Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Blesk testoval hamburgery a nevyšly vůbec špatně!

Autor: Veronika Tardonová, hto - 
9. září 2010
05:00

Hamburger. Asi první pokrm, který nás napadne, když se řekne nezdravá strava. Ale obsahují tyhle oblíbené housky s masem opravdu tolik tuku a soli? A co hamburgery, které koupíte ve stánku u nádraží?

Nejsou přeplněny zárodky nebezpečných bakterií? Blesk podrobil tři různé značky hamburgerů podrobnému testu v hygienických laboratořích a byl mile překvapen.

Do Centra hygienických laboratoří v Hradci Králové jsme převezli tři druhy hamburgerů, které jsme koupili v okolí Florence v Praze. Jednalo se o značky McDonald’s, Burger King a okénko s rychlým občerstvením u Masarykova nádraží. Všechny jsme podrobili podrobnému testu.

Jak se testovalo?

Od každého hamburgeru jsme koupili tři kusy. Ty jsme v původním obalu uložili ještě do termoobalu, abychom co nejvíce zachovali jejich teplotu a nedostaly se do nich bakterie z okolí. „V hamburgerech se tyto bakterie vyskytují poměrně často. Je to způsobeno především nedostatečnou tepelnou úpravou masa,“ řekla Blesku laborantka Věra Stárková. V laboratoři odebrala potřebnou část vzorku. Ten umístila do skleněné nádoby a zalila jej speciálním roztokem. Po třech dnech vzorky podrobila bakteriologickému testu. Výsledek testu byl u všech hamburgerů negativní.

Chuť, vůně...

Zkoumali jsme i senzorické vlastnosti výrobků, tedy vzhled, chuť, vůni a barvu. „Testy provádí speciálně školení pracovníci, kteří musí splnit náročné zkoušky a prokázat, že mají skvěle vyvinuté chuťové a čichové buňky,“ prozradil Blesku Vladimír Kraják ze Zdravotního ústavu. Pracovníci hamburgery očichali a ochutnali. Všechny jsou podle odborníků chutné.

Výsledky testovaných hamburgerů v laboratořích

hamburger Burger King Whopper McDonald’s
Cheeseburger Fresh
Hamburger drůbeží
cena 75 Kč
30 Kč
25 Kč
přítomnost listerie
negativní negativní negativní
přítomnost salmonely negativní negativní negativní
tuk * 11,7 % 10,2 %
10,4 %
sůl ** 0,99 %
1,31 % 1,81 %
barva bulka – béžová,
plátek masa –
zlatavý
bulka – béžová,
plátek masa –
zlatavý
bulka – béžová,
plátek masa –
zlatavý
konzistence bulka – měkká
a pórovitá, plátek
masa – měkký
bulka – měkká
a pórovitá, plátek
masa – měkký
bulka – měkká
a pórovitá, plátek
masa – měkký
čerstvost zeleniny křupavá křupavá křupavá
vůně příjemná, vyvážená,
bez cizích zápachů
typická pro použité
suroviny, bez cizích
zápachů
typická pro použité
suroviny, bez cizích
zápachů
chuť příjemná,
harmonická
typická pro použité
suroviny, bez cizích
zápachů
typická pro použité
suroviny, bez cizích
zápachů
* naměřený obsah tuku je v pořádku ** obsah soli vyšší než 2,5 % už je pro organismus rizikový

Co je to salmonelóza a jak se projevuje

Salmonelóza je onemocnění způsobené bakteriemi salmonelami. Způsobují onemocnění zvířat, ze kterých se poté přenáší na člověka. Většinou se nakazíme z vajec, z nedostatečně tepelně upraveného masa nebo z ryb. Pokud pokrmy projdou teplotou vyšší než 75 ºC, bakterie nepřežijí.

Příznaky nemoci
Akutní průjem, bolesti břicha, horečka, dehydratace, zrychlený pulz, zastřené vědomí. Může dojít k zánětu mozkových blan.

Jak se nakazíme listeriózou a co způsobuje

Je to nemoc způsobená bakterií listeria monocogenes. Bakterie napadají těhotné ženy, novorozence a osoby s oslabeným imunitním systémem. Jsou v půdě a ve vodě, odkud se přenáší na zvířata. Produkty z nich pak nakazí nás. Největší riziko je u nedostatečně tepelně zpracovaných výrobků.

Příznaky nemoci
Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem. Mohou se objevit bolesti hlavy, ztuhlý krk, zmatenost.

maerlyn (novy) ( 10. září 2010 07:15 )

Hamburger nezplesnivěl ani po 137 dnech! http://magazin.libimseti.cz/lifestyle/6405-proc-se-bat-mcdonalda-hamburger-nezplesnivel-ani- po-137-dnech

nazzor ( 9. září 2010 23:01 )

Když klasickej Hamburger ,jak se tady snažíte podotknou, tak jedině Bez majonézy nevím kde ste na to přišel. Majonézu cpát do hamburgeru a ještě k tomu klasického.

Thyronx ( 9. září 2010 19:01 )

V Cesku muze byt hamburgerem cokoliv. Uz jsem jedl v MB i lunchmeat jako hamburger a nebo jak tu pise Blesk jakysi drubezi hamburger.. Jdete se s tim vyc[pat. Hamburger tak jak se dela poslednich 60-70 let je z cisteho 100% hoveziho mleteho masa s prisadou soli. Priliohy platek rajcete, list hlavkoveho salatu,majoneza, muze byt kecup nekde davaji platek okurky, jinde platek opeceneho speku... V zasade se v USA nesetkate s nedodelanym hamburgerem. Jsou v cene od nekolika desitek centu az do jednoho dvou dolaru v rade poulicnich stanku, nebo ve White Castles.. pres Burger King,Wendy's, McDonalds a pod. V Mekaci kdyz je sleva stoji i dvoupatrovy 99 centu (necely dolar - 20Kc) a patri mezi to nejlacinejsi co zazene hlad rychle a na kazdem rohu. Americane se ovsem zpravidla stravuji znacne zdraveji a jinde. Vyber je obrovsky.

Thyronx ( 9. září 2010 19:00 )

V Cesku muze byt hamburgerem cokoliv. Uz jsem jedl v MB i lunchmeat jako hamburger a nebo jak tu pise Blesk jakysi drubezi hamburger.. Jdete se s tim vyc[pat. Hamburger tak jak se dela poslednich 60-70 let je z cisteho 100% hoveziho mleteho masa s prisadou soli. Priliohy platek rajcete, list hlavkoveho salatu,majoneza, muze byt kecup nekde davaji platek okurky, jinde platek opeceneho speku... V zasade se v USA nesetkate s nedodelanym hamburgerem. Jsou v cene od nekolika desitek centu az do jednoho dvou dolaru v rade poulicnich stanku, nebo ve White Castles.. pres Burger King,Wendy's, McDonalds a pod. V Mekaci kdyz je sleva stoji i dvoupatrovy 99 centu (necely dolar - 20Kc) a patri mezi to nejlacinejsi co zazene hlad rychle a na kazdem rohu. Americane se ovsem zpravidla stravuji znacne zdraveji a jinde. Vyber je obrovsky.

Zobrazit celou diskusi