Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš se čertí za únik nahrávek, padají hlavy. Sprosťárny a ovlivňování médií?

Autor: kal, vr - 
3. května 2017
20:00

Pro vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) se vedle vládní krize otevřel boj „na druhé frontě“. Premiér Bohuslav Sobotka, ministra vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD) i opozice po něm chtějí vysvětlit nahrávky, které začaly tento týden kolovat internetem. Muž s hlasem jako Babiš na jedné z nich sprostě nadává kolegům ve vládě. Na druhé pak říká, jaké kauzy má publikovat deník MF Dnes z koncernu Agrofert. Babiš autenticitu nahrávek nepopřel, podle něj je to „špína“. Novinář Marek Přibil dostal obratem vyhazov.

O ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) zní na nahrávce například to, že je to debil, je neschopný a dozví se to i veřejně. Ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou chce mužský hlas poslat do řiti, vyčítá jí lenost a alkoholismus. Premiér Sobotka je pak prý největší svině, jakou dotyčný poznal, navíc blbeček.

Na druhém záznamu pak mužský hlas podobný Babišovi řeší s redaktorem MF Dnes, jak přistupovat ke kauzám kolem ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka nebo Milana Chovance (oba ČSSD). Hlas – údajně Babišův – tu říká, co schovat na volební rok.

„Ve světle chování Andreje Babiše i ve světle nových informací, které se dnes objevily, z nichž jednoznačně plyne, že Andrej Babiš ovlivňuje svá média a potvrzuje se zjevně to, co jsme říkali celou dobu, že v rámci policejní reorganizace i dalších politických útoků na své konkurenty používá tzv. nezávislá média, tedy Mladou frontu a Lidové noviny, tak je potřeba, aby Andrej Babiš jednoznačně ty věci vyvrátil. Jednoznačně,“ uvedl Chovanec po schůze na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem.

Sobotka: Babiš veřejně lhal

Na Twitteru si přisadil i premiér Sobotka. „Mnohokrát jsem slyšel Andreje Babiše, jak říká, že svá média neovlivňuje a neřídí. Tohle ukazuje, že veřejně lhal,“ napsal.

Kriticky se vyjádřila i ODS. „Pokud je nahrávka autentická, jde o skandální důkaz zneužívání médií ve prospěch jedné politické strany. Ve svobodné a demokratické zemi je naprosto nepřípustné, aby ministr s mediálním a ekonomickým vlivem domlouval se svými novináři kompromitující kampaně proti svým politickým konkurentům. Je to nerovný politický boj a podvod na voliče. Je to za hranicí všeho představitelného,“ uvedl místopředseda Martin Kupka.

Babiš: Špína a kampaň, která na mě probíhá

Babiš reagoval se slovy: „Já určitě nic neovlivňuji. Ty nahrávky neznám. Můžu jenom říct, že je velice podivné, že někdo sleduje vicepremiéra vlády a údajně nahrává nějaké věci. Neslyšel jsem to, považuji to za špínu. A považuji to za součást kampaně, která na mě probíhá.“

Video  Babiš nahrávky  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Obě nahrávky zveřejnila na Twitteru skupina Julia Šumana, není jasné, kdo za ní stojí. Zvukové záznamy jsou prostříhané a chybí u nich kontext. Druhý záznam ale zřejmě vznikl v prosinci loňského roku – krátce poté, co ministr Ludvík nastoupil do funkce.

Redaktor Marek Přibil, který je na druhé nahrávce zachycený, dostal výpověď. „Dnes se na internetu objevila pochybná nahrávka, o které nevíme kdo, kdy, kde a na čí zadání ji pořídil a vystupuje v ní jeden z redaktorů MF Dnes. I přesto, že neznáme odpovědi na předešlé otázky musí mediální společnost MAFRA chránit svou integritu, a proto se rozhodla s ním okamžitě rozvázat pracovní poměr,“ napsala Zuzana Kuchtová, personální ředitelka mediální skupiny MAFRA.

O Sobotkovi mluvil Babiš drsně i před kamerou Blesku, podívejte se:


Zatímco nahrávka o ovlivňování médií politické oponenty Babiš nadzvihla, první sadu vulgarit brali dotčení ministři sportovně. „Andrej Babiš je můj politický protivník. U nás na Ostravsku, když se bavíme o politických protivnících, tak se obávám, že padají ještě ostřejší výrazy,“ vyvěsil na sociální síť Facebook Zaorálek a vzkaz dokonce ověnčil „smajlíkem“.

V podobném duchu věc komentovala pro Blesk.cz ministryně Michaela Marksová (ČSSD). „Kolegu Babiše už trochu znám a vím, jak se někdy vyjadřuje, hlavně když je rozčilený. Takže o pravosti nahrávky nepochybuji. Ale já sama také nejdu někdy v zápalu pro sprosté slovo daleko, takže se osobně uražená necítím. Jinak my dva už jsme si také v diskusivyměnili tváří v tvář řadu výrazů, které jsou nepublikovatelné,“ tvrdí.

Nahrávky se objevily na Topolánka a Rusnoka

Nejde o první nahrávku politika, který nevěděl, že si má v danou chvíli dávat pozor na pusu. V roce 2010 tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS) v zákulisí fotografování pro gay časopis LUI mluvil o homosexuálech a židovské víře stylem, který mnohé pobouřil. Měl tu smůlu, že jej redaktoři nahrávali.

„Gustav Slamečka (exministr dopravy, který žije s partnerem, pozn. red.), když jde do tuhého, tak uhne. Fischer, ten je žid, není gay, uhne ještě dřív. To souvisí s jeho charakterem,“ řekl tehdy. Právě tato slova definitivně zpečetila jeho politický pád.

Před čtyřmi lety pak toho času také premiér Jiří Rusnok netušil, že jsou mikrofony ve Sněmovně zapnuty, když si před kolegy stěžoval, že nechce na pohřeb jihoafrického bojovníka proti apartheidu, Nelsona Mandely. „Já doufám, že (tam poletí, pozn. red.) prezident. Ty vole, já se úplně třepu, abych tam nemusel jet,“ zachytila jej technika.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa