Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do školky i bez povinného očkování. Odpůrci vakcín našli skulinku v zákoně

Autor: všm - 
22. března 2016
05:01

Očkování může vyvolat autismus a vážné zdravotní problémy - to je argument českých rodičů, kteří odmítají své potomky vakcinovat. V tuzemsku je ovšem očkování povinné, bez něj nemůže dítě například nastoupit do mateřské školky. Přinejmenším teoreticky. V praxi existuje totiž „skulinka“, jak mohou zařízení toto pravidlo obejít.

„Nechci očkovat dceru vůbec ničím... Pokud nebudeme očkovat, hrozí, že nám dítě nevezmou do školky... Existuje nějaké jiné řešení? Školka, kde děti vezmou bez očkování? Dá se s někým domluvit?“ ptá se uživatelka Dana na jednom diskusním fóru pro nastávající maminky. A není sama. Podobných dotazů jsou na internetu stovky.  

„Zkušenější“ rodiče mají na takovou otázku obvykle jednoduchou radu: Zkuste soukromou školku, kde „neřeší očkování vůbec“. Webové stránky některých zařízení tuto teorii potvrzují. Například mateřská škola z Hradce Králové veřejně uvádí, že „přijímá děti na základě jejich dobrého zdravotního stavu, povinné očkování není rozhodující“! 

Očkování není všude třeba Očkování není všude třeba | webové stránky školky

Tučná pokuta

To je na první pohled překvapující, protože mateřským školám hrozí za přijímání neočkovaných dětí pokuta až půl milionu korun. A neplatí to jen pro ty státní. „Soukromá školka se od státní liší pouze formou zřízení, musí ale splňovat veškerá kritéria daná zákonem, a to nejen v oblasti očkování dětí,“ uvedla pro Blesk.cz Dana Šalamunová, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Chyták je ovšem v tom, že daná kritéria platí jen pro zařízení akreditovaná ministerstvem školství. Nikoliv například pro hlídací agenturu, která funguje v praxi jako školka, ale nespadá oficiálně do předškolního vzdělávání.  

O přínosech a rizicích očkování se hovořilo ve Studiu Blesk:

Video  Lidé se přestali bát nemocí, vymýšlejí si fámy o očkování, myslí si lékař  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Mohou se prezentovat jako školička, ale nabízejí pouze hlídání dětí, ne výchovný program, nejde o předškolní vzdělávání. Je to celodenní hlídání dětí s programem. Na webu mají tato zařízení někdy velmi zavádějící texty. Pokud nemají akreditaci, tak ovšem nejsou mateřská škola,“ upřesnila zástupkyně ministerstva. A je tomu skutečně tak. Například zmiňovaného zařízení z Hradce Králové v Rejstříku škol a školských zařízení nefiguruje. Sami se k problematice odmítli vyjádřit. „Vyjádřit se určitě nechceme, nic o nás nepište, zavánělo by to žalobou, nechceme takovouhle popularitu,“ okomentovali pro Blesk.cz zástupci školky.

Povinný rok všechno změní

Na podobném principu funguje také například rodinné centrum poblíž Českého Krumlova. I ono nabízí celodenní hlídání dětí, není ale mateřskou školkou, očkování tak nevyžaduje. To se má ale podle vedoucí Květy Valčuhové změnit.  „Podle zákona povinnost kontrolovat očkování nemáme, protože nejsme ani školka, ani dětská skupina. Na dětskou skupinu se však momentálně transformujeme, takže již neočkované děti přijímat nebudeme,“ popsala pro Blesk.cz Valčuhová.

Podobným alternativám pro odpůrce očkování brzy odzvoní i jinde. Od příštího roku bude díky novele školského zákona totiž povinný poslední rok mateřské školy. A ten již nebude možné absolvovat v neakreditovaných zařízeních. Rodiče tak budou moci teoreticky vakcinaci o pár let odsunout, zcela se jí ale nevyhnou. Pokud tedy nebudou chtít zaplatit pokutu.

Dceru nechal očkovat také zakladatel Facebooku:


hana5 ( 22. března 2016 16:22 )

Přesně tek. Jen bych dodala, že u dětí, které nemůžou být očkovány (např. z důvodu problémů s imunitou) bývá průběh onemocnění ještě horší než u "zdravých" neočkovaných dětí a může skončit fatálně. Takže neočkováním vlastního dítěte může matka doslova zabít dítě někoho jiného, ale to je asi netrápí, ony mají svou pravdu.

nicka ( 22. března 2016 10:00 )

Ano, ta jediná slavná studie, které tvrdila, že očkování způsobuje autismus byla vyvrácená a dr. Wakefield je usvědčený podvodník, který raději zdrhnul do USA. Představte si, že existují děti, které nemohou být očkované ze zdravotních důvodů, spoléhá se na vakcinaci ostatních kolem. Takže díky květinové matce se takové dítě nakazí.

1pepan ( 22. března 2016 09:01 )

Valachová se už postarala o povinné očkování předškoláků povinnou předškolkou

hana5 ( 22. března 2016 08:52 )

Celkem jednoduše: s každým dalším hostitelem (neočkovaným dítětem) může virus zmutovat a tím pádem na něj vakcína nezabere. Jediný způsob, jak tomu bránit, je mít co nejvyšší počet očkovaných, aby virus prostě neměl kde hledat hostitele. Mimochodem, tu pitomost, že autismus způsobuje očkování, vyvrátilo několik studií, paradoxně včetně studie financované organizací odpůrců očkování.

Manon ( 22. března 2016 08:00 )

A jak by se Vaše dítě mohlo nakazit, když je očkované ??

Zobrazit celou diskusi