Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Útok kladivem u pařížské katedrály Notre-Dame. Policie odpověděla střelbou

Autor: Mii, ČTK - 
6. června 2017
19:30

Policie dnes u katedrály Notre-Dame v centru francouzské metropole postřelila muže, který na jednoho z hlídkujících strážců zaútočil kladivem. Ministr vnitra Gérard Collomb sdělil, že muž při útoku křičel „to je za Sýrii“ a měl u sebe kladivo, kuchyňské nože a doklady alžírského studenta. Dokumenty vyšetřovatelé prověřují. Policista byl zraněn, ale není v ohrožení života, dodal Collomb. Prokuratura oznámila, že událost vyšetřují protiteroristické úřady.

Incident se stal na prostranství před chrámem. Zprávy na sociálních sítích hovořily o panice, kterou střelba vyvolala. Katedrála patří mezi nejnavštěvovanější památky ve francouzské metropoli.

Podle listu Le Figaro byl útočník zasažen do hrudi a jeho stav je vážný. Podle zdrojů deníku je útočníkem muž alžírského původu, který žil v departementu Val d'Oise severně od Paříže. Zranění policisty, jenž byl součástí tříčlenné hlídky, jsou lehčí, uvedl server 20 Minutes s odvoláním na policejní odbory.

„Slyšela jsem rány podobné výstřelům. Neviděla jsem ale všechno... Všichni začali z prostranství před katedrálou prchat a policie to tam hned obklíčila,“ řekla zpravodajskému webu Le Figaro jedna americká turistka.

Katedrála v centru vyšetřování

Katedrála Notre-Dame už byla jednou v centru protiteroristického vyšetřování, když francouzské úřady v září 2016 rozbily islamistickou buňku tvořenou ženami, která stála za neúspěšných útokem za pomoci auta naplněného plynovými lahvemi, nalezeného poblíž chrámu. Skupinu podle vyšetřovatelů řídili ze Sýrie radikálové z Islámského státu. Buňka plánovala také atentát na pařížské nádraží nebo nádraží v departementu Essonne u Paříže.

Francie je od roku 2015, kdy teroristé zavraždili 130 lidí, ve stavu ohrožení. 

VIDEO: Střelba u katedrály vyvolala u lidí paniku. Chaoticky utíkají pryč

Video  Lidé v panice utíkají od katedrály Notre-Dame poté, co na policistu kladivem zaútočil muž.  - Twitter.com
Video se připravuje ...

Pink ( 6. června 2017 19:43 )

Tak co si zase vymyslí,duševně nemocný jedinec sledovaný tajnou službou,který marně hledal práci a nemohl ji sehnat.

gabreta ( 6. června 2017 19:38 )

Frantíci budou časem asi dobří běžci, jak tak koukám na to video!

santikxauz ( 6. června 2017 17:49 )

Určitě unavený tesař,který se vracel z těžké práce a hrál si po cestě s kladivem.

Zobrazit celou diskusi