Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Očité svědectví z Berlína: Byla to hrůza, vzduchem létala těla, lidé křičeli a utíkali

Autor: aba - 
20. prosince 2016
10:47

Otřesný teroristický útok se stal v pondělí večer v Berlíně. Nákladní auto tu najelo mezi dav lidí na vánočních trzích. 12 lidí zemřelo a dalších 48 bylo zraněno. Očití svědci tvrdí, že to bylo doslova peklo na zemi. Zpráva o tom, že útočníkem je pákistánský přistěhovalec Naved B. (23), který v Německu žádal o azyl, se nepotvrdila.

Trh byl večer plný lidí a turistů, kteří si užívali pohodovou vánoční atmosféru, když mezi ně vjelo nákladní auto se zhasnutými světly a smetlo všechno, co mu stálo v cestě. Podle očitých svědků, kteří byli v tu chvíli na trhu, převládal šok a panika.

„Periferně jsem viděl to auto, jak zahýbá, a pak jsem jen slyšel křik a viděl jsem lidi, jak s hrůzou běží směrem ke mně a k mojí přítelkyni. Vzal jsem ji za ruku a utíkali jsme do metra, kde jsem lidem říkal, aby nechodili nahoru. Když přišla policie, říkala, že šlo o nehodu, ale já jsem jim řekl, že jsem to všechno viděl, že to nebyla nehoda, že tam s tím autem najel dobrovolně,“ říká jeden z anglických turistů, který byl svědkem masakru přímo na místě.

Další z očitých svědků popisuje událost jako „hrůzu, kdy těla létala vzduchem jako kuželky, lidé byli pod koly aut, všude byly kaluže červené tekutiny, nevěděli jsme, jestli je to vylité víno, nebo krev.“ Jiná z britských turistek o události mluví jako o „strašlivém činu“: „Byli jsme vedle trhů a viděli, jak auto najelo do lidí. Slyšela jsem křik a nářek, ale neviděla jsem nic, protože auto strhlo osvětlení. Všechno se ponořilo do tmy a o to větší byla panika.“ Policie nabádá lidi, aby použili funky Jsem v bezpečí, kterou nabízí sociální síť Facebook a dali tak své rodině a známým vědět, že jsou v pořádku.

Fotogalerie Útočník v kamionu zabíjel na vánočních trzích v Berlíně 109 fotografií

VŠE O ÚTOKU V BERLÍNĚ ČTĚTE ZDE >>

pekaaaros ( 20. prosince 2016 11:27 )

Neříkal jsem to už po útoku na letiště v Bruselu? Pořád to stejný. Pořád ten stejnej scénář. Útok, šok, senzační zprávy.. novináři se předhání, aby dali lepší titulek, popsali svědectví lidí, co byli na místě. Pokud možno co nejsenzačněji. něco o těch rukách, nohách, kusech těla... a pak pochod za mír, umístění vozodznaku vlajky dané země, kde se útok odehrál, nasvícení trikolory na Eifelovce a na Braniborské bráně, zpěv kumbajá, řeč o evropských hodnotách a zvolení Angely na další období. tehdy jsem psal, že se to zase brzo stane a bude to furt dokola to samý. a taky že jo. přitom by pomohlo jedno. ale nééé. to kdybych napsal, tak na mě Aňa Geislerová ukáže prostředníček, Źilková by mně nadávala a Lenka Dusilová by mě nesnášela. naštěstí by si dala jointa na uklidnění a bylo by jí zase fajn. ale i tak to raděj nenapíšu.

Zobrazit celou diskusi