Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„V Praze by migranty zbili.“ Buřiči jásali, ministr se za slova omluvil, premiér ho chválí

Autor: jer, ČTK - 
17. srpna 2018
21:05

„Kdyby migranti jiné barvy pleti přišli do Prahy či do Varšavy, pravděpodobně by je tam zbili.“ S takovými slovy šokoval v červenci nizozemský ministr zahraničí Stef Blok. Nizozemský premiér Mark Rutte se za něj v pátek postavil a Blok se omluvil za kontroverzní výroky o migrační politice a multikulturní politice. Podle předsedy vlády nyní může šéf diplomacie „pokračovat ve vynikající práci“.

Blok, který je stejně jako Rutte členem liberální Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD), v červenci na jednom uzavřeném setkání mimo jiné označil multikulturalismus za zkrachovalý koncept. Nezná prý žádnou zemi, v níž lidé různých kultur žijí bok po boku pokojně. Řekl, že kdyby migranti jiné barvy pleti přišli do Prahy či do Varšavy, pravděpodobně by je tam zbili.

Rutte v pátek podle nizozemské agentury ANP řekl, že Blok vzal svá slova zpět, a může tedy pokračovat v práci. Pobouřil i občany jihoamerického Surinamu, když jejich zemi označil za příklad neúspěchu soužití více etnik.

Blok vyjádřil lítost nad svými výroky v dopise adresovaném parlamentu. Připustil, že jeho slova byla neuvážená.

Šéf diplomacie na setkání s nizozemskými zaměstnanci mezinárodních organizací 10. července podle médií hovořil především o migraci a jejím řešení. Uvedl mimo jiné, že se v Evropské unii nikdy nemůže prosadit koncept centrálního rozdělování uprchlíků mezi jednotlivé členské země. „Východoevropané s tím nebudou nikdy souhlasit,“ řekl Blok s tím, že i kdyby se přece jen podařilo členské státy na východě EU přesvědčit, problém by to nevyřešilo.

„V Praze nechodí žádní barevní lidé...“

„Projděte se ulicí ve Varšavě nebo v Praze. Tam nechodí vůbec žádní barevní lidé. Ti lidé (migranti) jsou během týdne pryč. Byli by pravděpodobně zbiti,“ uvedl šéf nizozemské diplomacie a dodal, že cizinci jiné barvy pleti nemají ve východní Evropě žádné vyhlídky na normální život.

Právě ministr Blok v dubnu vyjádřil lítost nad incidentem, při kterém skupina Nizozemců napadla číšníka z restaurace v centru Prahy.

Kritiku si Blok za svá slova o migraci vysloužil od opozice, z řad vlastních spolustraníků i koaličních partnerů jeho VVD. Za jeho výroky se postavila jen protiimigrační Strana pro svobodu (PVV) kontroverzního politika Geerta Wilderse.

Italská europoslankyně Barbara Spinelli: Východ EU není solidární. Na Sicílii jsou i hranice Čechů, nejen naše Italská europoslankyně Barbara Spinelli: Východ EU není solidární. Na Sicílii jsou i hranice Čechů, nejen naše | Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová, Reuters