Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman se omluvil za Schapira a Hrad svalil kiks na Forejta. Ten má „hysterák“

Autor: kal, zst, vr - 
11. listopadu 2016
14:31

Tak přece to dokáže. Prezident Miloš Zeman se podmínečně omluvil americkému velvyslanci za slova o jeho neúčasti na Hradě u příležitosti oslav 28. října. Že tam Andrew Schapiro chyběl, informoval prý Zemana protokol prezidentské kanceláře. Tady odbor, kterému šéfuje Jindřich Forejt. Ten podle Blesku informaci z omluvy těžce nese. Americká ambasáda vyjádření Pražského hradu ocenila.

„Prezident republiky Miloš Zeman ve svém vystoupení dne 9. listopadu 2016 při příležitosti amerických prezidentských voleb zmínil i neúčast amerického velvyslance na oslavách státního svátku 28. října 2016. Tuto informaci prezident republiky obdržel od protokolu prezidentské kanceláře,“ uvedl Ovčáček. „Pokud tato informace nebyla správná, prezident republiky se samozřejmě omlouvá panu velvyslanci,“ dodal. Ovčáček už se přitom těšil na „hlavu“ velvyslance k lednovým narozeninám.

Jindřich Forejt Jindřich Forejt | Karel Kopáč

Ředitel hradního protokolu Jinřich Forejt podle informací Blesku zveřejnění chyby těžce nese. „Jindřich Forejt dostal hysterický záchvat a jako obvykle v takovýchto situacích hrozí rezignací,“ popsal Blesk.cz dobře informovaný zdroj z Pražského Hradu aktuální situaci. Forejt tak zřejmě netušil, že se pochybení jeho kanceláře dostane na veřejnost.

Vrchní protokolář má přitom poté, co doslouží prezidentu Miloši Zemanovi slíben post velvyslance ve Vatikánu. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka tato jeho pozice zatím ohrožena není, prezident prý v této otázce názor nezměnil.

Ambasáda USA omluvu uvítala

Americké velvyslanectví, které se ihned po Zemanově nařčení Schapira ohradilo, omluvu z Pražského hradu kvituje. „Ambasáda USA vítá vyjádření Hradu. Těšíme se na pokračující pevné vztahy mezi Spojenými státy a Českou republikou nyní i v budoucnosti,“ napsala za velvyslanectví jeho mluvčí Tonia Weik.

Zeman ve středu na tiskové konferenci, kde se vyjadřoval k výsledku amerických prezidentských voleb, řekl, že věří ve zlepšení vztahů s USA, které po volbě Donalda Trumpa nebudou zatíženy „některými nedorozuměními, jako je například ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira, který dává nevyžádané rady prezidentu republiky, kam má, či spíše kam nemá cestovat“. Zeman zároveň dodal, že se Schapiro „jako téměř jediný z velvyslanců ani nezúčastnil státního svátku 28. října na Pražském hradě“.

Americký velvyslanec ve Vladislavském sále Americký velvyslanec ve Vladislavském sále | Reprofoto ČT

„Když jsem to slyšel, tak jsem se tomu musel smát,“ řekl sám velvyslanec ve středu v České televizi. „Možná si mě pan prezident nevšiml, nebo na mě zapomněl, nebo byl zmatený,“ doplnil Schapiro.

Ovčáček nejdřív reagoval tak, že pokud byl Schapiro v sále, byl v tu chvíli neviditelný. To si pro bonmot vypůjčila velvyslancova manželka Tamar Newberger. „Někteří lidé se mě ptají, jestli můj muž má moc stát se neviditelným. Ano - ale jen pokud jsou na obzoru domácí práce,“ uvedla. Ambasador poznamenal, že to je pravda.

Přítomnost amerického velvyslance potvrdil jak vedle něj sedící německý ambasador, tak v pátek také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „Já jsem pana Schapira potkal na Hradě ten večer. Shodou okolností si to pamatuji, protože jsme se zdravili a prohodili jsme pár slov. Já jsem živý svědek toho, že tam opravdu byl,“ řekl ministr.

„Já jsem samozřejmě rád, že se pan prezident omluvil, protože to byla zřejmě nějaká mylná informace, kterou dostal,“ uvedl Zaorálek k dnešní Zemanově omluvě.

Za co se kdy Zeman omluvil?

Se Schapirovou výměnou už napevno počítá hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Ten na sociální síti slaví velvyslancův odchod. „Krásným dárkem k mým lednovým narozeninám bude odchod nediplomata. Bude to významné posílení našich historicky pevných vztahů s USA,“ napsal na Twitteru.

Připomeňme, že Miloš Zeman se omlouvá spíš výjimečně. Kvůli slovům o Ferdinandu Peroutkovi a textu Hitler je gentleman prohrál soud a po Hradu jde exekutor. Zpět vzal ale například svoje neobratné vyjádření v čínské televizi nebo zmínku o tom, že by po volbách chtěl – ještě jako šéf sociální demokracie – vázat stranické legitimace ČSSD do kůží bývalých členů ODS.

Podívejte se, jak se prezident Zeman mýlil v politice. Minimálně s 28. říjnem a americkým velvyslancem:

Video  Zeman: „Že jsem jako Trump? To není urážka, ale ocenění!“  - Jan Jedlička, Blesk TV
Video se připravuje ...

..krakonos500 ( 13. listopadu 2016 21:29 )

My voliči levice a Zemana jsme všichni debilové.

mebt ( 12. listopadu 2016 06:57 )

to budu k darku drzet pesti ja je slavim az v lete a to by bylo za nevkusne dlouho

tarka ( 12. listopadu 2016 06:39 )

Já mám narozeniny v únoru a nejkrásnější dárek by pro mne byl odchod psychopatů Zemana, Ovčáčka a dalších z Hradu. To je opravdu 4. cenová, lidský odpad.

fotrpjotr ( 12. listopadu 2016 05:38 )

Pokud myslíš ulhaného Havla,tam máš pravdu. http://dusannavratil.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=414986

..krakonos500 ( 11. listopadu 2016 23:02 )

Tak prolhaného prezidenta jsme tu ještě neměli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa