Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Klaus v projevu vyhlásil amnestii: Stovky vězňů půjdou na svobodu

Václav Klaus vyhlásil v posledním novoročním projevu dílčí amnestii
Václav Klaus vyhlásil v posledním novoročním projevu dílčí amnestii  (Autor: ČTK)
Autor: red, ČTK - 
1. ledna 2013
13:39

Prezident republiky Václav Klaus dnes při příležitosti 20. výročí vzniku České republiky vyhlásil dílčí amnestii. Vstoupí v platnost ve středu 2. ledna. Promíjí některé nevykonané nepodmíněné i podmíněné trestné činy a zastavuje některá trestní stíhání. Uvedl to v novoročním projevu.

Prezident svou amnestií promíjí nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody, které byly uloženy do konce loňského roku a nepřevyšují jeden rok v cele. Amnestie se vztahuje i na zbytky těchto trestů.

Prominuty budou také nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky lidem, kterým letos bude 75 let a délka jejich trestu nepřesáhla deset let.

Zastavení trestních stíhání

Klaus také nařídil, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání od jehož zahájení k 1. lednu uplynulo více než osm let. Nařízení se dotýká trestných činů, za které zákoník stanovuje trest odnětí svobody nepřevyšující deset let. Výjimkou z prezidentova nařízení jsou trestní stíhání proti uprchlému.

Amnestie zahrnuje i prominutí nevykonaných nepodmíněných trestů odnětí svobody nebo jejich zbytků, pokud za ně byl uložen trest nepřevyšující 24 měsíců a zároveň nebyl trest uložen za zločin, při němž byla způsobena smrt nebo těžká újma na zdraví, nebo za zločin proti životu a zdraví, proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti, anebo proti rodině a dětem.

 

Prominutí trestu se také nevztahuje na lidi, kteří byli v uplynulých pěti letech před letošním 1. lednem odsouzeni k nepodmíněnému trestu odnětí svobody nebo kteří byli ve stejném období propuštěni z výkonu trestu odnětí svobody, pokud se na ně nehledí, jako by nebyli odsouzeni.

Prominutí trestu sedmdesátníkům

Další prominutí trestů či jejich zbytků se vztahuje na odsouzené, kterým letos bude 70 let. Podmínkou je, aby trest nepřesáhl tři roky odnětí svobody.

Prezident také prominul podmíněně odložené tresty lidem, kteří dosáhnou 70 let věku v tomto roce či lidem, kterým byl trest uložen ve výměře nepřevyšující dva roky. Amnestie se týká i nevykonaných trestů obecně prospěšných prací a stejně tak nevykonaných trestů domácího vězení.

querty ( 3. ledna 2013 09:45 )

Prostudoval jsem si to a máte pravdu. Media jsou plné fám a hořkosti, taktéž opozice řádí. I to mne utvrzuje, že prezidentova amnestie byl správný počin. Amnestií vyčistil pomyslný "justiční stůl", když procesy táhnoucí se osm let a déle jsou amnestovány (EU má limit 6 let!!!) a dal, jak to sám řekl, některým, který porušili jenom jednou zákon "druhou šanci". Jak může někdo tvrdit, že některé vlekoucí se kauzy byly již před dokončením? Fantasticky rychle pracující naše justice (Klaus údajně zneužil práci naších vyšetřovacích orgánů včetně soudců) měla na zvládnutá těchto kauz osm let, to nestačí? Mediální bláboly kolem amnestování závažných trestných činů jasně deklaroval, že amnestuje jenom "trest odnětí svobody ve výměře nepřevyšující jeden rok" tak jaképak závažné hospodářské zločiny?

doktorka6 ( 2. ledna 2013 12:55 )

bohatypodniikatel-hlavně pozor, aby jste se z toho všeho nepodělal. Doufám, že máte dostatečně pevné vložky pemprsky, aby ti okolo vás nemusely čuchat ten smrad....

osinek ( 2. ledna 2013 12:49 )

Tunel-dědek z Hradu, předseda vlády "rozpočtové odpovědnosti" Nečas a ministr spravedlnosti Blažek dali milost manažerům z H-Systému (rozkradli miliardy) a gaunerům, kteří vytunelovali Union Banku a zkrachovalou družstevní záložny ČMDS! To je síla! Česká pravice a vláda tzv. ROZPOČTOVÉ ODPOVĚDNOSTI se znovu předvedly!!

osinek ( 2. ledna 2013 12:41 )

Tunel-dědek Klaus,premiér-neumětel Nečas, ministr spravedlnosti odéesák Blažek to pěkně podělali! Kromě manažerů H-systémů (rozkradli miliardy)se amnestie týká i členů vedení zkrachovalé Union banky,manažerů zkrachovalé družstevní záložny ČMDS, kteří vytunelovali Union Banku a družstevní záložnu!!!!! Zločinci se radují a poškozeným zbyli oči pro pláč!! Vánoční dárek Klause,Nečasea Blažka megazlodějům napojeným na ODS, kteří rozkradli těžké miliardy!! Jak je možné,že předseda tzv. vlády "ROZPOČTOVÉ ODPOVĚDNOSTI" neumětel Nečas spolupodepsal AMNESTII pro gaunery, kteří rozkradli těžké miliardy? Proč proti amnestii pro kriminálníky, kteří rozkradli miliardy neprotestoval ministr spravedlnosti ODÉESÁK Blažek?

rubenska ( 2. ledna 2013 12:22 )

teď budou mít soudci práci s tím je propustit a za nějaký čas zase policie s tím jich min polovinu pochytat....asi mají nejvyšší pocit, že soudci a policie se nudí.......

Zobrazit celou diskusi