Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

50 milionů za čekání na D1: Pane ministře, zaplaťte to ze svého, vyzval Jančura

Šéf Student Agency Jančura se pustil do kritiky ministra dopravy Prachaře za omezení na dálnici D1
Šéf Student Agency Jančura se pustil do kritiky ministra dopravy Prachaře za omezení na dálnici D1  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
9. dubna 2014
16:33

Majitel Student Agency Radim Jančura udělal zajímavé gesto. Vyzval ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO), aby zaplatil ze svého údajnou škodu vyčíslenou na 50 milionů korun! A to za čekání řidičů v kolonách na opravované dálnici D1.

Dálnice D1 byla během předminulého a minulého týdne průjezdná systémem dva pruhy v jednom směru a jeden pruh v opačném. Kilometrové kolony tak rázem nebyly ničím výjimečným.

Šéf a majitel Student Agency Jančura se přitom ve své výzvě opírá o expertní výpočet, ale rozhodl se také ke kontroverznímu kroku - zveřejnil ministrův mobil a vyzval nespokojené řidiče, aby mu psali textové zprávy.

V pondělí 24. března přitom začala na D1 instalace mobilních středových svodidel. "Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) společně s ministerstvem chybně schválily způsob uzavírky zúžením na jeden pruh v jednom směru a svou laxností způsobily dlouhé kolony v jednom směru po několik dnů," uvedl Jančura.

Zatímco jeho autobusy mezi Prahou a Brnem se zpožďovaly podle něj maximálně o 20 minut, ostatní řidiči trávili v kolonách i hodinu. "Přitom nemusely vůbec být," tvrdí Jančura. Dálnice D1 se přitom na dvou úsecích na Vysočině začala modernizovat loni v květnu, ale šlo pouze o odstavné pruhy. Letos se už pracuje i na dvou úsecích ve středních Čechách.

Jančura kritizuje ministra dopravy

Výpočet údajné škody udělal předseda správní rady nadačního fondu Stínové ŘSD Jiří Petrák podle takzvaného systému hodnocení ekonomické efektivnosti silničních staveb. "Snížení počtu pruhů na méně než dva plus dva je nutné z důvodu bezpečnosti pouze několik desítek minut při instalaci dopravního značení. Svaté pravidlo dva plus dva by mělo platit nejen na D1, ale na všech dálnicích a rychlostních komunikacích, které mají odstavný pruh, a hustota provozu toto vedení vyžaduje," uvedl Petrák.

Jančura prý Prachaře opakovaně vyzýval, aby dohlédl na organizaci oprav. "Neučinil však vůbec nic, a převzal proto plnou zodpovědnost za způsobenou škodu. Pokud ji neuhradí do státního rozpočtu a nebude konat, měl by být z postu ministra odvolán," napsal Jančura ve svém prohlášení pro ČTK. Jančura přitom kritizoval i technologii oprav a to ještě před jejím započetím za vlády působení někdejšího ministra Zbyňka Stanjury (ODS).

Pro Jančurův byznys je přitom dálnice D1 klíčová - jezdí po ní nejvytíženější linka Praha - Brno a využívají ji i další dálkové linky ze Slovenska. Zpoždění pro něj znamenají ztrátu tržeb. Při zpoždění větším než 30 minut vrací navíc čtvrtinu jízdného, při více než hodinovém zpoždění vrací celé jízdné.

weigel ( 9. dubna 2014 18:27 )

Vracení jízdného není třeba, pokud zpoždění nebylo způsobeno dopravcem ale vyšší mocí. V Brně je uzavřena kvuli opravám ulice Milady Horákové čímž je doprava v centru města značně omezena. Někdy na této ulici pracuje až 5 dělníků.

Zobrazit celou diskusi