Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jsou leváci inteligentnější? Prý to není pravda

Leváci prý nejsou inteligentnější než praváci, zjistili výzkum
Leváci prý nejsou inteligentnější než praváci, zjistili výzkum  (Autor: Jiří Hadač)
Autor: bali, apk - 
11. června 2011
08:02

Tvrzení, že leváci jsou inteligentnější než praváci je mýtus. Profesor Mikee Nicholls z Flinders University v Adelaide udělal výzkum, který trval pět let a zjistil opak. Leváci mají údajně nepatrně pomalejší funkci mozku, například jako předčasně narozené děti.

Profesor Nicholls zjistil, že mozek leváků se chová podobně jako mozek předčasně narozených lidí. Zkoumal jejich výkony ve škole, ptal se na názory učitelů a dospěl k závěru, že leváci mají tendenci pracovat hůř než praváci.

Jsou prý méně pozorní a dělají více chyb, jelikož je jejich mozek o trochu víc unavenější, tím,, že dělá něco opačně. Zjištění přesto není úplně prokazatelné, když vzpomeneme na některé zástupce leváků jako David Cameron, Barack Obama, Angelina Jolie, Paul McCartney a princ Wiliam.

Jestli jsou leváci inteligentnější, hezčí a nápaditější, pravděpodobně jen tak nezjistíme, ale ve společnosti zaujímají stejně náročné pozice jako praváci. Profesor Nicholls je se svými výsledky každopádně spokojen.

kacota ( 12. června 2011 09:19 )

podľa toho čo píšete, by ľavákmi museli byť minimálne 3/4 chlapov ...

venxa ( 11. června 2011 18:41 )

Toto se vztahuje jen na levaky nebo pravaky. Pokud se tyce politiky, tak levicaci maji misto velkeho mozku maly mozek a misto maleho mozku velke ho.vno!

hugu ( 11. června 2011 17:09 )

Jsem levák,něco na tom bude,když manželka něco chce,trvá dlouho než to pochopím.

olesja ( 11. června 2011 11:55 )

To určitě napsal někdo z naší pravicově orientované vlády.

Zobrazit celou diskusi