Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

5 tisíc Čechů je v Egyptě, 2 tisíce na dovolenou neodletí: 7 Nejdůležitějších otázek a odpovědí

Autor: sto - 
17. srpna 2013
14:33

Desetitisíce demonstrantů, jež svolalo islamistické hnutí Muslimské bratrstvo, podporující svrženého prezidenta Muhammeda Mursího, včera pohltily egyptskou metropoli. Při středečním zásahu armády zemřelo nejméně 600 lidí, po včerejšku přibyly další nejméně tři desítky. Turisté mají doporučení tam neodlétat.

Kolika lidem zrušily cestovní kanceláře dovolenou?

O tomto víkendu mělo odletět do egyptských letovisek na dvě tisícovky českých turistů. Teď ale neodletí, zájezdy jsou zrušené.

Chci odletět do Egypta i přes to, že to ministerstvo nedoporučuje. Je to možné?

Kdo chce do Egypta i za současné situace odletět, může tak učinit pouze po vlastní ose. Cestovní kanceláře své zájezdy hromadně ruší, a proto je nyní možnost doletět do Káhiry pouze individuálně.

Jak daleko je Káhira, centrum nepokojů, od turistických letovisek?

Hurghada je vzdušnou čarou cca 420 kilomerů. Šarm aš-Šajch přibližně 380 km.

Jak se k situaci v Egyptě staví další země?

Stejně jako Česká republika, i Finsko, Dánsko, Norsko, USA a Německo doporučily svým turistům neodcestovávat.

Mám koupený zájezd do Egypta, měl jsem odletět zítra. Co mám dělat?

Zákazníkům, kteří na svou dovolenou do Egypta ještě neodletěli, nabízejí cestovky změnu cílové destinace či posun termínu odletu. Pokud s nabídkou zákazník není spokojen, může odstoupit od cestovní smlouvy a cestovní kancelář mu vrátí peníze za nerealizovaný zájezd, nyní mimořádně bez stornopoplatků!

Jak se mám chovat, když jsem nyní na dovolené v Egyptě?

V současné době je v Egyptě 5000 českých turistů. Ti nemají opouštět své hotely či rezidence. Většina zájezdů by měla v tomto režimu i skončit, předčasné ukončení dovolené zatím cestovní kanceláře neplánují. V Egyptě platí zákaz nočního vycházení (od 19 do 7 hodin), jinak je ale podle informací delegátů situace v letoviscích klidná.

Proč vlastně v Egyptě nepokoje vypukly?

Egypt je velmi silně náboženská země. Naprostá většina jsou muslimové, 10 % pak tvoří koptští křesťané. Muslimské bratrstvo, které je nejsilnějším islámským hnutím v zemi, se nyní radikálně staví proti svržení prezidenta Muhammeda Mursího. Místo něj nyní vládne armáda. Přestože při nepokojích došlo i k ničení koptských kostelů, motivy islamistů nejsou primárně protikřesťanské. Za svého prezidenta nyní bojují desítky tisíc lidí. Proti nim stojí nejen armáda, ale i početný tábor jeho odpůrců.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

enriko ( 18. srpna 2013 14:10 )

A co lézt někomu do zadele, to je normální. Co k tomu říkáš vnoučatům?

enriko ( 18. srpna 2013 14:08 )

Jj, každý chce levnou dovolenou, tak ať si jí teď užijí. Když musí jezdit do muslimské země, kde jsou věčné bojůvky na pořadu dne, tak je tam nechte, chytráky.

enriko ( 18. srpna 2013 14:05 )

Blbe.

disk ( 18. srpna 2013 09:05 )

Asi byste si měla dohledat něco o originálním a momentálním obyvatelstvu, Net je toho plný.

cinderella1 ( 18. srpna 2013 00:04 )

No vidis, nejsi tak narocny/a jako tento britsky turista, ktery napsal “Terrible!!!” Stayed in this hotel for one night, which was more than enough! The room was awful, tiles in the bathroom were filthy, water was brown, lights were falling of the walls, safe didn't work, patio doors didn't close properly, furniture in the lounge was very old and worn, sofas were ripped. Need I go on. We nearly cried... As it was quite late when we arrived we rushed to get dinner. This was in the main buffet restaurant and was supposed to be a chinese evening, after sampling the main dishes which were totally unedible, I opted for a roll on cheese. Have to say this restaurant which is the only one in the hotel for AI deals is like a really bad school canteen - honestly Jamie Oliver would have a field day here!! AWFUL. The service was awful and you had to pay for any drinks other than wine or beer. The toilets in the lobby were disgusting and I think were only cleaned once a week by the state of them! After an awful evening and feeling very disappointed we called our rep and asked to be moved, eventually he organised for us to view & move to the Hilton Resort, whilst checking out at the desk all we heard were people complaining!! Not a good experience to say the least!!

Zobrazit celou diskusi