Blesk testoval hamburgery a nevyšly vůbec špatně!
Hamburger. Asi první pokrm, který nás napadne, když se řekne nezdravá strava. Ale obsahují tyhle oblíbené housky s masem opravdu tolik tuku a soli? A co hamburgery, které koupíte ve stánku u nádraží?
Nejsou přeplněny zárodky nebezpečných bakterií? Blesk podrobil tři různé značky hamburgerů podrobnému testu v hygienických laboratořích a byl mile překvapen.
Do Centra hygienických laboratoří v Hradci Králové jsme převezli tři druhy hamburgerů, které jsme koupili v okolí Florence v Praze. Jednalo se o značky McDonald’s, Burger King a okénko s rychlým občerstvením u Masarykova nádraží. Všechny jsme podrobili podrobnému testu.
Jak se testovalo?
Od každého hamburgeru jsme koupili tři kusy. Ty jsme v původním obalu uložili ještě do termoobalu, abychom co nejvíce zachovali jejich teplotu a nedostaly se do nich bakterie z okolí. „V hamburgerech se tyto bakterie vyskytují poměrně často. Je to způsobeno především nedostatečnou tepelnou úpravou masa,“ řekla Blesku laborantka Věra Stárková. V laboratoři odebrala potřebnou část vzorku. Ten umístila do skleněné nádoby a zalila jej speciálním roztokem. Po třech dnech vzorky podrobila bakteriologickému testu. Výsledek testu byl u všech hamburgerů negativní.
Chuť, vůně...
Zkoumali jsme i senzorické vlastnosti výrobků, tedy vzhled, chuť, vůni a barvu. „Testy provádí speciálně školení pracovníci, kteří musí splnit náročné zkoušky a prokázat, že mají skvěle vyvinuté chuťové a čichové buňky,“ prozradil Blesku Vladimír Kraják ze Zdravotního ústavu. Pracovníci hamburgery očichali a ochutnali. Všechny jsou podle odborníků chutné.
Výsledky testovaných hamburgerů v laboratořích
hamburger | Burger King Whopper | McDonald’s Cheeseburger Fresh |
Hamburger drůbeží |
cena | 75 Kč |
30 Kč |
25 Kč |
přítomnost listerie |
negativní | negativní | negativní |
přítomnost salmonely | negativní | negativní | negativní |
tuk * | 11,7 % | 10,2 % |
10,4 % |
sůl ** | 0,99 % |
1,31 % | 1,81 % |
barva | bulka – béžová, plátek masa – zlatavý |
bulka – béžová, plátek masa – zlatavý |
bulka – béžová, plátek masa – zlatavý |
konzistence | bulka – měkká a pórovitá, plátek masa – měkký |
bulka – měkká a pórovitá, plátek masa – měkký |
bulka – měkká a pórovitá, plátek masa – měkký |
čerstvost zeleniny | křupavá | křupavá | křupavá |
vůně | příjemná, vyvážená, bez cizích zápachů |
typická pro použité suroviny, bez cizích zápachů |
typická pro použité suroviny, bez cizích zápachů |
chuť | příjemná, harmonická |
typická pro použité suroviny, bez cizích zápachů |
typická pro použité suroviny, bez cizích zápachů |
* naměřený obsah tuku je v pořádku ** obsah soli vyšší než 2,5 % už je pro organismus rizikový |
Co je to salmonelóza a jak se projevuje
Salmonelóza je onemocnění způsobené bakteriemi salmonelami. Způsobují onemocnění zvířat, ze kterých se poté přenáší na člověka. Většinou se nakazíme z vajec, z nedostatečně tepelně upraveného masa nebo z ryb. Pokud pokrmy projdou teplotou vyšší než 75 ºC, bakterie nepřežijí.
Příznaky nemoci
Akutní průjem, bolesti břicha, horečka, dehydratace, zrychlený pulz, zastřené vědomí. Může dojít k zánětu mozkových blan.
Jak se nakazíme listeriózou a co způsobuje
Je to nemoc způsobená bakterií listeria monocogenes. Bakterie napadají těhotné ženy, novorozence a osoby s oslabeným imunitním systémem. Jsou v půdě a ve vodě, odkud se přenáší na zvířata. Produkty z nich pak nakazí nás. Největší riziko je u nedostatečně tepelně zpracovaných výrobků.
Příznaky nemoci
Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem. Mohou se objevit bolesti hlavy, ztuhlý krk, zmatenost.
Hamburger nezplesnivěl ani po 137 dnech! http://magazin.libimseti.cz/lifestyle/6405-proc-se-bat-mcdonalda-hamburger-nezplesnivel-ani- po-137-dnech