Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Král střelců netrefil a kanec ho málem zabil!

K divočákům bude mít zraněný lovec a mistr Evropy od nynějška pořádný respekt
 (Autor: Foto archiv Martina Šlechty, Foto Blesk – Jiří Čada)
Autor: Jiří Čada, zunk - 
22. ledna 2012
16:39

Je mistrem Evropy i Česka v lovecké střelbě z kulové i brokové zbraně, přesto nedávný útok divočáka málem nepřežil. Vyplašený kňour myslivce Martina Šlechtu (33) zle potrhal. Muž utrpěl tři hluboké rány! Stalo se to na poli nedaleko Moravských Budějovic na Třebíčsku

„Do té doby jsem si myslel, že se zbraní v ruce jsem schopen v lese vyřešit jakýkoliv problém,“ prozradil Blesku Martin Šlechta. Za svůj život prý skolil na 430 divokých prasat.

V Praze vystudoval lesnickou fakultu a dokonce i diplomku prý na závěr studia psal právě o černé zvěři. „Teď k této zvěři chovám respekt. Dohledat postřeleného divočáka bych už za tmy asi nešel,“ přiznal zkušený myslivec.

Osudný útok asi 130kilogramového kňoura už zvířeti odpustil. „V tu chvíli jsem nemohl střílet, abych nezranil některého z kolegů. Nejprve mě vzal přes pravé stehno a vyrazil z ruky zbraň. Neutekl, ale útočil stále znovu,“ vzpomíná Martin.

Rozzuřený kňour se mohutnými špičáky myslivce na zemi stále pokoušel obrátit na záda, aby mu mohl rozpárat břicho. „Strašně jsem řval. Teprve to ho zastavilo, lekl se a utekl,“ líčil vražedné výpady divočáka myslivec. Teprve po více než hodinové operaci v třebíčské nemocnici se Martin dozvěděl, že jen o vlásek unikl smrti. „Měl jsem tři asi 12 centimetrů hluboké rány. Přetržení tepny a vykrvácení jsem unikl jen o pár milimetrů,“ řekl Šlechta.

Divočáci podle něj za poslední roky změnili chování. „Zdržují se v okrajových částech měst a u cyklostezek, kde se neloví, a oni se tam cítí bezpečně,“ říká Martin.

prefikana ( 23. ledna 2012 01:54 )

... ty jsi zrejme od fochu,co???

keep.smiling ( 22. ledna 2012 23:27 )

ano! V posledních letech jsou případy zabití i psů kňoury... není skutečně příjemné je potkat v lesích, tam, kde jsou po nich stopy, je lépe se velkým obloukem vyhnout...

keep.smiling ( 22. ledna 2012 23:25 )

odstřel jakékoli zvěře musí být dle zákona povolen! nelze jen tak zajít do lesa a rozhodnout se, že si zastřelíš pár kňourů - nebo nějakou vysokou... vše se navíc musí evidovat, veterinář prohídnout a atd. atd. odstřely některých zvířat se musí rpovádět, oni se obvykle přemnoží na úkor jinýách, třeba i vzácnějších, pokud si nedokáže příroda udělat rovnováhu sama, musí pomoci člověk - v tomto případě povolaný - lesník, myslivec...

keep.smiling ( 22. ledna 2012 23:22 )

nemyslíš to vážně, viď? tady u nás kanec oztrhal už dva psy...paní s nimi byla na procházce,. a zrovna včera jsme objevili stopy kňoura až u naší garáže. Není to žádný med potkat na jaře třeba bachyni, věř tomu. prasata se hrozně mco přemnožila, a to na úkor ostatní zvěře!

miglandc ( 22. ledna 2012 18:28 )

U nás v práci je jich tolika člověka se nebojí.Není to vůbec příjemné je potkávat a hlaně v noci.Jsou přemnožení lidi je i krmí což se může otočit proti člověku.Tady je aspoň vidět co takový kňour ale i bachyně dokaží a to měl z peklaštěstí že to přežil.Příroda je neůprosná buť já a nebo on..

Zobrazit celou diskusi