava. 

Navíc – kdyby měla přednost auta, která na „kruháč“ vjíždějí, mohl by se objezd ucpávat. 

„Mrzí mě, že k takovým nejasnostem vůbec došlo. Úředníci dávali do pořádku vyhlášku k silničnímu zákonu a bohužel u některých částí vznikly nejasnosti až po uvedení do praxe. Řidiči se proto nemusí bát, vydáním metodického pokynu zůstává potvrzena dosavadní praxe, na kterou jsou zvyklí,“ dodal Ťok. 

Všechny obce nyní od ministerstva dostaly metodický pokyn, který vyhlášku upřesnil. „Pokud by ve zcela výjimečných případech bylo zvažováno stanovení dopravní značky ‘Kruhový objezd’ samostatně, je třeba velmi podrobně odůvodnit, proč v daném případě nedochází k rozporu se zásadami podle §78 zákona o silničním provozu a provést rovněž důkladnou konzultaci s Policií ČR coby dotčeným orgánem,“ píše se v metodickém pokynu. 

zdenekk_ ( 11. dubna 2016 18:00 )

Já stejně nemám řidičák, tak mi to nevadilo.

bre-burda ( 11. dubna 2016 16:41 )

Upozorňoval jsem v diskuzích na možnost ucpávání kruhových objezdů v případě že by byla upřednostňována vjíždějící vozidla. Podobné platí i u křižovatek, kde se uplatňuje přednost zprava. Tyto křižovatky se ale vyskytují v místech s velmi nízkým provozem, kde se nestává, že by k ní současně přijela čtyři vozidla. Ovšem teoretická možnost, náhoda, tu je. - No, ale zaplaťpánbůh, ještě jsou lidé, kteří užívají mozek k myšlení.

andorea ( 11. dubna 2016 16:26 )

Ten, kdo ten paskvil vymyslel a všichni, co to následně odsouhlasili, by neměli mít řidičák ani na koloběžku!

stacho ( 11. dubna 2016 16:15 )

Konečně začal v České republice vítězit rozum nad blbosti....

Zobrazit celou diskusi