Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Otrávil někdo mladou tenistku? Z Wimbledonu putovala přímo na JIP

Autor: shp, mav - 
11. srpna 2016
20:54

Je mladá, byla plná sil a na kurtu jí to šlo. Pak ale přímo z Wimbledonu putovala na jednotku intenzivní péče. Britka Gabriella Taylor (18) chytila velmi vzácnou chorobu. Neotrávil ji někdo? Podezření je veliké.

Reprezentantka Gabriella si letos věřila, že to v turnaji juniorek na domácím Wimbledonu dotáhne daleko. Ale skončila náhle ve čtvrtfinále, 6. července. Někdo spekuloval o otravě jídlem, chvíli to vypadalo na virus, ale pak se ukázalo, že dívku skolila vzácná bakteriální choroba: leptospiróza zvaná krysí žloutenka.

Bakterie je v Británii tak vzácná, až se obáváme, že to nemohla být náhoda,“ řekla Daily Telegraphu dívčina matka Milena. „Často nechávala tašky s nápoji v zázemí, někdo toho mohl zneužít a nakazit je,“ spekuluje. Čtyři dny strávila Gabriella na JIP, ale lékaři naštěstí chorobu rozpoznali včas a ve středu už se pochlubila na Twitteru, že je zpátky na kurtu. Vyšetřování však ještě potrvá.

Leptospirózou se dá nakazit poměrně snadno, stačí třeba cáknutí infikované vody do oka nebo malé oděrky na kůži. Je ale dost vzácná, v Británii to není ani sto případů ročně, obvykle s lehkým průběhem.

Ovšem někdy se může vyvinout vážněji, do Weilovy nemoci. To nastoupí i čtyřicítkové horečky, zimnice, ohromné bolesti svalů, břicha a hlavy, občas i halucinace či výbuchy násilí. Ani pak nemusí mít žádné následky, pokud je diagnostikována včas – a hlavně správně. Může se totiž zaměnit za běžnou chřipku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi