Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman pověřil Babiše jednáním o sestavení vlády. Co řekli na Kalouskovy intriky?

Autor: Jaroslav Šimáček, všm - 
31. října 2017
16:00

Miloš Zeman využil svůj první pokus a pověřil vítěze Andreje Babiše (ANO), aby jednal o sestavení vlády. Babiš se nyní upíná k menšinové vládě z mistrů ANO a nestraníků. A stěžuje si na přístup ostatních stran, které se dostaly do Sněmovny. Oba se pak společně na zámku v Lánech pustili do Miroslava Kalouska (TOP 09), který volá po obstrukcích při volbě nového předsedy Sněmovny. Podle Zemana nebyl Kalousek nikdy gentleman, podle Babiše je škoda, že zůstal v politice.

Prezident Miloš Zeman přivítal Andreje Babiše na lánském zámečku nejprve u společného oběda, poté se vydali před dav novinářů, aby došlo na to hlavní - a Zeman pověřil předsedu hnutí ANO jednáním o sestavení vlády. Nejde o jmenování předsedou vlády, ale o neformální krok, který Ústava nezná. Zeman však dal jasně najevo, koho v jednání o nové vládě preferuje. A Babišovi předal pověření, které bylo dle jeho slov stylizováno naprosto stejně, jako když Zemana pověřil někdejší prezident Václav Havel.

Vládu chce Babiš do Vánoc. Zeman ho nechce svazovat

Andrej Babiš uvedl, že se vládu bude snažit sestavit co nejrychleji. „Doufám, že se nám povede do Vánoc přijít s konkrétním programovým prohlášením a návrhem nové české vlády,“ uvedl v Lánech Babiš, jehož cílem je nyní sestavit menšinovou vládu z ministrů ANO a expertů.

Babišovo hnutí má ve Sněmovně 78 křesel, potřebovalo by však dát dohromady podporu 101 poslanců. To se ale (zatím) nepovedlo. Zeman se však na rozdíl od svých předchůdců rozhodl nevázat své pověření na to, aby měl Babiš v předstihu zajištěnou důvěru Sněmovny skrze dostatek podpisů poslanců.

„Václav Havel nebo Václav Klaus svazovali toto pověření s tím, že kandidát na premiéra musí získat předem důvěru Poslanecké sněmovny. Rozhodl jsem se, že Andreje Babiše žádným takovým omezením svazovat nebudu,“ uvedl prezident.

Dnes přitom šlo o zahájení prvního ze dvou pokusů, které Zeman při pověřování má. Prezident prý věří, že Babišova vláda bude stabilní a úspěšná. „V případě, že Poslanecká sněmovna nevysloví důvěru této vládě, jmenuji Andreje Babiše podruhé, což mi umožňuje Ústava ČR,“ uvedl Zeman. A Babišovi v Lánech vysekl několik poklon.

Zemanovy poklony, Babišovy stížnosti

Zeman totiž dnes vysvětloval i to, proč se rozhodl jmenovat právě Babiše. Prohlásil o něm, že je nejen vítězem voleb s výrazným náskokem před ostatními, politikem, který vybudoval silné a úspěšné politické hnutí a úspěšným ministrem financí. „Jedná se o úspěšného podnikatele, jehož podnik platí daně v České republice,“ poznamenal Zeman, který se Babiše zastává i v kauze Čapí hnízdo. 

Babišovy pocity byly rozporuplné. Těšila ho Zemanova důvěra, postěžoval si však na přístup dalších stran. „Pro naše hnutí je to určitě velký den. Já samozřejmě jsem poctěn tím, že mě pan prezident pověřil vyjednáváním o sestavení příští české vlády,“ reagoval Babiš. On sám prý doufá, že se mu povede přesvědčit Poslaneckou sněmovnu o tom, že vláda bude mít předpoklady být úspěšná a „určitě se vynasnaží vládnout jiným způsobem“.

Babiš se přitom pozastavil nad vyjednáváním s dalšími stranami, které skončily daleko za ním. „Mě samozřejmě velice mrzí, že ty strany, které se dostaly do parlamentu, už od počátku s námi odmítají vytvořit koaliční vládu. Když nám nedaly šanci nějakým způsobem je o tom přesvědčit, odmítnutí jsou kategorická a proto my se budeme snažit vytvořit menšinovou vládu,“ vzkázal Babiš.

Babiš: Kalousek je neštěstí

V Lánech se dnes na přetřes dostal také záměr opozičního poslance Miroslava Kalouska (TOP 09) na obstrukce při volbě předsedy Poslanecké sněmovny. ANO na něj má vlastního adepta - Radka Vondráčka. Babiš ho označil za „skvělého kandidáta“, který má dobrou pověst.

Naopak ODS by na tomto postu ráda viděla svého předsedu Petra Fialu. Kalousek však doporučuje nevolit ani jednoho z nich a vyčkat, až Babiš přijde s návrhem koaliční, nikoliv jednobarevné menšinové vlády. Pokud by pro svůj návrh získal Kalousek dostatečnou podporu, Sněmovnu by to zablokovalo.

Babiš označil Kalouskovu výzvu za destrukční a nezodpovědný apel a varoval před zablokovanou Sněmovnou. „Je to velké neštěstí, že pan Kalousek zůstal v politice, my jsme si mysleli, že po 27 letech už si bude užívat svoje peníze, které vydělal určitě poctivě. Nestalo se tak. Mě mrzí, že přichází s tímhle destrukčním návrhem. My uděláme maximum pro to, aby stávající Sněmovna vznikla,“ vzkázal Babiš Kalouskovi.

Zeman: Kalousek není gentleman

Zeman přitom již v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech upozorňoval, že pozice šéfa Sněmovny, kolem které plánuje průtahy Kalousek, je velmi důležitá. Sám ji zastával od června 1996 do června 1998, když byl premiérem Václav Klaus. A právě nový předseda Poslanecké sněmovny by byl tím, na kom by stanula tíha třetího pokusu, pokud by Zemanovi dvě jmenování nevyšla.

Poslancům prezident vzkázal, že by měli o svém předsedovi především svobodně hlasovat. „Pokud by (TOP 09) chtěla tuto volbu blokovat, je to ubohé, není to spojeno s jakýmsi přirozeným gentlemanstvím. Nicméně u pana Kalouska jsem nikdy nepředpokládal, že je to gentleman,“ rýpl si Zeman. Po ustavení vedení Poslanecké sněmovny včetně výborů a poté, co Bohuslav Sobotka podá demisi, jmenuje Andreje Babiše premiérem „bez jakýchkoliv podmínek“.

Vznikne nová opoziční smlouva?

Menšinovou vládu vedl v minulosti i Miloš Zeman poté, co s ODS v roce 1998 uzavřel tzv. opoziční smlouvu. Ve volbách druhá ODS tolerovala vládu jedné strany - kabinetu mistrů z ČSSD pod Zemanovým vedením. Při dotazu Blesk.cz Zeman poukázal Zeman na propast, která vznikla mezi výsledkem ANO a ostatními stranami: „Já sám se nedomnívám, že by mohla vzniknout nová opoziční smlouva. A to z velmi prostého důvodu. Opoziční smlouva předpokládá existenci dvou přibližně stejně silných stran. A taková situace na české politické scéně není.“

Již ve středu Zeman v Lánech přivítá právě zástupce ODS. „Nebudu apelovat na opoziční smlouvu, budu apelovat na toleranci a stejně tak, jako je důležitá úcta vůči vítězi voleb, tak je důležitá i tolerance a velkorysost vůči těm, kdo v těchto volbách příliš neuspěli,“ doplnil Zeman s tím, že by se nyní především měly zasypat příkopy mezi stranami a nacházet se styčné body jejich programů.

Předčasné volby prezident odmítá

V čele menšinové vlády stál Zeman od roku 1998 do roku 2002. Prezident však upozorňuje, že dnes nejde o jedinou možnost. „Koneckonců, proč ne, já jsem měl menšinovou vládu čtyři roky a fungovala. Ale kdo říká, že je to jediná varianta? Je to výhrůžná varianta. Pokud se mnou nepůjdete, bude tady menšinová vláda. V politice se velmi často vyhrožuje,“ podotkl Zeman v pondělí ve Dvaceti minutých Radiožurnálu.

„Zároveň udělám vše pro to, aby v této zemi nebyly po několika měsících předčasné volby, protože bych to považoval za urážku našich občanů, kteří se těchto voleb účastnili,“ dodal dnes Zeman. Do Lán přitom s Babišem přijel právě i adept na šéfa Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, na společné tiskovce ale nevystoupil.

Fiala (ODS): Nechceme s ANO vládnout

Zatímco Zeman se chystá nyní scházet s lídry dalších stran, vyjednávání o možné spolupráci pokračovala dnes také na půdě Poslanecké sněmovny. Účastnilo se jich i Babišovo ANO, vedle pozice šéfa Sněmovny se řešily i možné změny v jednacím řádu. 

„Nechceme s ANO vládnout, ale chceme ho kontrolovat,“ uvádí šéf druhé strany ve volbách Petr Fiala, proč ODS usiluje o post předsedy Poslanecké sněmovny. A dodává: „Od oznámení výsledků voleb čelí ODS poměrně silnému, viditelnému, ale i skrytému tlaku, aby změnila svoje rozhodnutí nevstupovat s ANO do jednání o sestavení vlády. Někteří lidé jsou překvapeni z toho, že si vedení a celá ODS dokáží stát za svým slovem. Občas je to až úsměvné.“ Fiala takové tlaky nadále odmítá.

Naopak možná koalice s SPD a event. i podporou KSČM visí ze strany ANO stále ještě ve vzduchu. Do opozice míří TOP 09, STAN a také dosavadní vládní KDU-ČSL či ČSSD, která si však výrazně pohoršila a místo dosavadních 50 poslanců jich má již pouze 15.

VÝSLEDKY SNĚMOVNÍCH VOLEB 2017 NAJDETE ZDE

PetrMiller ( 31. října 2017 23:40 )

Ty Kalouskovy intriky stejně jako on za nic nestojí. To MZ a AB jsou přeborníci v intrikách.

kretenos500 ( 31. října 2017 23:04 )

Já jsem jako každý levičák ochoten za koblihu udělat cokoliv. Moje ponížená poklona soudruhu estébákovi Babišovi!

krkonos500 ( 31. října 2017 22:43 )

Mám nůši koblih od Babiše, kdo na to máte.

sensadrak ( 31. října 2017 21:55 )

rego: To je fejk. Eliška Kalouska volila, aspoň to tady dost často psala. Ňákej dobytek ji zkopíroval,

sensadrak ( 31. října 2017 21:50 )

Zeman vypadal strašně, jak se tam válel po tom pultíku. Řekl bych, že mlel z posledního. Docela by mně ho bylo líto, kdybych nevěděl jaký je to mstivý a nenávistný par.chant.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa