Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nemilosrdná politická korektnost: Univerzita v USA zakázala slova „ilegální imigrant“ a „muž“

Autor: mb - 
31. srpna 2015
21:51

Politická korektnost na Západ od našich hranic dosahuje vpravdě bizarních podob. Studenti na Washington State University nyní nesmí používat běžná slova jako „muž“ nebo „nelegální imigrant“. Za porušení pravidel hrozí propad u zkoušky, ale klidně i opakování semestru.

„Používání rasistických, sexistických, homofobních, transfobních, xenofobních, stereotypních výrazů nebo obecně urážlivá mluva nebudou tolerovány. Týká se to výrazů jako například muž, ilegální imigranti a podobně. Jestliže to na svých hodinách uslyším, okamžitě zasáhnu. Pokud budou někteří pravidla porušovat, může jim být snížena známka, budou vyhozeni z přednášky, a pokud to bude nutné, tak si zopakují semestr,“ nařizuje profesorka Selena Lester Breikss, která učí na Washigton State University předmět Ženy a pop kultura.

Výjimka?

Profesorka Lester Breikss ovšem není mezi americkými akademiky výjimka. Její kolegyně profesorka Rebecca Fowler, která na stejné univerzitě učí Úvod do komparativní etiky, zakázala slova jako „nelegálové“ a „coloured“, což znamená doslova „barevní“.

Termínem se označují lidé tmavší pleti různých etnických menšin. Některé univerzity ale zašly v boji proti „genderovým stereotypům“ ještě dále. Tak například University of Tennessee a University of California vyzývají studenty, aby používali „genderově neutrální zájmena“. Místo anglického „he“ nebo „she“ pro on/ona navrhují stereotypy nezatížené novotvary xe a ze. České ekvivalenty zatím neexistují…

Studnice moudrosti

Univerzity patřily dlouhá staletí mezi „studnice moudrosti“, ale mezi odborníky se již delší dobu mluví o krizi vysokého školství. Zaměstnavatelé si stěžují, že absolventi často nemají znalosti a zkušenosti, které by mohla firma použít. Co se týče studentů na Washington State University, pokud se budou správně vyjadřovat, mají naději na úspěšné ukončení kurzu.

„Na konci semestru budete rozumět konceptu genderu, genderové identity, sexuality a sexuální orientace. Dokážete též identifikovat institucionalizovanou misogynii (nenávist k ženám, pozn. red.), sexismus a další stereotypy ať už v médiích, či zažitých klišé a archetypech,“ slibuje profesorka Breikss posluchačům Washington State University, kde roční školné a další poplatky vyjdou studenta v průměru na 22 840 dolarů, tedy zhruba 550 tisíc Kč. Americká média již požádala Washington State University o vyjádření ke kauze, ale kvůli letním prázdninám se prý na univerzitě nenašel nikdo, kdo by mohl médiím odpovědět.

 

pepazdepa2 ( 22. prosince 2015 01:49 )

O předmětu, který má hrot, říkáme, že je š***tý. Schválněm zda projde 3,14ča

nofar ( 1. září 2015 07:30 )

Vetrelec? Okupant? Clovek, ktery na uzemi USA pobyva bez povoleni? To neni univerzita, nybrz cvokhaus?

gotzur ( 31. srpna 2015 22:39 )

Na těch školách učí asi samí psychopati.

Zobrazit celou diskusi