Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Meteorit je na světě: Objevil ho »klikař« z Havlíčkova Brodu!

Autor: Jiří Čada - 
21. prosince 2014
14:58

Tvrdí skromně, že je pouhý „klikař“! Prvnímu porevolučnímu starostovi Havlíčkova Brodu a také amatérskému astronomovi Tomáši Holendovi se v sobotu odpoledne podařilo u Nové Vsi na Žďársku najít první část meteoritu, který nad naším územím proletěl v úterý 9. prosince.

„Myslím to vážně, fakt jsem klikař! Do Nové Vsi jsem přijel asi ve dvě odpoledne a o hodinu později jsem ten úlomek na poli našel. Přitom ostatní kolegové už ho tam hledali od rána,“ popisuje vzácný nález 4,5 miliardy let staré prahorniny Tomáš Holenda.

Dráhu atmosférou prolétajícího, původně asi 200 kilogramů vážícího „šutru“, který je původním materiálem naší Sluneční soustavy, excelentně propočetl vedoucí Astronomického ústavu ČSAV Pavel Spurný.

„V pondělí budeme mít k dispozici laboratoř České geologické služby, kde určíme typ meteoritu, aby mohl být mezinárodně zaregistrován,“ uvedl Pavel Spurný s tím, že s hledáním zbytku meteoritu velkého asi jako pěst budou astronomové pokračovat v okolí Bohdalova na Žďársku po Novém roce.

Víte, že…

Meteority jsou prapůvodním materiálem Sluneční soustavy. Astronomové je dělí na:

a)    Chondrit, který je tvořen především křemičitany

b)    Siderit, ve kterém je zastoupeno převážně železo a nikl

Meteorit z Nové Vsi bude celosvětově v pořadí třiadvacátý, u kterého astronomové znají jeho dráhu, tedy takzvaný rodokmen.

Video Tohle je klikař, který našel první úlomek meteoritu! - Jiří Čada
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi