Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pojišťovny v příštím roce zruší 6000 lůžek, bez akutní lůžkové péče bude 12 nemocnic

Nemocnice příští rok zruší na šest tisíc akutních lůžek
Nemocnice příští rok zruší na šest tisíc akutních lůžek  (Autor: profimedia.cz - ilustrační foto)
Autor: shp, ČTK - 
29. října 2012
15:21

Šetří se a šetří. Nemocnice v České republice tak kvůli úsporám přijdou postupně o 6000 lůžek. Akutní lůžková péče bude úplně zrušena ve dvanácti nemocnicích.

Rušení nemocničních lůžek akutní péče dnes oznámil novinářům ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Horák. Po redukci podle něj zbude v českých zdravotnických zařízeních kolem 50 tisíc akutních lůžek.

Pojišťovnám docházejí peníze

Podle nedávno zveřejněné analýzy ministerstva zdravotnictví dočerpají letos zaměstnanecké zdravotní pojišťovny zbytky rezerv VZP už rezervy nemá. Většinu rezerv loni daly pojišťovny na pokrytí více než pětimiliardového propadu mezi příjmy a výdaji. Podle vyjádření prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka z počátku října je systém zdravotního pojištění v deficitu od roku 2008. Již bylo uzavřeno 3000 akutních lůžek.

Platnost smluv vyprší na konci roku

Pojišťovny loni všem nemocnicím vypověděly smlouvy, výpovědi vyprší na konci letošního roku. Nové smlouvy mají být platné od ledna 2013. Podle Horáka nabídnou pojišťovny nemocnicím nové smlouvy, v drtivé většině dlouhodobé. „Takže žádný problém s dostupností zdravotní péče od 1. ledna příštího roku nevznikne a ani nehrozí, že by vznikl,“ prohlásil. „Je zjevné, že zdravotní péče především v oblasti akutní lůžkové péče nebude žádným způsobem ohrožena,“ dodal náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

pec10 ( 29. října 2012 18:52 )

Souhlasím s tím ,že kdyby klesl počet pojišťoven byly by peníze na všechno. Stačí se jen podívat na parkoviště pčed jejich sídla. A nejenom na to!!

pepzed ( 29. října 2012 18:42 )

Jedna malá otázka.A proč pořád rušit lůžka?Proč nezrušit pojišťovny?Tam by se uštřilo více.Pepíno.

smrk ( 29. října 2012 17:22 )

Ale přátelé, já s tím rušením lůžek souhlasím - je přeci ještě dost mostů,podloubí,kanálů a jiných krásných prostor kde se dá ku prospěchu naší vlády chcípnout.

parapetka ( 29. října 2012 17:11 )

oprava - fortin je magor kterej má depky z ženkejch,protože mu chcali na tu jeho blbou hlavu a ten jejich pes ho šukal do p.r.d.e.l.e(

parapetka ( 29. října 2012 17:08 )

foritn je magor kterej má depky z ženkejch,protože mu chcali na tu jeho blbou hlavu a ten jejich pes ho šukal do ***e

Zobrazit celou diskusi