Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co se vznášelo nad šumavským Boubínem? Tak vypadá Brockenský přízrak!

Autor: Saša Vetkovská, Vlaďka Hradská - 
20. února 2015
21:10

Šokující Brockenský přízrak se vznášel nad Boubínem. Pozoruhodný přírodní jev, z něhož se tají dech, vyfotil meteorolog Roman Szpuk.

„Říká se tomu gloriola. Je to tzv. ohybový jev, který vzniká na drobných kapičkách mlhy,“ objasňuje autor snímků. Když se minulou neděli Roman Szpuk vypravil na vrchol Boubína u Kubovy Huti na Prachaticku, setkání s přízrakem prý trochu očekával.

„Tušil jsem, že oblačnost bude těsně pod vrcholem, že vyjdu do slunce a že tam gloriola bude,“ přiznává zkušený pozorovatel. Oblačnost skutečně končila 1300 m nad mořem. Úkaz pak meteorolog sledoval z Boubínské rozhledny od 15:30 až do západu slunce, asi do 17 hodin.

Aby se Brockenské strašidlo zjevilo, musíte mít slunce za zády tak, aby váš stín padal před vás do mlhy nebo nízké oblačnosti. Kolem stínu se pak vytvoří duhové kolo. Může se objevit i více soustředných duhových kruhů. Není to ale tak jednoduché.

Lovec přízraku

Zjevení přízraku ovlivňuje kromě jiného i vlhkost vzduchu. Tento úkaz lze podle Szpuka nejčastěji pozorovat v horách. „Někdy to vidí také piloti, kteří sledují pod sebou v mračnech stín letadla a kolem něj gloriolu. Výjimečně se gloriola objeví i kolem stínu v kapkách rosy, je ale slabší,“ dodává.

Úkaz byl pojmenován podle nejvyššího vrcholu pohoří Harz v Německu, hory Brocken. Tam byl tento jev nejčastěji popisován.

Roman Szpuk je pozorovatel počasí na meteostanici Českého hydrometeorologického ústavu na Churáňově. Je také známým šumavským spisovatelem, básníkem a fotografem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi