Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Průzkum pro Blesk: 90 procent lidí má strach, že inkluze ublíží dětem

Autor: vr, zst - 
22. února 2016
05:00

Společné vzdělávání všech dětí, i těch mentálně postižených, v jedné třídě? Něco, co nemůže fungovat a negativně ovlivní české školství. V exkluzivním průzkumu agentury SANEP pro Blesk tento názor vyjádřilo 90,3 % respondentů. Jen necelých 10 procent se zhoršení školství neobává. Deník Blesk při této příležitosti zahajuje kampaň „Stop škodlivé inkluzi“ – podrobnosti o ní najdete v tištěném pondělním vydání.

Inkluze, ke které už od září letošního roku povede učitele novela školského zákona a další podzákonné normy, naplňuje obavami nejen pedagogy, ale i veřejnost. Přes 90 procent z reprezentativního vzorku více než dvou tisíc lidí si myslí, že se úroveň vzdělání zhorší, 8,2 % je přesvědčeno, že se spíše zlepší, a jen 1,5 % je o tom přesvědčeno.

Co udělá inkluze s úrovní vzdělání v kolektivu? Co udělá inkluze s úrovní vzdělání v kolektivu? | SANEP a Blesk - Květoslav Popelka

Převládá také názor, že inkluze negativně ovlivní chování dětí ve třídě. Stejně jako obavy, že běžní učitelé výuku ve třídě, kde budou děti s handicapy, naprosto nezvládnou. Tento názor zastává přes 42 procent dotázaných, dalších téměř 38 procent si myslí, že situaci pedagogové spíše nezvládnou.

Jak zvládnou po inkluzi výuku učitelé? Jak zvládnou po inkluzi výuku učitelé? | SANEP a Blesk - Květoslav Popelka

Další názory: Ministerstvo neinformuje, odejdou učitelé

Taktéž 80 procent si navíc myslí, že ministerstvo o změnách veřejnost dostatečně neinformuje. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) ale tvrdí, že pouze provádí to, co schválila sněmovna a podepsal prezident Miloš Zeman.
 
V zádech má šéfka resortu Českou odbornou společnost pro inkluzivní vzdělávání (ČOSIV). Ta na konci ledna zveřejnila ve vybraných médiích výsledky vlastního průzkumu od agentury IPSOS. Trend inkluze v něm podpořilo celkem 57 procent lidí. Z průzkumu Blesku přitom jasně vyplývá, že toto číslo samo o sobě není vypovídající. Ačkoliv zákon zavádějící inkluzi podporuje 15,5 % dotázaných, jen 9,7 % z nich se neobává, že výrazně zhorší úroveň vzdělávání všech dětí.

Většina lidí si také myslí, že ze státních škol odejdou učitelé (59,8 %) a že na novele vydělají ti, kteří chtějí zakládat soukromé školy. Že na to bude mít inkluze vliv, si myslí také 60 % lidí.

Bude mít inkluze vliv na vznik soukromých škol? Bude mít inkluze vliv na vznik soukromých škol? | SANEP a Blesk - Květoslav Popelka

Podívejte se všechny výstupy z průzkumu o inkluzi, který pro Blesk připravila agentura SANEP: