Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čuba chybí v Senátu devět měsíců. Dál bere plný plat a nadzdvihl vedení

Autor: Zuzana Štíchová - 
26. května 2017
05:17

Senátor František Čuba (SPO, 81) nerozhodoval o normách posuzovaných Senátem už přes devět měsíců. Navíc dál pobírá plat v plné výši, tedy více než 120 tisíc korun měsíčně. A to se přestává líbit vedení horní parlamentní komory, jenže účinné páky na něj nemá. Čubův stranický šéf Jan Veleba (SPO) si s ním hodlá promluvit až příští týden, navíc za ním odjede i se zbytkem senátorského klubu přímo na Moravu. Čubova budoucnost v Senátu prý ale není důvodem cesty.

Nepřítomen, nepřítomen, nepřítomen. Záznam o hlasování v Senátu se stává u jména Františka Čuby jednotvárným. Nejstarší aktuálně sloužící senátor se stále nezotavil z operace trávicího traktu natolik, aby přicestoval do Prahy na plenární jednání. Jen na cestovních náhradách přitom po dobu své nepřítomnosti vyinkasoval už 360 tisíc korun. Chybí totiž už více než devět měsíců, alespoň podle záznamů z hlasování.

„Záznamy přesně zachycují hlasování senátora na plénu, technicky vzato jsou závislé na vsunutí osobní karty senátora do hlasovacího zařízení. Zmýlení těchto záznamů se nedá zcela vyloučit, ale zatím jsme to nezaznamenali,“ řekla Blesk.cz k možnosti technické chyby mluvčí Senátu Eva Davidová.

Výnosná omluvenka

„O účasti senátorů vypovídají také omluvenky, které řídící schůze předčítá v úvodu každého jednacího dne či v jejím průběhu a lze je tedy dohledat ve stenozáznamech,“ dodala Davidová. Pohled do přepisu jednacích dnů ukazuje, že minimálně jednou měsíčně se Čuba omluví. Ví totiž dobře proč.

„Poslanec, který se v období jednoho kalendářního měsíce bez řádné omluvy neúčastnil dvou jednacích dnů komory parlamentu nebo jejího orgánu, do něhož byl zvolen, ztrácí nárok na polovinu platu a polovinu paušálních náhrad, které by mu jinak náležely za měsíc následující. Při neomluvené neúčasti na nejméně čtyřech jednacích dnech ztrácí poslanec nárok na náležitosti uvedené ve větě prvé v plné výši,“ stojí v zákoně.

Takto zachraňoval svůj plat Čuba například na dubnové schůzi. Ze středečního jednání se podle stenozáznamu neomluvil, ze čtvrtečního už ano.

Autor slušovického zázraku František Čuba je po operaci. V Senátu nebyl už půl roku. Autor slušovického zázraku František Čuba je po operaci. V Senátu nebyl už půl roku. | Blesk / David Malík

Vedení nemá páky, tlačit chce na Velebu

Vedení Senátu přitom nemůže Čubovi nařídit, aby nastoupil na nemocenskou, nebo mu jinak „ořezat“ plat. Ten totiž zlínský senátor stále pobírá v plné výši, včetně třeba příplatků na dopravu, přestože toho kvůli nemoci pravděpodobně moc nenacestoval. Senát mu také platí pražský byt.

„Zákon nenařizuje zákonodárcům nastoupit na nemocenskou, když velkou většinu ze svých pracovních aktivit mohou vyřizovat s použitím moderních komunikačních technologií,“ okomentovala bezradnost senátních špiček Davidová.

To potvrdil i místopředseda senátu Jiří Šesták. Vedení Senátu ale hodlá zatlačit na předsedu Čubova klubu, tedy Jana Velebu, aby věc začal řešit.

Co na to můžu říkat, není to dobře. Myslím, že by jeho klub měl tu situaci řešit. Neznám tu situaci, jak je nemocný, to by měli vědět kolegové. Domlouvali jsme se ale (vedení Senátu), že o tom budeme mluvit s vedením klubu, aby tu věc nějak řešili,“ komentoval Čubovu absenci Šesták. Čubova absence se tedy zřejmě bude přetřásat na jednání organizačního výboru.

Za necelých pět let, co je Šesták členem Senátu, prý totiž podobně dlouhou nepřítomnost nepamatuje. „Je to věc především jeho voličů. Věděli, koho volí, že je to starší člověk. Měli zvážit tato rizika,“ zdůraznil. Zda by měl ale Čuba složit mandát a umožnit doplňující volby, to komentovat nechtěl. „To se neodvažuji říct. Samozřejmě je ale možnost jiná, že si vezme zdravotní neschopnost a tak dále,“ poznamenal.

Místopředseda Senátu Jiří Šesták (druhý zleva) chce nepřítomnost Františka Čuby řešit s jeho senátorským klubem. Místopředseda Senátu Jiří Šesták (druhý zleva) chce nepřítomnost Františka Čuby řešit s jeho senátorským klubem. | Senát ČR

Čuba spoluzaložil senátorský klub

V době Čubovy nepřítomnosti vznikl dokonce v horní parlamentní komoře nový senátorský klub, jehož je členem. Klub nezávislých senátorů mohl vzniknout i díky němu, má totiž nejmenší možný počet členů – pět. Předsedou je Čubův stranický šéf Jan Veleba (SPO), kolegy pak Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz), Jiří Cieńciała („OSN“) a Václav Homolka (KSČM).

Jednání senátorských klubů jsou neveřejná, podle Doubravy se ale na zasedání Čuba minimálně jednou objevil. „Ano, byl. A vezmu-li klub, bude i na následujícím,“ napsal Blesk.cz stručně v SMS zprávě. Oficiálně ale Čubovu fyzickou přítomnost nelze ověřit.

„Jednání klubů nejsou veřejná, proto i o účasti jednotlivých senátorů na jednání může informovat jedině předseda klubu, případně jeho členové,“ poznamenala k tomu Davidová.

Klub nezávislých senátorů ale chystá v příštím týdnu výjezdní zasedání. Informoval o tom jeho předseda Jan Veleba. „Máme příští týden výjezdní zasedání na Moravu, kde pan senátor bude. Potom jsem schopen vám k tomu říct něco podrobnějšího,“ komentoval Čubovu pokračující absenci Veleba. O jeho budoucnosti v Senátu se s ním rozhodně hodlá bavit.

„Výjezdní zasedání nejsou jen kvůli nějakému senátorovi, ale když to bude na Moravě, tak se o tom budeme bavit,“ dodal. Na všechny další otázky kolem Čubova zdraví a pokračování v Senátu už ale reagoval pouze odmítavou formulkou „no comment“.

Na výjezdní zasedání mohou senátoři vyrazit téměř kamkoliv po České republice. Omezení mají jediné – peníze. „Každý klub má přidělený rozpočet tvořený pevnou částkou a příspěvkem na každého člena, který může využít na organizaci svých zasedání, a to i výjezdních. Ta jsou většinou určena především k získání vhledu do určitého problému specifického právě pro daný region, případně návštěvě lokálních zařízení, podniků, apod. Kancelář Senátu nikterak nezasahuje do organizace klubových zasedání,“ popsala Davidová.

Čuba se na podzim podrobil několikahodinové operaci, při které mu lékaři odstranili část tenkého střeva. Měli totiž podezření na rakovinu, to se ale nepotvrdilo. Čubův asistent v lednu Blesk.cz řekl, že senátor chodí na několik hodin do práce, cesty do Prahy ho ale příliš zmáhají.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

paralenka ( 26. května 2017 16:14 )

Je to přinejmenším nemorální vůči všem lidem, kteří berou pár šupů nemocenské. Tak to dopadá, když o svých prebendách rozhodují sami aktéři! Židli ani koryto si pod sebou nepodtrhnou. Totéž platí pro soudce a státní zástupce! Takže statisíce důchodců bojují o přežití, tihle odložení žijí nad poměry a ještě jako pijavice vysají, co to dá. Jestli jsem si p. Čuby někdy vážila pro to, co dokázal vymyslet a uvést v život, teď ho pokládám za stejného lumpa jako ostatní politiky.

zadnice ( 26. května 2017 15:27 )

Alespoň je vidět na co nám senát je!!

anka ( 26. května 2017 14:42 )

hm....jak prisli komunisti k nejakemu majetku? Sproste ho ukradli a navic znicili zivoty svym obetem a jejich rodinam. Kdo krad po 1990 - zase komunisti - meli jediny pristup k informacim a kontakty. Osamely duchodce, ktery kolem sebe od rana do vecera hazi nenavist - cim, ze jste byl pred duchodem?? stbakem????

gogo56 ( 26. května 2017 14:36 )

tady je vidět jak je ten senát důležitý!!!!!

joudajoudovy ( 26. května 2017 14:10 )

zdenekk + tve cerne duse, mam pro tebe radostnou zpravu: zverejneno na CT, cca pred 10min. STRANICKÉ PREFERENCE A VOLEBNÍ MODEL V KVĚTNU 2017 ANO 33% CSSD 14% ODS 13% KSCM 11,5% KDU-CSL 8,8% Kalousek 7% STAN 2%

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa