Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pelikán chce oživit kauzu Rath. Stížnost Nejvyššímu soudu podá v nejbližších dnech

Autor: ČTK, bk - 
15. ledna 2017
14:30

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) podá v nejbližších dnech Nejvyššímu soudu stížnost kvůli zrušení verdiktu v kauze kolem bývalého hejtmana Davida Ratha. Pražský vrchní soud zrušil loni před vánočními svátky rozsudek kvůli nezákonným odposlechům, které u nového řízení před Krajským soudem v Praze nepůjdou použít jako důkaz. Pelikán v nedělních Otázkách Václava Moravce bez bližších podrobností uvedl, že stížnost se dopracovává a v nejbližších dnech ji podá.

Už dříve Pelikán řekl, že se podle něj v případu procesní vady, o nichž vrchní soud mluví, nestaly. S důvody zrušení rozsudku nesouhlasí ani státní zástupci. Pražské vrchní státní zastupitelství se domnívá, že rozhodnutím byl porušen zákon. Před koncem minulého roku proto avizovalo, že návrh stížnosti připraví a předá k posouzení ministerstvu spravedlnosti.

Pražský vrchní soud zrušil rozsudek kvůli nezákonným odposlechům, které u nového řízení před Krajským soudem v Praze nepůjdou použít jako důkaz. Soud by měl také znovu vyslechnout oznamovatele celého případu, bývalého policistu Libora Gregora. Podle vrchního soudu vypovídal „zjevně vyhýbavě a nekonkrétně oproti protokolu o podání vysvětlení“.

Pražské vrchní státní zastupitelství s důvody nesouhlasí. „Důvody jsou s ohledem na dosavadní rozhodovací praxi soustavy obecných soudů i soudu ústavního jen stěží odborně akceptovatelné,“ uvedla už dříve pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle ní také odůvodnění významně vybočilo z principu základní předvídatelnosti aplikace práva a soudních rozhodnutí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jarypadlo ( 16. ledna 2017 09:12 )

Konvertitův bratře koukej radši urychleně obnovit zákonnost podle našich § § aby se každý mohl dožít spravedlnosti. a ne že tady bude šaríja nebo spravedlnost - loterie. . .https://www.youtube.com/results… https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU . . . https://www.youtube.com/watch?v=PbGiEGf81Jo .

dinguos ( 15. ledna 2017 20:28 )

Souhlasim!

prezny ( 15. ledna 2017 14:52 )

Jo!Pelikáne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa