Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Sebevražedný atentátník se odpálil na kole v Afghánistánu: Zabil čtyři české vojáky!

Autor: shp, ČTK - 
8. července 2014
08:54

Výbuch, křik, trosky a mezi nimi lidská těla. Obrovská tragédie a černý den pro českou armádu. Sebevražedný atentátník jedoucí na kole zabíjel u letecké základny v afghánském Bagrámu. Jeho útok si vyžádal 16 obětí, bohužel jsou mezi nimi i 4 čeští vojáci! Další voják z Česka byl zraněn. K zbabělému útoku se přihlásil Tálibán.

Základnou otřásl hlasitý výbuch, který dával tušit, že došlo k obrovské tragédii. Sebevražedný atentátník, který na ni přijel na bicyklu, se odpálil mezi lidmi. V tratolišti krve skončilo čtyřiadvacet lidí, 16 z nich bohužel zemřelo.

Mezi oběťmi jsou čtyři čeští vojáci NATO, útok se tak stal největší jednorázovou ztrátou české armády v mírových misích. Vyšší policejní důstojník Ziaul Rahman Sayedkhili uvedl, že vojáci NATO byli na místo vysláni proto, aby vyšetřili raketový útok na základu, který se stal před dvěma dny.
Podle místní policie bylo zabito také 10 dětí ve věku od 8 do 12 let. Zemřeli i dva policisté.
Web Russia Today uvedl, že bylo zabito 6 vojáků, 11 dětí a 2 policisté. Zpravodajský web Aljazeera napsal, že mezi mrtvými nejsou jen děti, ale i ženy.

"8. července 2014 v čase okolo 5:15 našeho času při patrole v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parwan došlo k výbuchu improvizovaného výbušného zařízení. V uvedenou dobu patrola sesednutá z vozidel prováděla rutinní činnost ve stanoveném prostoru.

Následkem výbuchu utrpěli čtyři čeští vojáci rotmistr D. B. (1986), četař I. K. (1980), desátník J. Š. (1975), desátník L. L. (1981) smrtelná zranění. Další voják rotmistr J. L. (1975) byl těžce zraněn. Na místě mu byla okamžitě poskytnuta první pomoc. Následně byl transportován do americké vojenské nemocnice na základně Bagrám," prohlásil Generální štáb Armády České republiky.

Přesné informace se rozchází. „Cílem útočníka byli čeští vojáci během návštěvy místní nemocnice,” popsal podle agentury DPA mluvčí vlády v Parvánu.

Podle dalších informací  vojáci do vesnice Qalandar Khil, aby vyšetřili raketový útok před dvěma dny, když zaútočil sebevrah s výbušninami.

Tálibán se k útoku přihlásil SMS zprávou

Za útokem stojí teroristická organizace Tálibán. K atentátu se sama přihlásila zpravodajské agentuře Reuters. Poslala jí SMS zprávu. Mezi osmi zraněnými je kromě českého vojáka také dítě. V Afghánistánu v současnosti slouží 150 Čechů. „Rodiny vojáků jsou vyrozumívány,“ uvedla Jana Růžičková, oddělení komunikace s veřejností, Generální štáb AČR. Po dnešním útoku vzrostl počet zabitých českých vojáků v zemi na devět.

K tragédii se prostřednictvím mluvčího vyjádřil také prezident republiky Miloš Zeman. „Pana prezidenta tato tragická událost velice zasáhla a vyjadřuje upřímnou soustrast všem pozůstalým. Celou situaci jako vrchní velitel ozbrojených sil pečlivě sleduje,“ řekl Blesk.cz Jiří Ovčáček, mluvčí Hradu.

„Jejich smrt je tragická a šokující,“ prohlásil předseda vlády Bohuslav Sobotka. Ocenil jejich hrdinství, zahraniční mise událost podle něj neovlivní.

Základna Bagrám, která je jednou z největších v Afghánistánu, je umístěna si 40 km od Kábulu. Díky dvěma letištním drahám na ní mohou přistávat ta největší letadla. Bagrám tak trochu vypadá jako malé město se spoustou budov – hangárů, skladů i baráků pro vojáky.

„Je to velice častá taktika islamistických teroristů, kteří poprvé tuto taktiku použili proti izraelským jednotkám v 80. letech.  Jedná se o zákeřný útok s využitím překvapení maskovaného teroristy, který je oblečený jako běžný civilista. Tento útok nejde ve většině případů odvrátit a nedá se na něj ani připravit. Vojáci se často pohybují mezi civilisty a jsou v jejich bezprostřední blízkosti. K odpálení nálože dochází dříve, než by mohla být provedena jakákoli kontrola detektorem nebo prohlídkou,“ řekl v České televizi vojenský analytik Martin Koller.