Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sedm kulí v Sarajevu: První světovou válku nepřímo zavinil Čech!

Autor: František Prachař - 
29. června 2014
05:00

Je to příběh jako z červené knihovny. Věrný voják zachránil život hraběti, ten si ho vzal do služby, prožili spolu dobré i zlé a nakonec se rozkmotřili. To vše je ale pravda a co víc - příběh obou mužů stál u počátku I. světové války.

Leopold Lojka byl ze šesti dětí, otec byl v Telči kočím, matka posluhovala. Leopolda dali do učení na řezníka. Když přišel jeho čas, narukoval. K Moravskému dragounskému pluku č. 6 a odtáhl s ním na manévry k Velkému Meziříčí. A tam to všechno začalo.

Vděk šlechtice

Hrabě František Harrach, který se manévrů rovněž účastnil, si do svého deníku tehdy zapsal: „Hodinu po půlnoci se splašilo dvě stě padesát dragounských koní, jeden voják předvedl při jejich krocení divy statečnosti, byl zle podupán.“

Tím vojákem byl Leopold Lojka. Brněnský historik Jiří Skoupý, který jeho životní osud podrobně zmapoval, říká: „Hrabě Harrach zařídil Lojkovi na tu dobu vynikající lékařskou péči, a když se dal do pořádku, přijal ho do svých služeb.“

Protože byl Harrach nadšeným průkopníkem automobilismu, zařídil Lojkovi řidičský kurz ve Vídni. Přes své kontakty dosáhl jeho propuštění z armády a svěřil mu svůj, na tehdejší dobu supermoderní, vůz Gräf und Stift a udělal z něj svého osobního šoféra.

Do Sarajeva

Hrabě a jeho řidič spolu sjezdili celé území tehdejší Koruny české, ale i velkou část Evropy. A tak, když František Harrach, nadporučík v záloze, dostal koncem května 1914 rozkaz účastnit se červnových manévrů v Sarajevu, rozhodl se cestovat vozem. I jeho auto podléhalo rozkazům a mělo být k dispozici generálnímu štábu.

Z Vídně vyrazili hrabě s řidičem Lojkou 31. května a do Sarajeva dorazili 18. června. „Po cestě, kterou absolvovali, museli překonat rozvodněné řeky, málem přejeli medvěda a museli se všelijak uskrovňovat. To ukazuje, jakou důvěru Leopold Lojka měl,“ zdůrazňuje historik Skoupý.

A dodává, že právě pro své kvality a dovednost byl Lojka určen jako řidič vozu, v němž měl jet Sarajevem následník trůnu Ferdinand d'Este s manželkou Žofií Chotkovou.

První atentát

Manévry skončily 28. června a tentýž den měl arcivévoda Ferdinand projet Sarajevem, navštívit radnici a nechat se zdravit »nadšeným obyvatelstvem«.

K ochraně konvoje sedmi vozů bylo určeno 150 detektivů a tajných policistů, vojenský kordon podél trasy kupodivu ne. Sedm mužů, odhodlaných Ferdinanda zabít, to uvítalo, hlavně Gavrilo Princip, člen radikálního sdružení Mladá Bosna, usilující o sjednocení jižních Slovanů.

První bombu hodil po následníkově autě Nedjelko Čabrinovič něco před půl jedenáctou dopoledne u mostu Čumurija.

Lojka, který uviděl letět kouřící předmět, prudce přidal plyn, a bomba tak sklouzla po stažené střeše vozu. Explodovala pod druhým autem, kde byli zranění. Následnický pár dojel v pořádku na radnici.

Atentát č. 2

Následník Ferdinand se tam rozhodl, že navštíví zraněné v nemocnici, a nechal změnit trasu další jízdy. Místodržící, hrabě Potiorek, který byl celou dobu ve voze s ním, to měl oznámit řidičům, ale zapomněl na to.

Vzpomněl si až po cestě, když Lojka odbočil místo toho, aby jel – jak bylo nově určeno – rovně. Potiorek mu dal pokyn k zastavení, vycouvání a najetí na nový směr. A právě chvíle, kdy se auto s následníkem trůnu zastavilo, využil Gavrilo Princip. Vypálil dvě rány a arcivévodu i jeho ženu zabil.

Dozvuky

Co se dělo pak, je dobře známo. Manifest císaře Františka Josefa Mým národům, vypovězení války Srbsku a nakonec světová válka s pořadovým číslem I.

Leopold Lojka její velkou část strávil s hrabětem Harrachem na nejrůznějších frontách, zase jako jeho řidič nebo člen kurýrní služby. V den vzniku Československé republiky 28. října 1918 byl zařazen ve Vídni do první dělostřelecké jednotky nové armády a v prosinci téhož roku propuštěn do zálohy. Hrabě Harrach získal občanství ČSR a vrátil se na svůj velkostatek na Moravě. Lojkovi věnoval zlaté hodinky a po nějaké době – nikdo neví proč – se ti dva rozešli. Prý ve zlém.

Hospodský

Leopold Lojka se usadil nejprve ve Znojmě, kde získal koncesi na výčep piva, vína a lihovin. Nevydělával, a tak přesídlil do Brna. Mezitím ho opustila žena a soud mu svěřil do opatrování syna.

Lojka bavil své hosty v restauraci v Brně - Husovicích historkami z války a ochotně vyprávěl, jak »zavinil« světovou válku. Prý se tím hodně trápil, hodně pil. Nakonec, když už nemohl chodit, si do lokálu nechal přinést postel, ležel v ní, pil a povídal. Zemřel na selhání ledvin 18. července 1926.

Proč se říká 7 kulí v Sarajevu?

Jaroslav Hašek v knize Osudy dobrého vojáka Švejka o řádění policie po atentátu píše: „Podivně si nebožtík Ferdinand zahrál se čtvrtým zatčeným. Vyhýbal se celé dva dny jakékoliv rozmluvě o Ferdinandovi, až večer v kavárně při mariáši, zabíjeje žaludského krále kulovou sedmou trumfů řekl: Sedm kulí jako v Sarajevu.“ A pro nás to od té doby platí...

.abcd.abcd. ( 29. června 2014 16:13 )

Znalci dějin si vzali prostor. Páni kluci to teda zírám! Ještě tu chybí Roládo a už by jsme ty kašpárky měli pohromadě.

bizon_pepa ( 29. června 2014 11:57 )

Když on na to přišel jen nějaký zoufalý redaktor z blesku.

a-z- ( 29. června 2014 11:09 )

Aby ti nepraskla žilka, hňupe...

defakto ( 29. června 2014 10:46 )

..... z dnešního pohledu byl Gavrilo Princip obyčejný terorista !

vilaamalka ( 29. června 2014 10:45 )

Škoda,že na to přišli až za 100 let.Mohli být Češi slavnější.

Zobrazit celou diskusi