Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš bere rodinu do Řecka, Zeman i Ovčáček mají také volno. Hamáček byl na Sardinii

Autor: Jaroslav Šimáček - 
1. srpna 2018
05:01

Zatímco sněmovní prázdniny jsou v plném proudu, ty vládní začínají právě dnes. Premiér Andrej Babiš (ANO) během nich má jasný plán – vyrazí s rodinou oddychnout si na pláž do Řecka. To vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) má už rodinnou dovolenou za sebou - vyrazil na krásný italský ostrov Sardinie. A tak na něj během vládních prázdnin čekají pracovní resty. Naopak volno si nyní bere i prezident Miloš Zeman, který jej stráví v Lánech. A na dovolenou tak míří i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Po Čechách.

Andrej Babiš bere rodinu na dovolenou do Řecka. „Budu 10 dní v Řecku,“ potvrdil premiér pro Blesk Zprávy. Konkrétně se chystá na pláže malebného ostrova Mykonos, a tak se s manžlekou Monikou svlaží v Egejském moři.

Právě na řeckých ostrovech přitom naposledy došlo na potíže českých turistů, kteří uvízli na řeckém ostrově Rhodos. Někteří na odlet čekali i 19 hodin – kvůli kolapsu letištního systému. Naopak pevninské Řecko se vzpamatovává z hrůzných požárů nedaleko Athén, při kterých zemřelo přes 90 lidí. Pohroma se však řeckým ostrovům vyhnula.

Babiš v srpnu do Říma: Odmítl jediného migranta

Jih Evropy je přitom letos u Babišů v kurzu. Na Velikonoce vyrazil šéf ANO strávit několik dní volna na Kanárské ostrovy. S jižní Evropou se však pojí i jeho nadcházející pracovní záležitosti, které bude řešit v druhé polovině srpna – tehdy by se totiž měl sejít s italským premiérem Giuseppem Contem, který ho v pondělí prostřednictvím ČT vyzval, aby Česko přijalo jednoho jediného migranta z Itálie jako symbol, že chce v době migrační krize pomoci.

Babiš jeho návrh odmítl jako falešné gesto. „Ale já myslím, že je to principiální otázka. Proč bychom to dělali? To je falešné gesto, proč bych to dělal? My to tady nechceme, máme na to jiný názor,“ řekl Babiš v Událostech, komentářích. Přesný termín římské schůzky s Contem se dál hledá, o přátelskou selanku však dle všeho nepůjde. 

Premiér se těší, že se dospí

Kromě dovolené v Řecku a pozdější pracovní návštěvy Říma, chystá se Babiš i do Francie? Na jihu země galského kohouta má restauraci, do které během minulých vládních prázdnin nejednou zavítal. Tentokrát se tam nechystá. „Dovolená 8 pracovních dní je moje celá dovolená, do Francie se nechystám. Těším se, že nebudu vstávat s budíkem, že se dospím, že budu sportovat a odpočívat, bud us rodinou a doufám, že nebudu na mobilu,“ napsal také Blesk Zprávám Babiš.

Premiér přitom proslul brzkým ranním vstáváním a zasedáními vlády od 6:30 (později od 8:00), což z některých ministrů a zaměstnanců Úřadu vlády chtě nechtě udělalo ranní ptáčata. Na svůj oficiální Facebook přitom Babiš před vládními prázdninami vyvěsil fotogalerii zahradní party se zaměstnanci Úřadu vlády. „Ťukli jsme si s kolegy z Úřadu vlády. V půlce srpna na shledanou,“ vzkázal premiér před dovolenou.

Hamáček vzal rodinu na Sardinii

To Babišův koaliční partner, šéf ČSSD, vicepremiér a ministr vnitra a stále ještě i zahraničí v jedné osobě Jan Hamáček má dovolenou s rodinou za sebou, a tak už během vládního volna další cestování neplánuje.

„Mám již dovolenou za sebou, byl jsem s rodinou týden na Sardinii. Během vládních prázdnin budu v práci,“ řekl Blesk Zprávám Hamáček, mimochodem vodní skaut s přezdívkou Vrtul. „Vodu jsem zatím letos nestihl,“ dodal.

Zeman v Lánech, Ovčáček bude chodit po stezkách

Prezident Miloš Zeman, který již má za sebou letošní tradiční dovolenou na Vysočině, doby sněmovních a vládních prázdnin využije také a bere si volno od pracovních povinností. Trávit jej bude od čtvrtka v Lánech. „Středu má pan prezident pracovní, bude na Hradě. Následovat bude krátké volno v Lánech – i v průběhu příštího týdne,“ potvrdil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Na Vysočině pobýval Zeman na konci června, na tradiční plavbu na nafukovacím člunu po Novoveselském rybníku však tentokrát nedošlo. Nedovolilo mu to počasí.

Týdenní volno si pak nyní vybírá i sám Ovčáček. „Dovolenou budu trávit v České republice. Pokud počasí dovolí a poleví tropická vedra, rád bych splnil předsevzetí a na turistických stezkách ušel 100 prázdninových kilometrů. Zatím mám na kontě 60 kilometrů,“ řekl Blesk Zprávám.

Sejdou se poslanci mimořádně dřív?

Sněmovní prázdniny začaly 11. července a oficiálně trvají až do 11. září. Šéf poslanecké Sněmovny Radek Vondráček (ANO) během nich vyrazil na desetidenní pracovní cestu po Spojených státech, kam ho pozval šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, jenž byl na jaře pro změnu v Česku. 

Je však možné, že se poslancům volno zkrátí. Ve hře je totiž mimořádná schůze Sněmovny – a to kvůli mimořádné situaci v oblasti důchodů. Ta by mohla proběhnout již v poslední srpnový týden. O schůzi usiluje i nová ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Štěch do Itálie, senátory na podzim čekají volby

Zatímco poslanci mají oficiálně prázdniny, senátoři nikoli a zasedali ještě 20. července. Dovolenou však výhledově plánují také. „Pan předseda se chystá až v závěru srpna na týdenní dovolenou s rodinou, stráví ji v Itálii,“ prozradila Blesk Zprávám mluvčí Senátu Eva Davidová ohledně letních plánů předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD).

Třetina Senátu se přitom bude na podzim obměňovat, společně s komunálními volbami se budou v říjnu volit na řadě míst i noví senátoři. A zatímco někteří jdou do obhajoby svých postů (jako např. lidovec Jiří Čunek), jiní se rozhodli znovu nekandidovat. Třeba Hassan Mezian z ČSSD, v jehož litoměřickém obvodě se bude o hlasy voličů nově ucházet David Rath, který právě v Litoměřicích seděl ve vazbě. Postaral se tak o jedno z hlavních prázdninových politických překvapení.

ianadruhou ( 1. srpna 2018 20:43 )

To bude tím zvířátkem, tím rakem.

kakamilek ( 1. srpna 2018 11:33 )

 Spejbl s hradním Hurvajsem vyrazili pospolu NA PUTINOVU Daču

asijo ( 1. srpna 2018 09:17 )

On nemá asistenta jako ty v Bohnicích.

fotrpjotr ( 1. srpna 2018 05:33 )

Špekáčky a konzervy sebou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa