Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Unikát! V Česku se poprvé narodila medvíďata kamčatská

Autor: Gabriela Peringerová - 
31. ledna 2012
13:31

Medvědice Kamčatka z brněnské zoo přivedla na svět mláďata! Zatím není jasné, zda jsou v porodním boxu jedno nebo víc medvíďat. „Chovatelé se na základě záznamu ze speciálních kamer přiklánějí k tomu, že se narodila dvě mláďata,“ uvedla mluvčí zoo Lucie Kapounová.

Medvědice porodila v pondělí večer a nyní si mláďata drží pevně u sebe. Na kamerách zatím nejsou vidět. „Slyšeli jsme už zvuky mláďat a zdá se, že jsou životaschopná,“ dodává mluvčí. Prvních 24 hodin života medvíďat je přitom vždy kritických. Mláďata se musí co nejdříve po porodu napít mateřského mléka – kolostra, díky kterému mohou získat obranyschopnost.

V následujících týdnech by měla mláďata pít mateřské mléko a být v neustálém kontaktu s matkou. Ta pak zhruba po 12 týdnech mladé vyvede z brlohu ven.

Video  V Brně se narodila medvíďata  - ZOO Brno, hudba: Kevin MacLeod
Video se připravuje ...

Osmnáctiletí medvědi kamčatští, samec Jelizar a samice Kamčatka, přicestovali předloni do brněnské zoo z ruského Rostovu na Donu. Jsou již zkušenými rodiči, společně měli pět mláďat, z toho tři byla vypuštěna zpět do volné přírody.

V případě, že vše bude probíhat dobře, budou moci medvědici Kamčatku sledovat lidé prostřednictvím web kamery na internetových stránkách zoobrno.cz.

Po neúspěšném odchovu dvou ledních medvíďat, která nebyla schopna života a jejich matka medvědice Cora je po porodu sežrala, jsou chovatelé v předpovědích úspěšnosti odchovu medvědů opatrní. „Byl to první porod medvědice kamčatské v republice, sbíráli jsme zkušenosti z okolních států. Uvidíme, jak bude Kamčatka úspěšná,“ uvedl ředitel zoo Martin Hovorka. Brněnská zoo by si ráda medvídky nechala a v novém výběhu Beringii vychovávala celou medvědí rodinu.

kasandra226 ( 3. února 2012 12:16 )

Sledujte je na www.zoobrno.cz/cs/videogalerie. Otevřete myší - Porodní box medvědice kamčatské - je zde on-line webová kamera. Hezdké dívání.

Zobrazit celou diskusi