Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nahradí Klausovou na Slovensku policejní prezident Tuhý? Ve hře je i jiné křeslo

Autor: simao, ČTK, vei - 
19. dubna 2018
08:15

Po oznámení konce šéfa GIBS Murína může dojít i na další odchod z důležité pozice v bezpečnostních složkách státu - policejní prezident Tomáš Tuhý se již podle Lidových novin rozhodl, dostal prý totiž lákavou nabídku v diplomacii. Podle informací Blesk Zpráv z diplomatických kruhů by mohlo jít o post velvyslance na Slovensku, kde končí Livia Klausová. Případně o křeslo policejního zmocněnce v Bratislavě, které uvolní Petr Lessy.

„Minulý týden si Tuhý pozval své nejbližší spolupracovníky, kterým řekl, že končí. Čeká jen na to, až se vyřeší otázka, kdo bude příští ministr vnitra,“ řekl Lidovým novinám důstojník, jehož jméno však zůstalo anonymní. Podle něj by však měl zamířit Tuhý do diplomacie. „Prý je to nabídka, která se neodmítá,“ uvedl.

Velvyslanec, nebo policejní zmocněnec?

Podle informací Blesk Zpráv by přitom Tuhý mohl nahradit na Slovensku Livii Klausovou, která v Bratislavě na vlastní žádost končí. Chce se prý mj. věnovat rodině, má již sedm vnoučat. 

„O Tuhém se v médiích spekuluje už dlouho. Ale pozor, on totiž může nakonec na Slovensko jet, ale třeba i jako policejní zmocněnec místo Lessyho. Ten má prý jet totiž jako zmocněnec do Polska,“ uvedl další zdroj Blesk Zpráv s narážkou na předchůdce Tuhého v čele policie Petra Lessyho.

Babiš kritizoval Murína i Tuhého

Policejní prezidium však spekulace o konci Tuhého odmítá. „Již v nedávné době se veřejně vyjádřil, že nevidí důvod uvažovat o tom, že by ve své funkci skončil,“ zareagovala Iveta Skupien z prezidia s tím, že se prý od té doby nic nezměnilo.

Také Tuhý se přitom dostal před časem do střetu s Andrejem Babišem (ANO) - stejně jako naposledy končící šéf GIBS Michal Murín. Tuhý čelil Babišově kritice během reorganizace policie, kterou prosazoval tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). V červnu 2016 dokonce vyzýval Babiš Tuhého, jenž obhajoval vybudování Národní centrály proti organizovanému zločinu, k rezignaci.    

Funkce policejního prezidenta však nespadá do kompetence premiéra, ale pod ministra vnitra. Tím je nyní v Babišově menšinové vládě bez důvěry Lubomír Metnar.

Tuhého pozici nicméně zmínil i ve středu ve Sněmovně šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Já nevím, jaké jsou plány pana premiéra Babiše, já už počítám, že do té sbírky všech těch důležitých hráčů v kauze Čapí hnízdo chybí snad jen policejní prezident,“ uvedl Bartoš s narážkou na trestní stíhání premiéra v demisi Babiše.

Tuhý se do konfliktu s Babišem dostal v minulosti opakovaně. Kritizoval ho i v říjnu 2016, kdy se pustil i do ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. A to kvůli kauze s napadením centra Klinika na pražském Žižkově, kdy Pelikán kritizoval dle něj nedostatečný zásah policie. „V jeden moment jeden pubescentní ministr se postaví před kameru a řekne, že by měl ještě ten den svléknout uniformy velitel opatření a všichni policisté, kteří tam zakročovali, protože si nesplnili svoji povinnost,“ řekl Seznamu Tuhý.

Kvůli „brutálnímu úniku“ padlo i trestní oznámení

Naopak Tuhého napadl během sporů o reorganizaci policie i vedoucí ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek, který ho obvinil z „brutálního úniku“ informací. Tuhý jeho tvrzení odmítl a označil to za „nebývale účelový nátlak“. Na Komárka podal trestní oznámení, soud ho zatím nepravomocně potrestal podmínkou. V rámci reorganizace policie přitom skončil v čele ÚOOZ Robert Šlachta.

Video  Dohra „války policajtů“? Komárek ponese následky, říká Tuhý  - Marcel Mihalik
Video se připravuje ...

Tuhý je celkově desátým šéfem ve vedení policie - současné Policejní prezidium vzniklo v lednu 1993 se vznikem samostatného státu. Tuhý do jeho čela nastoupil v dubnu 2014. 

Policejní prezident Tuhý nedávno pro ČTK uvedl, že žádné tlaky, jako se objevily v případě Murína, nezaregistroval. „Samozřejmě vnímám mediální příběhy, kde se spekuluje o různých tlacích na ředitele bezpečnostních sborů. Já jsem žádný takovýto tlak nezaznamenal,“ podotkl Tuhý.

Tuhý: Od řadového policisty po prezidenta

Ve služebním poměru je Tomáš Tuhý od roku 1991. Vystudoval Filosofickou fakultu Ostravské univerzity a práva v Brně. U policie si prošel různé posty od řadového policisty v Městě Albrechtice, přes ředitele Okresního ředitelství v Bruntále, přes ředitele Krajského ředitelství policie v Moravskoslezském kraji až po prvního náměstka policejního prezidenta a nakonec i šéfa celé policie.

28. října 2014 jej prezident Miloš Zeman jmenoval brigádním generálem. Tuhý má bezpečnostní prověrku na stupni „tajné“. Tuhého do funkce jmenoval právě někdejší ministr vnitra Milan Chovanec poté, co jej doporučila po výběrovém řízení sedmičlenná komise. 

Video  Čím pálili Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Varianta Slovensko: Lessy tam končí

K tomu, aby se Tuhý nyní skutečně vydal na Slovensko, se otevírají dveře i proto, že nekončí jen velvyslankyně Klausová, ale také bývalý policejní prezident Petr Lessy - ve své funkci styčného důstojníka Policie ČR v Bratislavě, kam nastoupil v březnu 2014. Nyní mu tak končí mandát.

„Mám to i zároveň se skončením služebního poměru,“ řekl ČTK bez bližších podrobností. Lessy byl policejním prezidentem od 24. ledna 2011 do svého odvolání 29. srpna 2012. Důvodem k jeho odvolání bylo obvinění, že počátkem září 2011 předal své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka, které byly údajně předány médiím.

GIBS jej kvůli tomu obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby a tehdejší ministr vnitra Jan Kubice ho ještě týž den zbavil služebního poměru. Lessyho ve vedení policie nahradil Martin Červíček. Později však bylo Lessyho stíhání pravomocně zastaveno soudem a nový ministr vnitra Martin Pecina pak zrušil Kubiceho rozhodnutí o propuštění. Policie tak měla dva policejní prezidenty, protože Červíček odmítl pozici šéfa policie dobrovolně opustit. Dvojvládí po 36 dnech ukončilo další Pecinovo rozhodnutí, kterým Červíčka z místa policejního prezidenta sesadil.

clesk ( 19. dubna 2018 14:10 )

https://www.novinky.cz/domaci/469700-ztratili-jsme-hodnoty-prichazime-o-osobnosti-clen-ano-burcuje-k olegy-v-babisove-hnuti.html

sachmat ( 19. dubna 2018 14:06 )

Tuhý má diplomatické vlohy…, tudíž žádné překvapení se nekoná…. Pozice šéfa GIBS, by slušela Šlachtíkovi, tam by mohl eventuálně excelovat ( nezkažený s morálními hodnotami - takovýchto osobností je více potřeba - komunistické struktury budou jako vždy, tvrdit opak )…, nicméně za velkou pravděpodobnost pokládám, že si nakonec vyberou někoho z vlastních řad… Murínovi, lze hlavně popřát, "pevné zdraví"

havran2 ( 19. dubna 2018 14:00 )

Další trafikant ! ! !

ivoadler ( 19. dubna 2018 13:55 )

Je evidentní, že stávající poměry v policii nemůžou trvat dál. Kubiceho zpráva před volbami, obvinění Babiše, samozřejmě taky před volbami, to už je příliš. A to jsem se omezil jen na nejzávažnější případy. Na druhé straně se vyšetřování skutečně závažných případů vleče roky. Vůbec se Babišovu názoru nedivím.

plwer ( 19. dubna 2018 12:03 )

Chybět nebude, zdrhá. Je velká škoda že Šlachtu umlčeli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa