Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Miliony Američanů sledovaly zatmění Slunce. Hlavu kvůli němu zaklonil i Trump

Autor: ČTK, bru - 
22. srpna 2017
09:29

Davy Američanů vybavených dalekohledy, fotoaparáty a speciálními ochrannými brýlemi dnes pozorovaly úplné zatmění Slunce, které bylo poprvé po 99 letech v USA pozorovatelné od pobřeží k pobřeží. Zpravodajské servery hlásily, že Američané kvůli sledování tohoto jedinečného přírodního úkazu zaplnili pás napříč 14 americkými státy, přes které úplné zatmění postupně prošlo. Na velké části území byla jasná obloha a částečným zatměním Slunce se mohl z balkonu Bílého domu kochat i prezident Donald Trump.

Úplné zatmění začalo na západě USA poblíž Lincoln City v Oregonu v 19:16 SELČ a skončilo na východě země v Jižní Karolíně ve 20:47 SELČ. „Show právě začala, lidi! Jaký to nádherný den!“ řekl ředitel Oregonského muzea vědy a průmyslu Jim Todd davu tisíců diváků v amfiteátru ve městě Salem, když stín Měsíce ukusoval stále větší část slunečního disku.

Video  Zatmění Slunce „zhaslo“ nad USA: Podívejte se na přírodní úkaz  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

Alespoň částečné zatmění Slunce mohla pozorovat celá Severní Amerika, Střední Amerika a severní okraj Jižní Ameriky.

Americká média věnovala zatmění mimořádnou pozornost a zdůrazňovala, že zemi čeká událost, která přichází jen jednou za život. Tomu odpovídal i mimořádný zájem veřejnosti. Do takzvaného pásu totality, jak se říká oblasti, odkud je pozorovatelné úplné zatmění a kde v případě dnešního zatmění v USA žije 12 milionů lidí, zamířily miliony návštěvníků.

Je to jedna z věcí v životě, které musíte zažít,“ citovala agentura AP Hilary O'Hollarenovou, která se svými dětmi a přáteli cestovala asi 50 kilometrů, aby získala nejlepší místo ke sledování úkazu. Podle agentury AP měla být dnešní nebeská podívaná tím nejsledovanějším a nejfotografovanějším zatměním všech dob.

Zhruba 200 milionů Američanů žije v místech, odkud bylo do pásma úplného zatmění maximálně den jízdy autem. To, že mnozí se vydali sledovat zatmění po vlastní ose, ukázala víkendová hustota dopravy. Například před národním parkem Grand Teton ve Wyomingu, odkud zatmění sledovaly tisíce lidí, se tvořily dlouhé kolony aut.

Úřady ve Wyomingu uvedly, že v sobotu a v neděli zaznamenaly na silnicích o 20 procent více aut, než je pětiletý průměr třetího srpnového víkendu. V tomto státě žije skoro 600.000 lidí, stejný počet návštěvníků se tam ale očekával kvůli dnešnímu zatmění.

V Jižní Karolíně se úkazu snažily politické strany využít k regionální předvolební kampani. Republikánská strana rozeslala e-mail s předmětem „Zastiňte demokraty“ a s žádostí o příspěvek 20 dolarů na předvolební kampaň a zahnání demokratů do „temnot“.

V Nashville ve státě Tennessee zamířily už hodiny před zatměním tisícovky lidí do místní zoo, aby kromě zatmění pozorovali i reakce zvířat na vzácný astronomický úkaz. Jedním z nejpopulárnějších míst byla laguna plameňáků, protože tito elegantní ptáci na náhlou tmu reagují obzvlášť hlasitě.

Příležitost pozorovat vzácný jev si nenechal ujít ani Donald Trump, který se na Slunce díval z Trumanova balkonu Bílého domu ve společnosti své manželky Melanie, dcery Ivanky a několika členů kabinetu. Úplné zatmění slunce se však pozorovatelům z Washingtonu nenaskytlo. Měsíc tam Slunce zakrýval jen z 81 procent.

Podle televizních záběrů měli všichni na očích ochranné brýle. Ivanka Trumpová předtím na twitteru zveřejnila selfie fotografii, na níž měla speciální brýle. „Nezapomeňte si nasadit své brýle,“ vyzvala.

Zatmění bedlivě sledovali i vědci, včetně těch z Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). A to nejen prostřednictvím teleskopů, ale také z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) nebo s pomocí letadel či stratosférických balonů.

Pás totality byl v USA dlouhý 4200 kilometrů a široký 95 až 110 kilometrů. Nejdéle bylo Slunce zakryto Měsícem na jihu státu Illinois, a to dvě minuty a 44 sekund.

Kontinentální část USA naposledy úplné zatmění zažila v únoru 1979, tehdy ale pás, ze kterého bylo pozorovatelné úplné zakrytí Slunce Měsícem, prošel jen přes několik severních a severozápadních států. Význam tohoto zatmění je proto v médiích snižován. Další úplné zatmění čeká Američany v roce 2024, kdy bude postupovat z jihu na severovýchod země. Úplné zatmění, které bude jako dnes od pobřeží k pobřeží, ve Spojených státech nastane až v srpnu 2045.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kardinal25 ( 22. srpna 2017 13:04 )

fesak s tema vlasama

Zobrazit celou diskusi