Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Poslanci KSČM dostali pokutu 100 tisíc Kč: Nepřišli na jednání, naštvali Ústavní soud

Komunisté nedorazili na jednání o reformách, ústavní soudce Rychetský jim udělil pokutu 100 tisíc korun
Komunisté nedorazili na jednání o reformách, ústavní soudce Rychetský jim udělil pokutu 100 tisíc korun  (Autor: Archiv Blesku, Profimedia/Michal Růžička)
Autor: simao, ČTK - 
27. listopadu 2012
11:30

Nezvyklou pokutu dostal poslanecký klub KSČM. Za to, že "rudí" poslanci, vedení Vojtěchem Filipem, nedorazili na veřejné jednání o vládních reformách, které napadli. Ústavní soud jim uložil maximální možné penále 100 tisíc korun.

O stotisícové pokutě pro komunistické poslance dnes veřejnost informoval předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. V praxi tohoto soudu jde o výjimečný krok.

Komunisté si však za problémy mohou sami - jako jediní z účastníků řízení o 14 reformních zákonech trvali na uskutečnění veřejného jednání. Jenže nepřijeli.

Chtěli napadnout zdravotní a sociální zákony

Společně s dalšími opozičními poslanci chtěli napadnout zákony, upravující sociální, důchodovou i zdravotní reformu - např. tedy zákon o zdravotních službách, novelu zákoníku práce a zákona o nezaměstnanosti, či o důchodovém spoření. A také novelu zákona o DPH, upravující o procento dolní hranici této daně.

Komunisté se však nakonec z jednání dnes ráno omluvili a do Brna zástupce nevyslali. Zkomplikovali tím soudní řízení a Rychetský to nesl nelibě. Kdyby na veřejném jednání netrvali, nemuselo se přitom vůbec konat, upozornil.

Pod návrh na zrušení reformních kroků vlády se podepsali i sociální demokraté, třeba Vítězslav Jandák, nebo Milada Emmerová. Za ČSSD však přijel k soudu předseda jejich poslaneckého klubu Jeroným Tejc.

Ústavní soud škrtal v reformách

Při následném jednání pak Ústavní soud vyškrtl z reformního balíčku několik úprav - mj. veřejnou službu pro nezaměstnané. Úřady práce tak nemohou vyřadit z evidence člověka, který službu odmítne.

hrouzek ( 28. listopadu 2012 09:49 )

Hurá ! Vloudila se chybička.Rychle se vrhněte ne hrouzka. Ve slově oranžový množ.čís. má být měkké í.A on napsal tvrdé.Ale obsah článku ti stejně nezmění tak co.

hrouzek ( 28. listopadu 2012 09:40 )

Zrudla už skoro celá republika.Tak co pořád remcáte?Těm modrým všivákům přece někdo ty krvelačné tlamy zavřít musí ne?Vždyť nám vládnou jen kriminálníci,kteří se ve vládě drží podvodem a různými fígly.I ten vyčůraný Rychetský se dělá chytřejší než ve skutečnosti je.Kde by byl,kdyby ne komunistů?A někteří se ještě té modré pakáži i s jejimi přísmrdači ještě zastáváte.Jedině oranžový a rudí mohou tuto republiku ještě postavit na nohy.Ti ostatní jsou jen smečka hladových psů toužících ještě urvat pro sebe ještě na mršině, s názvem ČR ,zbylo.

evelajn3 ( 27. listopadu 2012 18:13 )

e.44 ( 27. listopadu 2012 15:34 )

...vůbec by nebylo.

e.44 ( 27. listopadu 2012 15:33 )

Zkus si přečíst pořádně článek, pak snad porozumíš. Oni se totiž nedostavili na veřejné jednání které se konalo výhradně kvůli nim. Kdyby na jeho konání netrvali, vůbec by se nebylo. Kdyby na veřejném jednání netrvali, nemuselo se přitom vůbec konat, upozornil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa