Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Profesionální zloději aut kradli luxusní BMW. Policii zmátli tajným jazykem

Pachatelé kradli jen BMW X5 a X6
Pachatelé kradli jen BMW X5 a X6  (Autor: Slávka Červená)
Autor: sč - 
5. října 2011
06:30

Na Zlínsku kriminálka odhalila skvěle organizovaný gang specialistů na drahé vozy BMW X5 a X6.  Z pětičlenné skupiny  byli v minulém týdnu obžalováni tři muži (36, 32, 32)  Kroměřížska. V roce 2009-2010 ukradli z Česka, Slovenska a Německa 11 vozů. Na triku mají i pět pokusů. Vozy měly hodnotu 22 milionů.

V čele skupiny stál podnikatel (32). Podle zjištění Blesk.CZ majitel úspěšné firmy OK-Střechy se sídlem v Bystřici pod Hostýnem. Pozici jednatele obviněný ukončil  v květnu a firmu převedl na muže z Polska. Peníze z prodeje aut - prodávali je asi za 250 tisíc, nebyly jeho zdrojem  obživy. Byl to pro něj údajně adrenalin

Osm aut se našlo - v Česku, Litvě, Francii a na Slovensku

Na výpravách se podílel zaměstnanec (36), který splácen svému šéfovi dluh a drogově závislý muž (32). Spolupracoval s nimi i Slovák (53). „Škoda se vyšplhala na 22 milionů. Na otevírání a startování měli speciální elektronické programovací zařízení v hodnotě 400 tisíc. Osm vozů se našlo. U nás, na Slovensku, v Litvě a Francii,“ přiblížil žalobce Roman Kafka.

"Měli přesně rozdělené role. Jeden hlídal, druhý odemykal a třetí s kradeným vozem odjel. Donale měli zmapovány majitele vozů. Auta kradli i z garáží,“ sdělil vyšetřovatel Pavel Němec.

V telefonech používali originální domluvená hesla

Vozy měli po krádežích nějakou dobu vždy schované v pronajatých garážích. Gang se dle odposlechů originálně domlouval. „Byla blonďatá, bílá se čtyřkama kozama, znamenalo, že šlo o bílé BMW čtyřlitr. Byli jsme v kině  - tipovat nebo krást, netančilo se - akce se nezdařila,“ informoval vyšetřovatel.

Poprvé udělili statut spolupracujícího obviněného

Dva muži jsou ve vazbě, třetí získal statut spolupracujícího obviněného. „Je to vůbec  poprvé v naší praxi. Z vazby byl propuštěn, protože spolupracoval s policií a pomohl odhalit i další trestnou činnost.  Soudce mu může udělit trest pod spodní hranicí zákonné sazby,“ vysvětlil Roman Kafka. Zlodějům hrozí vězení 5-10 let.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání