Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Fond ohrožených dětí bojuje s dluhy: Prodává tři Klokánky

Autor: ČTK, sou - 
13. srpna 2015
11:21

Fond ohrožených dětí prodává tři své Klokánky - v Kroměříži, Dubí u Teplic a pražských Kbelích. Chce tím získat peníze na snížení dluhů, aby mohl dál fungovat. Celkové dluhy fondu činí nyní podle jeho ekonomky Zdeňky Pátkové 122 milionů. Fond žádá o mimořádnou dotaci na provoz, vláda o ní bude znovu jednat příští týden.

"Úspora (do konce roku) bude ve výši 20,159 milionu. Není tedy pravda, že se dluh na konci roku prohloubí. Snažíme se naopak ztrátu snížit. Fond dělá maximum pro to, abychom mohli dál fungovat," řekl Vaněk.

Podle něj na začátku roku fungovalo 28 Klokánků, na konci roku jich bude 20. Z pěti azylových domů zůstanou tři, dva převezme jiný provozovatel. Z 23 poboček bude fungovat sedm či osm. 

Členové fondu změnili v červnu stanovy i vedení. Dlouholetou předsedkyni Marii Vodičkovou vystřídal v čele organizace Vaněk. Fond má dluhy na sociálních odvodech, zdravotním pojištění, mzdách či u finančního úřadu. Nyní podle ekonomky platí včas a snaží se dluhy srovnat, domlouvá si splátkový kalendář. Zatím si ho dohodl se zdravotními pojišťovnami.



Finanční prostředky se snaží získat i od dárců. Podle nejnovějších informací z jejich webových stránek jim k bezdlužnosti chybí 7 061 981 korun. Pomoci by měl i personální audit a další restrukturalizace.

S dotací pro Klokánky nesouhlasila ministryně práce Marksová

Fond získal pro letošek podle svého šéfa řádnou dotaci 29,5 milionu korun. Dostal z ní ale jen devět milionů, protože nedokázal doložit bezdlužnost. Své pobočky a azylové domy tak platí hlavně z darů.

Ministerstvo financí navrhlo pro fond mimořádnou injekci 30 milionů korun. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) s přiléváním peněz nesouhlasila. Poukazovala na dlouhodobé špatné hospodaření fondu. Podle ní by výpomoc nebyla ani příliš fér vůči ostatním provozovatelům. 

Fond dostal mimořádné dotace již v minulosti – v roce 2006 šlo o 15 milionů korun, v roce 2008 stejnou částku, v roce 2012 žádal 58,6 milionu navíc, ale neuspěl. "Poskytování opakovaných mimořádných dotací je nesystémové, zvýhodňuje jeden vybraný subjekt proti všem ostatním žadatelům," uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí, které upozorňuje, že se finanční potíže FOD pravidelně opakují. A to bez ohledu na přidělenou částku či změnu zákonů.

jana999 ( 13. srpna 2015 12:35 )

brečíš na špatném hrobě, to mají jako danoví poplatníci zaplatit vodičkoví, že to rozkradla, to, že se tam pakuje jsem já zjistila jako brigádnice za týden a to jsem tam byla v roce 2003 a od té doby a už tenkrát tam velkoryse rozhazovaly prachy, spíš mě zaráží, proč to nevyšetří policie, kam ty všechny prachy zmizely

pavlina7 ( 13. srpna 2015 12:20 )

A kam půjde bydlet Vodičková? Vždyť bydlí za symbolickou cenu v Klokánku ve Kbelích.

maruch ( 13. srpna 2015 12:13 )

Marksová ,počkej až budeš stará a tvoje děcka Tě šoupnou do domova důchodců kde se zjistí ,že potřebujou dotaci a tvúj nástupce řekne že nedá ani korunu.Tak ten domov zavřou a ty skončíš na ulici. Krá.vo!!

Zobrazit celou diskusi