Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hidžáb povinně i pro malé holčičky. Osm škol v Anglii zavedlo kontroverzní opatření

Autor: zst - 
25. září 2017
05:40

I čtyřleté holčičky musí v některých anglických státních muslimských školách nosit hidžáby, šátky typické pro muslimské ženy. Jde celkem o osm škol, z toho tři základní, informoval deník Daily Mail. Podnětem už se údajně zabývá i britské ministerstvo školství. V Británii se chodí do školy od pěti let, některé děti ale, stejně jako v Česku, mohou nastoupit i dříve.

Nařízení škol odhalil průzkum Národní sekulární splečnosti, organizace, která se zabývá podle svého webu férovější sekulární společností. Kritici namítají, že šátek povzbuzuje sexualizaci dětí, protože se obvykle nosí před muži jako znamení skromnosti, když dívky dosáhnou puberty.

Dalších 51 soukromých muslimských škol v Británii z průzkumu, který zahrnoval 176 vzdělávacích institucí, také uvedlo, že pro žákyně je povinné nosit hidžáb. Jen v 18 školách je to pak dobrovolné.

Na webových stránkách jedné ze škol se dokonce píše, že tváře musí mít dívky zakryté i v okolí školy, nejen ve třídě. Zjištění Národní sekulární společnosti už dostala na stůl ministryně školství Justine Greening. Organizace požaduje, aby měli muslimští studenti více možností co se týká školní uniformy, ty jsou v Británii běžné. 

V dopise ministryni se také píše, že praxe je „neliberální a represivní“ s tím, že žáci by neměli mít povinnost nosit hidžáb nebo jiné náboženské oblečení, když jsou ve škole.

Z průzkumu pro Sunday Times minulý měsíc se ukázalo, že téměř pětina z 800 základních škol v 11 regionech Velké Británie je nyní hidžáb uveden jako součást školní uniformy, i když většinou nepovinná. Ministerstvo školství prozatím k problematice uvádí, že jde o politiku jednotlivých institucí: „Pokud se některá škola rozhodne povolit žákovi nosit burku, je to jen na ní.“

I v Česku se řešilo v posledních měsících nošení muslimského šátku ve škole. Ředitelka Kohoutová ve sporu se studentkou ze Somálska vyhrála:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

MILLLIS ( 25. září 2017 21:39 )

hanka666: od Hanči to tedy opravdu sedí....

MILLLIS ( 25. září 2017 17:05 )

bullshit: myslim, ze na to, ze to neni muj rodny jazyk, je opravdu skvela.... balika: plivat na ostatni svet a prat ostatnim smrt zastrelenim, utopenim, umucenim atd. jen proto, ze nosi na hlave neco, co se v Cesku nelibi, nebo proto, ze se proste jen "ze zasady nelibi", je zase existencni podminka ceskeho naroda (vcetne kradeni po celem svete). A predpokladas spatne, nejsem zadny Untermensch in Bayern.... A vyraz Untermensch, ktery jsi pouzil(a), svedci o tvych nadmerne vyvinutych rasistickych sklonech... ja zapomnel, ze ty patris k arijske rase a vsichni ostatni jsou pro tebe Untermensch Pro pana s knirkem, ktery tohle slovo zacal pouzivat, byli "Untermeschen" i Slovane a meli byt vyhlazeni v cele se Zidy atd... Silna nenavist obyvatelstva ceske kotlinky prameni z neznalosti, neinformovanosti, hlouposti a komplexu menecennosti.... A jestli zase nejak predpokladas, ze jsem zastancem migracni politiky Frau Merkel, velmi se mylis. Nejsem ani nahodou.

Desterz ( 25. září 2017 16:55 )

...v anglických STÁTNÍCH muslimských školách?!

1917 ( 25. září 2017 16:37 )

Blbí a ještě blbější. Ono se to Anglánům brzy vymstí, ale bohužel se s tím zákonitě časem svezeme i my! Celá multikulti Evropa spěje k záhubě a jak to správně řekl F.R.Čech, za 200 let tu nebudou ani bílí,ani černí, ale jen hnědí. Hrůza pro naše potomky. Je třeba uvažovat jestli má cenu do takové "skvělé" budocnosti tyto potomky vůbec přivádět na svět!!!

marlen52 ( 25. září 2017 16:04 )

hnus a ještě by mně zajímalo když jsou samá nemoc která tady v Evropě není známá kdo a za co je budou léčit.na naše nemocné děti a vybírají víčka a tohle kdo bude platit.mají aids tuberkulozu a budou to šířit znásilňováním atd prostě tady nemají co dělat.každý má zůstat u svých kořenů a oni ještě ty naše neuznávají a násilím nám budou nutit šaria apod

Zobrazit celou diskusi