Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dálnice D3 povede přes Konopiště?

Nápad vést dálnici přes park zámku Konopiště... To by to vypadalo!
Nápad vést dálnici přes park zámku Konopiště... To by to vypadalo!  (Autor: Fotomontáž BLESK)
Autor: red - 
29. července 2008
05:00

Jak se dostat z Prahy na jih Čech? Po přetížené silnici první třídy. Dálnice? Zapomeňte!

Řidiči zatím mohou využít jen kousek dálnice D3 u Tábora. Plánů na dostavbu je ale hodně. A občas i dost fantasmagorických. Podle Hospodářských novin (HN) se do hry vrací i možnost, že čtyřproudovka povede zámeckým parkem Konopiště! Kdo tohle vymyslel...?!

Dálnice D3 je v plánu už desítky let. Některými úseky projedou desítky tisíc aut denně.

Ministr Bursík zveřejní brzy výsledek auditu, kterým zjišťoval, jaký vliv má vládou schválená trasa dálnice D3 na životní prostředí. A studie prý ukazuje, že to nebyl nejvhodnější výběr.

Náhradní varianta? Dálnice může podle deníku vést skrz část zámeckého parku u Konopiště (fotomontáž Blesku níže) nebo krajinou kolem Sázavy.

Nápad vést dálnici přes park zámku Konopiště... To by to vypadalo! Nápad vést dálnici přes park zámku Konopiště... To by to vypadalo! | Fotomontáž BLESK

Na zámku Konopiště jsou v šoku. "Je to pro nás opravdu nemilé překvapení. Myslela jsem si, že po těch všech tahanicích a dohadech už něco takového nemůže nastat. Celou záležitostí se budeme muset znovu zabývat a zvážit další postup," řekla Blesku ředitelka zámku Marie Krejčová. Přestože památkovému ústavu, který zámek spravuje, patří z celého parku je 12 hektarů, podle Krejčové by měl záměr s možnou výstavbou dálnice dopad na okolní přírodu i turistický ruch.

Většina areálu zámeckého parku patří lesům České republiky. "Jsme státní podnik. Pokud se stát rozhodne, že trasa dálnice povede částí zámeckého parku, nebudeme tomuto rozhodnutí klást překážky. Doprava, a to hlavně o víkendech, je v našem regionu katastrofální, dálnice je potřeba, a ať povede jakkoli, nadělá škody všude," konstatoval ředitel lesního závodu Konopiště Miroslav Jankovský.


Kde (ne) vede D3:

  • CO SPOJÍ: trasu Praha – Tábor – České Budějovice – Rakousko
  • CELKOVÁ TRASA: 172 km
  • V PROVOZU: 15 km
  • VE VÝSTAVBĚ: 0 km
  • V PŘÍPRAVĚ: 152 km
  • Zdroj: ŘSD