Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Očkování dětí je podle Ústavního soudu povinné pod hrozbou 10tisícové pokuty: Co na to maminky?

Autor: et, nec - 
24. února 2015
05:01

Očkování je nadále povinné, a kdo odmítne, může vyfasovat pokutu 10 tisíc korun! Tak rozhodl včera Ústavní soud, u něhož si stěžovali nespokojení rodiče, kteří nechtěli očkovat své děti hexavakcínou. Co na rozhodnutí soudu říkají samotné matky?

Podle nynějších zákonů stát smí ustanovit povinné vakcíny pro děti. A pokud rodiče odmítnou potomky očkovat, hrozí jim pokuta 10 tisíc.

„Myslím si, že je zbytečné očkovat děti proti všem šesti nemocem. Škoda, že není na výběr,“ řekla Blesku Renata Stránská, která je na mateřské dovolené.

Několik nespokojených rodičů od slov přešlo k činům, děti odmítli očkovat a zaplatili pokutu 4000 Kč. Případ tak hnali výš.

„Ministerstvo zdravotnictví může dále nařizovat očkování dětí. Za vyhýbání se této povinnosti hrozí jejich zákonným zástupcům pokuta až 10 tisíc korun,“ rozhodl včera Ústavní soud. 

„Nelíbí se nám, že to zamítli. Myslíme si, že Ústavní soud mohl ještě trošku dál a mohl zvažovat i naše argumenty, které nepoužili,“ řekla Blesku právnička Zuzana Durajová z Ligy lidských práv, která se tématem dlouhodobě zabývá.

„Jsou případy, kdy kvůli očkování hexavakcínou stoupá v Česku počet autistů,“ podpořil ji kolega Martin Dutkiewič. Případ nyní zřejmě půjde k Evropskému soudu pro lidská práva do Štrasburku.

Odmítla očkování, pokuta 20 tisíc

2254531:full:true:true

Ani jedno ze tří dětí nenechala očkovat Martina Suchánková (38) a dostala i s manželem pokutu 20 tisíc korun!

Navíc děti nemohly do školky či na ozdravné pobyty, ani to je ale k očkování nepřimělo.

„Podle mě jsou tu rizika. Očkování má nežádoucí účinky a znám z okolí spousta příběhů, kdy dítě po očkování špatně zareagovalo,“ řekla Blesku Martina Suchánková. Podle ní má každý právo se o očkování svých dětí svobodně rozhodnout.

Vakcinace je nutnost, jen bych si vybrala

2254530:full:true:true

Očkování je civilizační vymožeností dnešní doby a mělo by se využívat. To si myslí maminka na mateřské dovolené Renata Stránská.

Její dcerka Alice (9 týdnů) po vakcinaci plakala jen chvíli, potom už si na nic nevzpomněla.

„Myslím si, že je to nutnost. Jenom škoda, že není na výběr, proti kterým nemocem bych mohla miminko nechat očkovat,“ řekla Blesku Renata. S přístupem lékařů byla spokojená.

nojasne ( 24. února 2015 22:26 )

Třeba proto, že jsou děti, které nejsou očkovány, protože mají nějakou vážnou (nepřenosnou) nemoc. A bezohlední sobci je ohrožují.

nojasne ( 24. února 2015 22:25 )

No a být neočkovaný je větší nebezpečí. Život je ze své podstaty nebezpečný.

nojasne ( 24. února 2015 22:23 )

Dítě bylo neklidné až do druhého dne. No tak toje teda trága. Celý život dává našim tělíčkům zabrat, kdo se chce bez rizika a bez námahy jenom sluníčkovat, tak ať letí rovnou do nebíčka.

nojasne ( 24. února 2015 22:18 )

To jsou kecy. Vy dokážete rozlišit mezi kvalitně vyrobenou vakcínou a nekvalitní sračk.ou ? Prostě buď věříte, co Vám řekne lékař nebo nevěříte, ale činíte tak stejně jenom podle svého dojmu, ověřit si to nemůžete.

zigzag ( 24. února 2015 12:58 )

Presne tak Dokonce i pes muze mit nezadouci reakci, ale prevazna vetsina veterinaru to bude zakecavat, ze to neni mozny, protoze jde jen o kseft. Co potom male deti, bombardovat je mixovanou srackou jen vyvola nemoce, ktere by se jinak ani neprohevily. Ok ockovat, ale rozumne a ne jen za vidinou zisku.

Zobrazit celou diskusi