Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čáslavská o vojákovi, který byl u smrti jejího exmanžela: Škoda vašeho života a nešťastného mládí

Autor: simao - 
16. července 2014
14:23

Zpráva o smrti čtyř vojáků v Afghánistánu Věru Čáslavskou zdrtila. Pátému, těžce zraněnému vojákovi, držela alespoň palce, aby přežil. I on však nakonec zemřel. A legenda československé gymnastiky zavzpomínala na to, kdy a jak se setkala se jménem padlého hrdiny Jaroslava Lieskovana (†39). V souvislosti se smrtí svého exmanžela Josefa Odložila (†55) a soudem se svým synem Martinem!

Atentát u afghánské základny Bagrám, při kterém zemřeli čtyři čeští vojáci a po němž boj o život prohrál navzdory akutním operacím i jejich těžce zraněný armádní kolega Jaroslav Lieskovan, zděsil a zarmoutil mnoho lidí. Pocítili hrůzu, bezmoc, hluboký zármutek... Sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská nebyla výjimkou.

Věřila, že přežije

"Zpráva o našich vojácích, kteří v Afghánistánu přišli o život, mě velice citelně zasáhla. O to víc jsem se upnula k poslednímu vojínovi, který byl těžce zraněný a po čtyřech těžkých operacích bojoval o život – věřila jsem v jeho záchranu. Prostě, moc jsem si přála, aby aspoň on přežil…," přiznává nyní Čáslavská. 

Lieskovan však v pondělí zemřel - po víkendovém převozu do Česka. Jeho zranění byla příliš těžká, selhávaly mu orgány... "Byla jsem z toho nešťastná, obzvlášť, když jsem pak zaslechla jeho jméno. S jeho jménem jsem se setkala před 21 roky…A opět jej vzpomněla nedávno, letos v lednu v osobním dopise svému synovi," prozradila Čáslavská.

Po zemřelém vojákovi zůstala manželka a tři děti. Rotmistrovi, ale i jeho kolegům, vzdala Čáslavská svůj vlastní hold. "Milý Jaroslave, čest Vaší památce. Prý jste byl mezi svými kamarády v boji velice oblíbeným parťákem a vzorem, já o tom ani v nejmenším nepochybuji. Škoda, že jste si neužil šťastnějšího mládí, na které jste měl zcela obyčejné lidské právo. Poděkování i Vašim kamarádům z afgánské mise, Liborovi, Davidovi, Ivovi a Janovi - čest jejich památce," uvedla Čáslavská.

Nešťastné mládí: Jen prý hájil svou dívku...

Proč legendární gymnastka v souvislosti s vojákem mluví o nešťastném mládí? Lieskovan se připletl k osudovému okamžiku, po kterém zemřel další vynikající atlet, někdejší manžel Čáslavské Josef Odložil.

Jeho smrt dodnes vyvolává značné kontroverze. Existují dvě verze, jak k ní došlo. Podle jedné za ní mohl Martin Odložil a do bitky na diskotéce v Bělé pod Pradědem se měl zapojit i Martinův kamarád Jaroslav Lieskovan.

Čáslavská s ní nesouhlasí. "Tak jako můj syn se připletl do dramatické situace, která se odehrála na diskotéce v jedné jesenické vesnici, tak i tento mladý muž, tehdy voják čs. armády na své víkendové dovolené, tam zažil velké životní trauma. Na té diskotéce se zčista jasna na parketu objevil starší muž v mírně ovíněném stavu a začal obtěžovat jeho dívku. To se mu pochopitelně nelíbilo a tak toho opilého muže od své dívky odstrčil, což vyvolalo u zmíněného opilého muže agresivní reakci a mladého Jaroslava insultoval. Nastala obyčejná hospodská rvačka a J. L. mu v sebeobraně dal tři rány pěstí do obličeje. Pak se mezi ty rozlícené muže připletl i můj syn a celá situace se vyhrotila tak, že ten muž skončil na zemi s rozbitou hlavou o kamennou podlahu," popsala Čáslavská.

Její syn Martin byl sice odsouzen za ublížení na zdraví s následkem smrti, do vězení však nešel. Dostal milost od prezidenta Havla. Spolu s Martinem Odložilem přitom usedl na lavici obžalovaných i Lieskovan, padlý hrdina z Afghánistánu. A litoval toho, co se stalo.

jity ( 17. července 2014 13:05 )

Za totality byla Čáslavská v tehdejším NSR na besedě před televizníma obrazovkama. Jak se tam dostala když normální běžný občan neměl moc šanci.

lukreciaborgia ( 17. července 2014 12:05 )

cujevuxo-proč lžeš??Odložil pracoval v mezinárodní vojenské misi pro OSN,zatím co ona tady hysterčila a chlastala a hlavně štvala dětičky proti manželovi.Ten byl mezinárodně vážený a ona už neměla ani medaile,protože je dala Dubčekovi,Svobodovi a jiným komunistickým papalášům.Tak se dala na chlast.jezdila po světě,byla na zahájení všech OH,tehdy ještě jezdila na pozvání i se Zátopkem.Vždycky se měla jak prase v žitě a běda jak ne!!!!Hned byla proti všem a hysterčila a hlavně proti Odložilovi.Zjistěte si fakta,třeba si je vygooglujte.I když váš názor,že je v pořádku když vraždí vlastní syn,je k opovržení.

czrus ( 17. července 2014 06:32 )

Na území Ruska bylo hospitalizováno 16 zraněných z Ukrajiny http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_16/Na-uzemi-Ruska-bylo-hospitalizovano-16-zranenych-z- Ukrajiny-7610/

czrus ( 17. července 2014 05:22 )

Rusko posiluje své vojenské základny v zahraničí http://czech.ruvr.ru/news/2014_05_23/Rusko-posiluje-sve-vojenske-zakladny-v-zahranici -4743/

czrus ( 17. července 2014 04:51 )

Summit BRICS jako výchozí bod pro nový svět http://czech.ruvr.ru/2014_07_16/Summit-BRICS-jako-vychozi-bod-pro-novy-svet-9575/

Zobrazit celou diskusi