Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nálet na obytnou čtvrť zabil šest dětí. V Jemenu zemřelo nejméně 12 civilistů

Autor: ČTK, var - 
25. srpna 2017
12:50

Při bombardování obytné čtvrtě v jemenském Saná zemřelo v noci na pátek nejméně 12 lidí, včetně šesti dětí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na záchranáře. Podle svědků nálet zřejmě podnikla letadla koalice vedené Saúdskou Arábií, která jemenské vládě pomáhá v boji proti šíitským povstalcům.

Útok podle agentury Reuters zasáhl dva domy na jižním předměstí Saná. Zatím je hlášeno 12 mrtvých, ale záchranáři se obávají, že tento počet může vzrůst, neboť vyprošťovací práce ještě neskončily.

Jde o další útok v Jemenu, při němž tento týden umírali civilisté. Ve středu zemřelo při náletu na hotel poblíž jemenské metropole nejméně 41 lidí, včetně žen a dětí. Dalších 13 lidí se podle televize Al-Džazíra ještě ve čtvrtek pohřešovalo. Podle Al-Džazíry je zřejmě i za tímto útokem koalice v čele s Rijádem.

Úřad komisaře OSN pro lidská v pátek vyzval k nezávislému vyšetření středečního útoku na hotel. Podle její mluvčí Liz Throssellové mají obě strany konfliktu povinnosti dodržovat mezinárodní humanitární právo.

Mluvčí rovněž uvedla, že za předchozích osm dní (od 17. do 24. srpna) zemřelo při bojích v Jemenu 58 civilistů, z toho 42 jich má na svědomí zahraniční koalice.

Jemen je od podzimu 2014 dějištěm bojů mezi šíitskými povstalci a vládními jednotkami, které od roku 2015 podporuje arabská letecká koalice. Konflikt si vyžádal už na 10 000 obětí a vyvolal v zemi rozsáhlou humanitární krizi.

Vládní jednotky mají pod kontrolou většinu území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná.

Video  Kameraman natočil svou vlastní smrt v Jemenu  - liveleak.com
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi