Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Hnusná ohavnost, zbabělý útok na mladé.“ Politici odsuzují teror v Manchesteru

Autor: simao, ČTK - 
23. května 2017
06:58

Exploze otřásla halou v Manchesteru po koncertu známé zpěvačky Ariany Grande. Zemřelo minimálně 22 lidí, desítky lidí jsou zraněné. Premiérka Theresa Mayová hovoří o „odpudivém teroristickém útoku“, s ostrými soudy se ozývají i čeští politici a mluví o „obzvlášť odporném a zbabělém“ činu či „nejhnusnější ohavnosti“. Mezitím se potvrdilo, že šlo o teroristický čin.

Britští i světoví politici dnes v první reakci odsoudili incident v multifunkční hale v severoanglickém Manchesteru, který policie prozatím vyšetřuje jako teroristický čin. Premiérka Mayová v prohlášení vyjádřila svou soustrast pozůstalým obětí incidentu, „který policie vyšetřuje jako odpudivý teroristický útok“.

Předseda opoziční Labouristické strany Jeremy Corbyn „hrozný incident“ odsoudil na Twitteru. „V myšlenkách jsem se všemi postiženými i s našimi vynikajícími záchrannými složkami,“ dodal. Britská ministryně vnitra vnitra Amber Ruddová prohlásila, že šlo o „barbarský útok, úmyslně namířený proti zranitelné části naší společnosti“.

„Příšerný čin“ odsoudili Merkelová i Putin

Ze zahraničních politiků už soustrast pozůstalým vyjádřil kanadský premiér Justin Trudeau. „Kanaďané jsou zprávou o hrozném útoku z dnešní noci v Manchesteru šokováni,“ napsal na Twitteru. Explozi již odsoudila japonská i australská vláda, čínský prezident Si Ťin-pching zaslal kondolenci královně. „Útok byl patrně veden úmyslně na mladé lidi,“ uvedl australský premiér Malcolm Turnbull.

Německá kancléřka sleduje prý zprávy se smutkem a zděšením. „Je nepochopitelné, že někdo radostný popový koncert zneužije, aby tolik lidí zabil nebo jim způsobil těžká zranění,“ napsala v prohlášení.

Ruský prezident Vladimir Putin označil útok za „cynický a nelidský“. Dodal, že je připraven více spolupracovat s Británií na boji proti terorismu a britské premiérce Mayové vyjádřil „upřímnou soustrast“. „Doufáme, že strůjci útoku neujdou trestu, jaký si zaslouží,“ dodal v prohlášení.

Video  Křik, strach, panika a zběsilý úprk přes zraněná těla. Video zachycuje situaci v aréně těsně po útoku.  - youtube.com
Video se připravuje ...

„Pan prezident ještě dnes odešle kondolenci britské královně Alžbětě II., je to bohužel teroristický útok, který není první a bohužel asi nebude ani poslední,“ uvedl při tiskové konferenci na Pražském hradě Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta Miloše Zemana.

Sobotka: Je mi líto všech obětí

Od úterního rána reagují na útok i další čeští politici. „Hrozné zprávy z Manchesteru. Vyjadřuji soustrast rodinám obětí. Pachatelé tohoto zločinu musí být potrestáni,“ uvedl ministr zahraničí Lubormí Zaorálek. „S pohnutím sleduji zprávy z Manchesteru. Je mi líto všech obětí, které si exploze vyžádala. Věřím, že se brzy podaří objasnit všechny okolnosti,“ doplnil v první reakci premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD).

Právě ministerstvo zahraničí upozornilo na dvě telefonické linky – jednu zřídila britská policie a lidé na ni mohou volat kvůli informacím o svých příbuzných. Nouzovou linku pak zřídilo i české velvyslanectví v Londýně.

„Nejhnusnější ohavnost“

Nemlčí ani další čeští politici. A přidávají často tvrdé odsouzení činu v Manchesteru. „Upřímnou soustrast všem pozůstalým obětí v Manchesteru a celé Británii. Jsme v duchu s Vámi…,“ uvedl na Twitteru šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) označil útok za „obzvlášť odporný a zbabělý čin“.

„Útočit na koncertě zpěvačky, jejíž publikum jsou většinou maminky s dětmi, je ta nejhnusnější ohavnost. Svět se proti tomu musí spojit!“ vzkázal na Twitteru Petr Gazdík (STAN).

Čechy mezi oběťmi nevyloučili

Čeští diplomaté zatím nemohou vyloučit, že mezi oběťmi exploze v Manchesteru jsou Češi. Zjišťují informace na místě.

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) šlo o teroristický čin, uvedla ČT. Česká policie i tajné služby jsou kvůli explozi v Manchesteru v kontaktu s britskými kolegy, dodal. „S největší pravděpodobností se jedná o teroristický čin,“ uvedl ještě před oficiálním oznámením ze strany britské policie ministr Chovanec. „Zatím žádné informace o tom, že by se měly útoky někde opakovat, nejsou,“ podotkl s tím, že nejsou informace ani o tom, že by ČR hrozilo bezprostřední nebezpečí.

Chovanec: Policie bude v Praze vidět víc

Ministr vnitra Chovanec nevyloučil však ani možnost svolání bezpečnostní rady státu. V Česku platí od loňského března první stupeň ohrožení terorismem, který občany nabádá ke zvýšené bdělosti a představuje nejnižší z možných ohrožení. Vláda ho schválila v reakci na teroristické útoky na bruselském letišti.

I Prahu přitom čekají velké koncerty – mj. středeční akce v Edenu s Depeche Mode a o víkendu koncert německé skupiny Rammstein. Ministr Chovanec ujišťuje, že spolu s organizátory připravuje policie bezpečnostní opatření.

„Česká policie nasazuje své síly a prostředky na místa, kde je opravdu větší počet lidí. Čekají nás významné kulturní a společenské události. Je tady několik koncertů a česká policie bezesporu na těchto akcích bude vidět. byla by vidět tak jako tak, ale po Manchesteru bezesporu i pro uklidnění veřejnosti budeme více přítomni, více vidět, aby to bylo efektivní, viditelné a mělo to dejme tomu nějaký odstrašující charakter,“ řekl ČT.

Video  Smrt v Manchesteru: Útočník zabíjel hřebíkovou bombou  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

Solidarita z dalších míst teroru – Paříže i Nice

Britské politické strany se rozhodly kvůli nočnímu teroru v Manchesteru přerušit kampaň před červnovými parlamentními volbami.

Předseda manchesterské městské rady Richard Leese označil incident za „absolutně děsivý“. „Pokud se potvrdí, že šlo o teroristický útok, je to příšerný čin, ale zároveň naprosto marný. Manchester je hrdé a silné město a nedovolí těm, kdo chtějí zasévat strach a rozkol, aby dosáhli svých cílů,“ uvedl.

Nově zvolený starosta metropolitní oblasti Manchesteru Andy Burnham vyslovil soustrast pozůstalým obětí. Ocenil také práci záchranářů. Návštěvníky koncertu v manchesterské hale vyzval, aby se v případě potřeby obrátili na lidi, kteří pod hashtagem #RoomForManchester na Twitteru nabízejí místa pro přespání těm, kteří se nemohou dostat domů.

Solidaritu s Manchesterem už vyjádřili také starostové Paříže a Nice, dvou francouzských měst, která se v poslední době stala terčem teroristů. „Paříž tuto noc stojí po boku Manchesteru. V myšlenkách jsem s oběťmi, jejich rodinami a bezpečnostními složkami, které zasahují na místě,“ uvedla na Twitteru v angličtině i francouzštině starostka francouzské metropole Anne Hidalgová.

Série teroristických útoků si v Paříži 13. listopadu 2015 vyžádala 130 obětí. Solidaritu se severoanglickým městem vyjádřil také Christian Estrosi, starosta jihofrancouzské Nice, kde si loňský atentát vyžádal 86 mrtvých. 

„Zlomená. Z hloubi svého srdce, je mi to líto. Nemám slov,“ napsala na Twitteru zpěvačka Ariana Grandeová, po jejímž koncertu došlo k výbuchu ve vstupní hale. Podle mluvčího umělkyně Josepha Carozzy je zpěvačka v pořádku.

Video  Svědkyně útoku v Manchestru: „Ne, to se přece neděje lidem, jako jsme my“  - Reuters
Video se připravuje ...

New York zpřísnil bezpečnostní opatření

V reakci na teror v Manchesteru přitom došlo i na různá opatření. Guvernér New Yorku Andrew Cuomo oznámil, že nařídil posílit policejní hlídky na „zvlášť citlivých místech“, jako jsou metro a letiště, a to z preventivních důvodů. „Tento zjevný teroristický čin, jehož cílem byl koncert, kterého se účastnily tisíce mladých, je hrozným a nevysvětlitelným útokem proti našim univerzálním lidským hodnotám,“ uvedl Cuomo. Vyjádřil také solidaritu s britským lidem.

Vše o teroru v Manchesteru čtěte ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

spirito2302 ( 26. května 2017 13:18 )

Určitě v tom mají prsty.

joudajoudovy ( 24. května 2017 08:46 )

vysvetlim. tim, ze jsme v bruselu byli prehlasovani dalsimi ministry vnitra a nepodali jsme zalobu s polaky i madary, jak se sobotka i fico kasali a nakonec V4 zradili, musime kvoty naplnit. proti rozhodnuti eu neexistuje opravny nastroj. jourova to vysvetlila na CT24 ale v podani bleskoveho kyble pomeji a dalsich medii, je jeji zduvodneni vytrzeno z kontextu. jourova neni vinik, vinikem je sobotka. skoda, ze sve aktivity nezameril timto smerem, misto likvidace babise, ktery se po volbach s tim bude muset popasovat a my take. co je hruzostrasne a media o tom mlci, ze k nam poslou vylodence z afriky jenz plni italii. mimo jine za pozornost stoji zakon eu na omezeni drzeni zbrani. vubec se nejedna o myslivce, kdy chovanec v mediich spustil protestni akce, ale o poloautomaticke zbrane, ktere z vetsi casti drzi prachati hracickove. zde sobotka chce podat zalobu na eu neb si chudacci nebudou moci hrat na vojacky s nazehlenymi puky a skrobenymi brigadyrkami. o co vlastne s migranty go? tradicni politicke strany s kaloukem a stanem to chteji hodit na ANO, ktere udajne migranty podporuje. kdo pozorne sleduje ANO s babisem, jsou proti prijeti i vyplate davek ve vysi zapadni evropy + nesouhlas s vystavbou socialnich bytu pro ne urcene. o nase socialniky vubec nejde.

pupi ( 24. května 2017 06:55 )

Asi jak EU poslankyně Jourová !!! Bydlí v Bruselu ,bere 500 000 tis. tvrdí že tam má strach s teroristického útoku ale je pro aby jsme přijali uprchlíky ( EU - kvóty ) Nějak mě to hlava nebere !!!

SimonH ( 23. května 2017 22:53 )

Je to každopádně ohavnost a je mi moc líto obětí. Ještě víc mě mrzí, že i zde v diskusi mnoho lidí zneužívá tuto událost k politické agitaci.

aleksandra ( 23. května 2017 21:24 )

Taky přeji upřímnou soustrast pozůstalým obětí. Je strašné, co se stalo. Je potřeba bojovat s teroristy a terorismem, a to tvrdě. Nesouhlasím s názory, že je na vině víra nebo uprchlíci. Můžou za to konkrétní lidé, kterým šíblo a kteří jsou TERORISTY.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa