Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Skákající“ roboti poslali první fotky z 280 milionů kilometrů vzdáleného asteroidu

Autor: ČTK - 
22. září 2018
17:02

Dvojice robotických aparátů, kterou v pátek vypustila na asteroid Ryugu japonská sonda Hajabusa 2, úspěšně přistála. V sobotu to potvrdila japonská vesmírná agentura JAXA, která již v pátek na základě telemetrických dat hovořila o přistání optimisticky. Potvrzení úspěchu včetně fotografií odeslaných roboty ale získala JAXA až o den později. Roboti se po povrchu kvůli nízké gravitaci pohybují „skákáním“.

„Omlouváme se, že jsme vás nechali čekat!“ napsala na Twitteru JAXA o dění na asteroidu vzdáleném od Země zhruba 280 milionů kilometrů. Ryugu má v průměru zhruba 900 metrů. „Máme potvrzeno, že oba rovery přistály na povrchu Ryugu. Jsou v dobrém stavu a odesílají fotografie a data. Rovněž potvrzujeme, že se po povrchu pohybují,“ dodala agentura.

Sonda se v pátek přiblížila na vzdálenost 55 metrů od povrchu asteroidu a vypustila kontejner MINERVA-II 1, ve které byla dvojice robotů pojmenovaných Rover-1A a Rover-1B. Zhruba kilogramové válcovité aparáty jsou vybaveny kamerami, teplotními senzory, gyroskopem a akcelerometrem, který měří zrychlení. Po povrchu asteroidu zařízení vzhledem k mimořádně nízké přitažlivosti nepopojíždějí, ale poskakují. Každý skok, který trvá 15 minut, umožňuje přesun až o 15 metrů.

Sonda Hajabusa 2 nese ještě kontejner MINERVA-II 2, ve kterém je robot Rover-2, a přistávací modul německé výroby MASCOT. Německý aparát by měl dosednout na asteroid počátkem října a Rover-2 až příští rok.

S prvním sběrem vzorků z povrchu počítá JAXA na konci října. Při tomto manévru se Hajabusa 2 těsně přiblíží k povrchu a vzorky odebere pomocí sběrné hubice. Příští rok v březnu či dubnu pak sonda vystřelí na asteroid projektil, který vytvoří malý kráter. Z jeho nitra chce JAXA rovněž pomocí hubice odebrat další vzorek. Se získaným se pak vrátí na Zemi do konce roku 2020.

Expedice Hajabusa 2 je druhým projektem JAXA zaměřeným na průzkum asteroidů a přepravu vzorků z nich na Zemi. První sondu japonští vědci vypustili v roce 2003 a její let byl úspěšný, i když návrat zkomplikovaly technické problémy. Pouzdro se vzorky nakonec na Zemi přistálo v polovině roku 2010.

Vedle Japonska se dosud řízeně přistát na asteroidu podařilo jen Spojeným státům. Americká sonda Shoemaker v roce 2001 úspěšně dosedla na povrch Erota vzdáleném zhruba 315 milionů kilometrů od Země, čímž USA získaly celosvětové prvenství v takovémto druhu expedic. V rámci této mise ale zpět na Zemi nebyl dopraven žádný vzorek.

Přistání na Erotu plánováno nebylo, letové středisko se pro něj ale rozhodlo po vyčerpání paliva sondy. Po dosednutí byl Shoemaker stále v kontaktu se Zemí, žádné fotografie ale kvůli nevhodnému sklonu kamer získány nebyly.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi