Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Legendrární Tatra Zikmunda a Hanzelky se stěhovala ze Zlína do Prahy

Autor: Slávka Červená - 
5. srpna 2014
16:44

Po dlouhých 17 letech se dnes znovu usadil do legendární Tatry 87 cestovatel Miroslav Zikmund (95) ze Zlína. Originální Tatřička se po roce stěhovala z expozice ve Zlíně do Národního technického muzea v Praze."Děkuji ti Tatřičko a buď v Praze hodná," loučil se s ní cestovatel.

Stálá expozice cestovatelů Hanzelky a Zikmunda však bez vozu nebude. Originál nahradil naprosto stejný typ ze stejného roku včetně čalounění. Muzeu ho zapůjčil místní sběratel veteránů Vladimír Polášek (73). „Několik vozů jsem před 20 let koupil do Aloise Samohýla. Tatra, to byl nepojízdný vrak. Jen motor jsme sháněli 10 let. Když si ředitel muzea posteskl, že vůz musí za rok vrátit do Prahy, tak jsem si řekl, že se pokusíme do té doby Tatru dát dohromady a podařilo se to,“ uvedl Polášek, který se ale bohužel ve voze nestihl po Zlíně ani projet.

Miroslav Zikmund byl z díla nadšený. „Je nádherná. To my jsme měli potahy sedadel již ošuntělé. A víte jak poznáte originál? Vpravo na skříňce na palubní desce je díra po kulce,“ řekl a zavzpomínal, že když v Habeši byli nepokoje a byli přepadeni, tak střešním oknem začal pálit z pistole. „Jirka pak říká, zbyl ti tam ještě jeden náboj. Já tvrdil, že ne a zmáčkl spoušť. Kdyby byla zbraň otočena doleva, tak bych ho trefil. Kulka se zastavila o zadní stěnu. To bylo štěstí, jinak by vlétla do nádrže s benzinem a to by byl konec,“ řekl.

Model Tatra 87 váží 1370 kg a má délku 4,8 metru. Vyzvednutí a spuštění vozu si vyžádalo náročnou technickou přípravu. Ve vratech muzea, ve výšce 10 metrů, byla vůle na každé straně jen 2 cm! Vůz se vyvažoval 25kilogramovými pytli s pískem.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi