Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vypískaný Babiš si stěžoval na závist a zdravil voliče. Kalousek: Ať se omluví

Autor: simao, ČTK - 
21. srpna 2018
14:57

Premiér Andrej Babiš (ANO) neslyšel při úterní pietě při 50. výročí sovětské invaze vlastního slova. Jeho projev provázel ohlušující pískot. Babiš jej přece jen přečetl a v jeho závěru pozdravil voliče ANO a poděkoval jim za vzrůstající preference. Miroslav Kalousek (TOP 09) ho následně vyzval, ať se za to omluví.

Pískotem během projevů představitelů hnutí ANO při dnešní pietě za oběti okupace v roce 1968 lidé podle opozičních politiků ukázali obavy z návratu komunistů k moci.

Babiš si stěžoval na rozbroje a závist

Andrej Babiš svůj projev, který ve vášnivé atmosféře nebylo před budovou slyšet, uvedl: „Jako bychom si neuměli vážit úspěchu vlastních lidí. Všude je jenom samý konflikt a rozbroje. Úspěch by určitě neměl vyvolávat závist. Měli bychom být na sebe víc hrdí a umět vyzdvihnout šikovné a talentované lidi. (…) Jsme národ (zdůrazňuje - pozn. red.) se skvělou tradicí a máme mnoho důvodů být na sebe hrdí. A já vám děkuju, děkuju všem za podporu, děkuju našim fanouškům, že nám zvedají preference. Na shledanou.“

Svoboda v Česku přitom není podle premiéra ohrožena. Každý si může říkat, co chce, založit stranu nebo hnutí a cokoliv kritizovat, uvedl předseda vlády. Pískot a skandování přítomných provázel nejen Babišův příchod a projev, ale i jakoukoli zmínku o premiérovi.

Babišovy horké chvilky

Ve svém zhruba pětiminutovém projevu vyjádřil Babiš obdiv lidem, kteří v srpnu 1968 při invazi vojsk Varšavské smlouvy neváhali nasadit svůj život. Premiér zařadil rok 1968 mezi mezníky, které ovlivnily životy lidí na dlouhou dobu. Invazi vojsk Varšavské smlouvy před 50 lety označil Babiš za brutální. „Potlačení pražského jara poznamenalo životy našich lidí na mnoho dalších let, nadšení vystřídala deziluze a zklamání,“ řekl.

Video  Ohlušující pískot na Babiše: Hanba! Estébáky nechceme! Pietu narušila demonstrace.  - Jakub Veinlich, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Babiše při proslovu obklopila ochranka. Přítomné stovky lidí, kteří premiéra vypískali už při příchodu k Českému rozhlasu, na něj pokřikovaly a pískaly ze vzdálenosti několika metrů. Babiš ČTK řekl, že to nebude komentovat a hned po projevu odjel.

Kalousek: Ať se premiér omluví

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který na místě nebyl, protože se zotavuje z operace břicha, uvedl, že když na oběti okupace vzpomíná „bývalý estébák“, je to urážka obětí.

„Leč co naplat, premiérem se stal legitimně a premiér před rozhlasem mluvit musel. Když však na závěr projevu poděkoval fanouškům ANO za preference, zneuctil pietní akt vědomě,“ napsal na Twitteru.

Herman: Lidé ukazují, že jim to není jedno

Místopředseda lidovců Daniel Herman prohlásil, že vláda s komunisty je hanba. Jeho stranický kolega Jan Bartošek podotkl, že odporu lidí rozumí. „Komunisté nesou odpovědnost za totalitní režim, a na to se tady vzpomíná. To, že někdo s těmito lidmi vládne – je to hanba a lidé to jasně ukázali a je to dobře,“ řekl novinářům bývalý ministr kultury Herman.

Nesouhlasí s tím, že pískotem a skandováním lidé znevážili vzpomínku na oběti invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. „Myslím, že naopak, že lidé ukazují, že jim to není jedno,“ míní Herman. Bartošek dodal, že pozváním komunistů k moci hnutí ANO pošlapalo památku roku 1968.

„Byl to pietní akt a mělo to být hluboké poklonění obětem okupace, ale lidé nemohli mlčet, vůči premiérovi a těm, kdo se dnes o komunisty opírají. Tehdy ani dnes lidé nemlčeli,“ přidal se na Twitteru místopředseda lidovců Pavel Jurečka.

Vondráček: KSČM ve vládě není

Předseda Sněmovny Radek Vondráček, který se proti pískotu ohradil i během svého projevu před budovou Českého rozhlasu, zdůraznil, že komunisté ve vládě nesedí. Komunisté se podle něj zachovali rozumně, když umožnili vznik koaličního kabinetu ANO a ČSSD.

„Zvedli ruku pro vládu protože na rozdíl od těch ostatních mají rozum a ví, že když chce být někdo v opozici, tak napřed musí být nějaká vláda, ale nejsou ve vládě, nemají žádné vládní funkce,“ prohlásil.

Babiše se přitom zastal i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Ten na Twitteru uvedl: „Hanba těm, kteří zneužívají vzpomínku na tragickou okupaci a její nevinné oběti k vyvolávání nenávisti, kádrování a nízkému politikaření!“

Pirát Pikal: Nedůstojné

Pirát a místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal řekl ČTK, že lidé chtěli dát najevo, že jsou na Babiše naštvaní. „To vyjádření nesouhlasu bylo určitě adekvátní situaci. Samozřejmě je otázkou, jestli se takové vyjádření má pořádat během piety. Dají se zvolit třeba tiché způsoby protestu,“ míní Pikal. Dodal, že Piráti věnec položili až po skončení piety. Chtěli se tím oddělit od předchozího dění, které Pikal označil za nedůstojné.

Pospíšil: Babiš by na takové akce neměl chodit

Zástupci TOP 09 položili květiny také až později, aby se oddělili od akce spojené s Babišem. Předseda strany Jiří Pospíšil uvedl, že občané mají právo spontánně vyjádřit svůj názor. „Ve chvíli, kdy pan premiér vládne s komunisty a jde uctít památku obětí komunistického puče a útoku sovětských komunistů na Československo, tak je to podle mého názoru trochu nevkusné,“ uvedl.

Babiš by podle něj podobné akce neměl navštěvovat. „To, co my si tady dnes připomínáme, je v přímém rozporu s tím, jakou politiku on dnes dělá, protože s komunisty vládne,“ míní.

iFender ( 22. srpna 2018 13:01 )

Za Babise se mame dobre a demokracie funguje i bez ODS,KDU-CSL,TOP 09,lide cestuji,ctou co chteji rikaji co chteji,manifestuji svobodne voli svobodne tak co ta Prazska sebranka porad provokuje.Dobre,ze leta nevetsich zlodeju jsou ty tam. Go Babis go!!!

willi48 ( 22. srpna 2018 09:21 )

marnost nad marnost ! S tebou nemá význam diskutovat, ty jsi naprosto mimo mísu.

marmat ( 22. srpna 2018 09:18 )

Agent nebyl...desky měl...prázdné...žádnej matroš "nenabídnul"-nikoho nenaprášil...nebyl placen-nebylo zač.

marmat ( 22. srpna 2018 09:15 )

Nebrečím...Když lžete, nevíte..netušíte...jste mimo...je nutný Caps Lock

auslak ( 22. srpna 2018 08:35 )

zajímavé, že tam žádné " zvěrstva" ODS od roku 1989 nepřipomněla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa