Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Okamura do souboje se Zemanem nejde. V Lánech řešili islám i vládu bez důvěry

Autor: bru, ČTK, simao - 
6. listopadu 2017
14:04

Prezident Miloš Zeman přijal dnes odpoledne na lánském zámku zástupce hnutí SPD Tomia Okamuru a Radima Fialu. „Bylo to pozitivní jednání,“ pochvaloval si Okamura. A prozradil mj. to, že proti Zemanovi SPD kandidáta do prezidentských voleb nepostaví. „Jsme rádi, že jsme se s panem prezidentem shodli, že není zastáncem toho, aby tady vládla vláda bez důvěry. To pro nás byl velmi důležitý moment,“ dodal.

S prezidentem se prý shodli na řadě věcí - mj. na tom, že by Sněmovna měla začít co nejdříve pracovat. Tomio Okamura si jednání s Milošem Zemanem pochvaloval. Shoda se objevila prý i u toho, že ani Zeman, ani Okamura nechtějí předčasné volby. Podle Okamura by byly náklady vysoké, miliarda korun by se dle něj dala využít lépe.

„Dále jsme se shodli na tom - a padlo to jasně na jednání - že je potřeba zabránit propagaci islámu, respektive islamizaci České republiky. Prostě zabránit zakořenění islámu v ČR. A také zabránit přijímání nezákonných migrantů či migrantů v rámci současné vlny do ČR. To tady jasně padlo, tato otázka. Pan prezident nás jasně ubezpečil - a my to víme - že již dlouhá léta, ještě z doby, kdy nebyl prezidentem ČR, je zásadně proti islamizaci ČR a pronikání islámu do ČR, takže v tom skutečně byla jasná shoda,“ uvedl dnes po jednání Okamura.

Proti Zemanovi SPD kandidáta nechystá

Bavili se prý i o tom, co by měl prosazovat budoucí prezident republiky na další funkční období. „Všichni víme, že zítra je termín, kdy se podává kandidátka pro prezidentské volby. My jsme sdělili naše stanovisko, že chceme, aby prezidentem se stal člověk, který prosazuje čtyři body: přímou demokracii, je proti islámu v ČR, proti přijímání migrantů v rámci současné vlny či jakýchkoliv nelegálních migrantů a už vůbec islámských migrantů, a dále je to, že musí hájet naše zájmy, nikoliv hájit zájmy Bruselu, nebo ohánět se zájmy EU,“ upozornil Okamura.

„Jako hnutí SPD nepostavíme našeho stranického kandidáta a o tom, jakého kandidáta podpoříme, či nepodpoříme nebo jak se postavíme v prezidentské volbě, o tom se rozhodneme nejpozději na celostátní konferenci našeho hnutí, která bude 9. prosince,“ prozradil Okamura.

Okamura se ptal Zemana na vládu bez důvěry

Okamura zopakoval, že SPD nemá důvod podporovat menšinovou vládu, kterou skládá předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš. Babiš podle Okamury nepředložil žádný projekt, který by obsahoval prosazování programu SPD, ba dokonce ani žádný životaschopný projekt.

Se Zeman se shodli prý i na tom, že zastoupení ve vedení Sněmovny by mělo být poměrné s ohledem na výsledek voleb. „Následně jsem se zeptal, jakým způsobem máme rozumět výroku pana prezidenta, že by mohla vládnout vláda čtyři roky bez důvěry. Pan prezident nám vysvětlil, že to není to, co by prosazoval, ale je to pouze teoretická možnost, kterou umožňuje. Pan prezident nám sdělil, že není zastáncem vlády bez důvěry. V tomto bodě jsme se s panem prezidentem také shodli,“ uvedl Okamura při brífinku.

Do Lán dorazil Okamura s pravou rukou Radimem Fialou, šéfem poslaneckého klubu SPD. Bavili se mj. o zákonu o referendu. „Stejně jako naše hnutí SPD i pan prezident vidí, že je nutné prosadit zákon o referendu... Pan prezident podporuje, aby zákon o referendu obsahoval i referendum o vystoupení z EU, na druhou stranu nepodporuje, aby se mohlo hlasovat o daních,“ podotkl Okamura.

Shodli se pak také na tom, aby budoucí vláda prosadila zákon o přímé volbě a odvolatelnosti politiků, dodal šéf SPD. „Když jsem o tom mluvil s Andrejem Babišem, tak minimálně ta reakce byla taková, že tento bod neodmítá, takže jsme požádali pana prezidenta, aby i v tomto bodě, stejně jako u zákona o referendu, nám pomohl při jednání s dalšími politickými stranami, které také absolvuje, ať ten tlak je z více míst,“ dodal Okamura.

Video  Proč Zeman uhýbal otázce na Okamurovu lež? Takhle „tančil“ kolem zákazu islámu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

moiaza ( 6. listopadu 2017 16:19 )

On ten kluk ušatý a šikmooký jedl hodně vtipnou kaši. On to dotáhne daleko. Určitě dál, než Marek Dalík. Má za ušima a takovým se daří. Už si zvykejte na zvyšené porce rýže.

marais ( 6. listopadu 2017 15:46 )

Copak mu asi slíbí? Tohle je korupce v nejvyšších patrech!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa