Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Arabové omylem bombardovali domy s dětmi. Šlo prý o technickou chybu

Autor: jer, ČTK - 
26. srpna 2017
18:31

Arabská koalice přiznala, že „omylem“ zasáhla civilisty při bombardování jemenské metropole Saná. Oznámila to v sobotu agentura AFP. Při zásahu dvou obytných domů během náletu v noci na pátek zahynuli civilisté, včetně dětí. Následné vyšetřování podle koalice odhalilo, že důvodem byl  „technický omyl“.

Údaje o počtu obětí se liší: agentura Reuters v pátek psala o nejméně 12 mrtvých civilistech, včetně šesti dětí, zatímco AFP o 14 mrtvých, včetně pěti dětí, sourozenců z jedné rodiny.

Nálet, který zasáhl dva domy na jižním předměstí Saná, podnikla letadla koalice vedené Saúdskou Arábií, která jemenské vládě pomáhá v boji proti šíitským povstalcům.

Již ve středu zemřelo při náletu na hotel poblíž jemenské metropole nejméně 41 lidí, včetně žen a dětí, dalších 13 lidí se ještě ve čtvrtek pohřešovalo.

Úřad komisaře OSN pro lidská práva uvedl, že za předchozích osm dní (od 17. do 24. srpna) zemřelo při bojích v Jemenu 58 civilistů, z toho 42 jich má na svědomí zahraniční koalice.

Jemen je od podzimu 2014 dějištěm bojů mezi šíitskými povstalci a vládními jednotkami, které od roku 2015 podporuje arabská koalice. Konflikt si vyžádal už na 10 000 obětí a vyvolal v zemi rozsáhlou humanitární krizi.

Vládní jednotky mají pod kontrolou většinu území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná.

Zobrazit celou diskusi