Zprávu o muži, který se v centru Prahy zapálil, přinesl krátce po půlnoci server Tíseň.tv. Ze záběrů z kamer v hotelu Jalta bylo patrné, že na místě zasahovalo několik jednotek záchranářů, hasičů i policie.

Tragickou událost potvrdila Blesk.cz mluvčí Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy Pavlína Adamcová. „Když jsme přijeli na místo, osoba již byla uhašena,“ řekla Adamcová. Hasiči následně dali muži kyslíkovou masku a předali jej záchranné službě.

Ta jej odvezla na popáleninové centrum nemocnice na Vinohradech. ƒ„Muž utrpěl popáleniny na sto procentech těla,“ sdělila mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová a dementovala svou původní zprávu ze středečních 6:38, že muž po převozu do nemocnice svým zraněním podlehl. Došlo prý k informačnímu šumu, za který se Ernestová omluvila.

„Je stále v kritickém stavu,“ potvrdil pak v půl desáté Blesk.cz mluvčí FN Královské Vinohrady Lukáš Matýsek. Ohledně rozsahu mužových zranění však byl zdrženlivější. „Tuto informaci nemůžeme komentovat,“ dodal.

„Jde o 56letého pacienta Psychiatrické nemocnice Bohnice, který se nevrátil z vycházky,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan s tím, že policisté případ nadále vyšetřují. „Kriminalisté také zajistili tašku popáleného muže, která obsahovala kromě jiného i písemnost s určitým vzkazem. Tuto písemnost nelze v žádném případě vnímat jako jednoznačný dopis na rozloučenou, nicméně její obsah určitým způsobem koresponduje s jednáním šestapadesátiletého muže,“ dodal.

Svědek: Lidé vyběhli z aut a hasili ho kabáty

Situaci na Václavském náměstí popsal Blesk.cz svědek, kterého se podařilo kontaktovat. „Stalo se to kolem 23:00. Najednou začal hořet. Lidé vyběhli z aut s hasicími přístroji. Myslím ale, že neměl šanci přežít. Hořel tak čtyři minuty,“ řekl Blesk.cz v noci z úterý na středu Jakub A.

Podle něj byl muž zcela nenápadný a nic před činem neříkal. „Jenom jsem cítil benzín, ale myslel jsem si, že projelo nějaké staré auto. Nevím, jak vypadal, protože jsem se otočil, až když hořel. Úplně celý, musel si polít i hlavu,“ popsal svědek.

„Lidi okamžitě začali volat záchranku. A hned jsme se mu snažili pomoct. Bylo nás asi pět. Nejdřív jeden člověk s hasičákem, pak lidé s kabátama, pak další hasičák a pak už přijela policie, ale to už nehořel, ale byl přikrytý kabáty,“ dodal Jakub s tím, že na místě viděl ležet kanystr...

Viděli jste, co se na Václavském náměstí stalo? Víte, o koho se jedná? Máte foto z místa tragédie? Kontaktujte nás na tip@blesk.cz, příp. telefon 724 014 586.

Fotogalerie
12 fotografií