Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Útočil v Londýně muslimský radikál (†41)? Fandil teroristům a byl ve vězení

Autor: mah - 
22. března 2017
22:14

Na internetu se objevila fotka, na které je zachycen jeden z možných pachatelů útoku v Londýně. Při něm auto smetlo dav lidí a byl pobodán policista. Strážníci agresora následně postřelili. Snímek ukazuje muže, kterého nakládají záchranáři do sanitky u budovy britského parlamentu. Podle webu Mirror by mohlo jít o útočníka. Jeho jméno je údajně Abu Izzadeen, jiné zdroje ale jeho roli v incidentu popírají.

Muž vstoupil na pozemky britského parlamentu a pobodal policistu kolem 14:30 londýnského času (15:30 v ČR). Chvíli před tím u Westminsterského mostu srazil autem až deset chodců a cyklistů. Útok má nejméně 4 oběti.

Po střelbě strážníků na pachatele přijela na místo sanitka. Zraněného ošetřili zdravotníci pod dohledem mířících zbraní. Pak ho odvezli do nemocnice, kde zemřel.

Podle reportéra BBC mohli být útočníci dva. Svědci totiž mluví o „holohlavém bělochovi“ a „černochovi s bradkou“. To ale následně britská premiérka popřela. Muž prý jednal sám.

Hovořilo se o tom, že vrahem byl Abu Izzadeen, původním jménem Trevor Richard Brooks. Radikální muslim, který si odseděl několik let za podporu terorismu. Tato informace ale byla následně dementována.

Útok začal oslavovat Islámský stát

Skoro okamžitě začal útok v Londýně oslavovat i Islámský stát. Teroristé si navzájem začali posílat zprávy s fotkami zraněných a chaosu před parlamentem, které komentovali slovy „Allahu Akbar“, nebo o situaci mluvili jako „požehnaném Londýnském útoku“.

ISIS se nicméně k útoku oficiálně nepřihlásil.

Obraz zpráv, které mezi sebou začali šířit radikálové z islámského státu. Posílají si fotky a videa zraněných a oslavují je provoláváním „Allahu Akbar“ Obraz zpráv, které mezi sebou začali šířit radikálové z islámského státu. Posílají si fotky a videa zraněných a oslavují je provoláváním „Allahu Akbar“ | reprofoto Twitter ahmetsyayla

Zprávy se začaly šířit přes jeden z účtů v aplikaci Telegram. Na Twitteru na to upozornil profesor kriminologie Ahmet Yayla.

Útok v Londýně: Střelba u britského parlamentu a auto najelo do lidí
 
23:28
22. 3. 2017

Zatím není jasné, kdo je útočník z Westminsteru. Policie jeho totožnost zatím nezveřejnila. Spekulovalo se o islámském radikálovi Abu Izzadeenovi, ten by ale měl být podle BBC stále ještě ve vězení. Stejně tak zatím veřejnost netuší, jaký měl k zabíjení motiv. Podle premiérky May by ale neměl mít komplice. Vývoj po útoku, který je zatím považován za teroristický, pro vás budeme i nadále sledovat. Pro dnešek se s online přenosem loučíme. Dobrou noc.

 
23:27
22. 3. 2017

Počet obětí stoupl aktuálně na 5. 40 lidí bylo zraněno, někteří velmi vážně.

 
23:21
22. 3. 2017

Policie zveřejnila jméno zavražděného strážníka. Šlo o 48letého Keitha Palmera, který sloužil u sboru 15 let.

 
23:16
22. 3. 2017

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jako řada dalších státníků připomněl, že dnes je to přesně rok od útoků na bruselském letišti.

 
23:01
22. 3. 2017

Policie nadále ohledává místo činu před britským Parlamentem.

 
22:55
22. 3. 2017

Policista, kterého útočník ubodal, byl neozbrojený. Policie přitom dříve uvedla, že u sebe zbraň měl.

 
22:50
22. 3. 2017

Zítra měla do sídla Scotland Yardu zavítat královna Alžběta II. Její návštěva se ale kvůli útoku na britský Parlament odkládá.

Střelba před britským parlamentem:

kukuku ( 22. března 2017 21:22 )

Organizují je podivní posthavlovští pohrobci, ke kterým se ve volbách už nikdo nehlásí, přesto mají ale v rukách pražská média, soudy, podivné neziskovky, organizace pro podporu pozitivně diskriminovaných menšin, zbytečné ústavy jako ÚSTR a last but not least totálně ujetá individua na podivných pozicích jako je pošahaná ombudsmanka Šabatová.

noacojezase ( 22. března 2017 21:07 )

Už nevíme dne ani hodiny, moc dobré časy nás nečekají.

dietr ( 22. března 2017 20:50 )

V česku probíhají besedy ve školách a knihovnách o mírumilovných muslimech a islámu. Mě by zajímalo, kdo tyhle provokativní akce organizuje. Zkuste je odmítnout, a máte na krku soudní žalobu.

Zobrazit celou diskusi