Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vojtíšek, kterému museli amputovat nožičky: Dostal první protézku!

Autor: shp - 
8. února 2015
10:25

Osud k němu byl krutý, ale on je malý bojovník, který se jen tak nedá! Malému Vojtíškovi museli tři dny po narození kvůli vážnému onemocnění amputovat obě nožičky. Teď už ale malý chlapeček dostal první protézku! A už ji vyzkoušel i při hraní s bráškou Štěpánkem.

Malý Vojtíšek ji dostal v Motole. „Pan Černý, který má na starosti Vojtíškovy protézky, nám ukázal první protézku. Vojtíšek měl skvělou náladu, zatímco Štěpánek celou dobu spinkal,“ popsala první návštěvu u protetika maminka dvojčátek Miriam Měsková s kubánskými předky webu organizace KlaPeto.

Protézka byla nejdříve trochu těsná a tlačila chlapce v tříslech. Proto se musela trošku upravit, aby Vojtíškovi seděla. „Vojta byl ale naprosto k sežrání. Celá ta procedura trvala dobře dvě hodiny a on si celou dobu jen povídal a smál se na všechno a všechny kolem. Kolikrát byl tak ukecaný, až z toho uši v čekárně zaléhaly,“ dodala Miriam, která je z protézky nadšená.

Protézka se musela prodloužit asi jen o centimetr. Rozšířen byl vnitřek a zabrousila se, aby lépe seděla. Ještě se vytvořil odlitek, aby se až z této vyroste, dala vytvořit další mnohem rychleji. Statečný Vojtíšek celou proceduru vydržel až do samotného konce. Pak usnul.

„Sedí mu dobře, jen se musím naučit ji na něj nainstalovat. Ještě se šije návlek, díky kterému se bude pohodlně nasazovat,“ dodala Miriam. Vojtíšek se narodil jako jedno z dvojčátek. Obě však měla štěstí, na svět vůbec nemusela kvůli svému stavu přijít.

První syndrom, který lékaři u chlapců zjistili, je TAPS (twin anemia-polycythemia sequence), kdy dochází k přesunu krvinek od jednoho plodu k druhému. Tím se jeden plod stává chudokrevný, hůře prospívá. A druhý plod má krev zahuštěnou, proto se mohou vytvářet krevní sraženiny (tromby).

Později byl u miminek diagnostikován ještě i TTTS (twin to twin syndrom), kdy dochází k transportu živin mezi plody. To, že se lékařům podařilo zachránit obě děti, je ve skutečnosti obrovský úspěch. Vojtíšek však přišel o obě nožičky, které mu museli amputovat. S životem se ale pere dál!

jity ( 9. února 2015 09:21 )

neutratili.

jity ( 9. února 2015 09:20 )

Ještě, že nutratile tebe, to by bylo neštěstí. My jsme měli také postiženou příbuznou a nikdo ji neutratil a jaký byla chudák. Komunisti měli tu drzost, že se ještě o ni starali protože její maminku to utrápilo.

tgbg ( 9. února 2015 07:52 )

Má štěstí, že se narodil do této doby. Komunisti by ho utratili

univerzalnizena ( 8. února 2015 14:22 )

gogo ( 8. února 2015 10:42 )

Někdy i bulvár může být užitečný...

Zobrazit celou diskusi