Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci neplatí DPH za jídlo. Překvapený Babiš hrozí, že jim ho zdaní zpětně

Autor: Marcel Mihalik - 
13. září 2016
05:01

Poslanci občany zavalují daněmi, a sami je neplatí. Blesk zjistil, že v jídelně Sněmovny, kde polévka stojí socialistických 9 Kč a jídlo 63 Kč, navíc neexistuje daň z přidané hodnoty! Co na to strážce státní kasy Andrej Babiš (61, ANO)? Je tím prý „šokován“ a zjedná nápravu. Dokonce prý existuje možnost, že se bude danit zpětně.

Zatímco každý Čech musí k platbě za oběd v restauraci přičíst 21 procent daně z přidané hodnoty (DPH), dvousethlavá skupina »nadlidí ze Sněmovny« je zvýhodněna! Zákonodárci totiž na svém účtu za útratu v poslanecké jídelně tuto daň neplatí. Patřičná kolonka je sice na účtence uvedena, ale s nulovou hodnotou.

„Účtenka je tištěna v programu, který se běžně používá v restauračním provozu. Proto je tam kolonka DPH nastavena. Vzhledem k tomu, že nejsme plátci DPH, je tato kolonka 0 %,“ vysvětloval na obranu přístupu k účtování za restaurační služby ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch.

Na rozdíl od běžných smrtelníků, kteří mají průměrnou hrubou mzdu okolo 25 tisíc korun, však poslanci berou trojnásobně víc a mají různé výhody.

„Podle našich poznatků žádný kontrolní finanční orgán nekonstatoval, že Kancelář Poslanecké sněmovny postupuje v tomto případě v rozporu se zákonem o DPH. Z těchto důvodů se zákon o DPH na nás nemůže vztahovat,“ uvedl na svou obranu legislativní odbor Sněmovny.

Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) navíc burácí, jak hospodští a živnostníci obírají na daních stát, a chce jim proto od 1. listopadu zatnout tipec spuštěním elektronické evidence tržeb (EET). Blesk se proto vicepremiéra Babiše zeptal, jak zamezí okrádání státního rozpočtu pod vlastní, »politickou« střechou…

Vůbec jsem to nevěděl, tvrdí Babiš

Pane ministře, občany nepotěší, že politikům je v poslanecké jídelně prominuta DPH! Víte to?

„Tím jste nepotěšil ani mě, pane redaktore. Vůbec jsem to nevěděl. Nenapadlo by mě, že poslanci za jídlo DPH neplatí. Vůbec se mi to nelíbí. Zjistím, proč to tak je, a budu požadovat, aby se ve Sněmovně DPH za jídlo platila.“

Čím to tedy je, že se nyní za stravování ve Sněmovně DPH neplatí?

„Z účtenky je patrné, že účet je vystaven Poslaneckou sněmovnou. Sněmovna, jež je provozovatelem té restaurace, není plátcem DPH a nemá povolenou výdělečnou činnost. Proto to tam není. Potvrdil mi to hospodářský odbor Sněmovny.“

Jak tohle okrádání občanů státem zatrhnete?

„Podnět k poslanecké jídelně nechám prověřit. Obecně totiž takovéto stravovací služby DPH podléhají.“

Babiš hrozí: Sněmovnu klidně zdaním i zpětně!

Ačkoli je pro všechny občany 21% DPH za útratu v restauraci samozřejmostí, v poslanecké jídelně tomu tak není – jenže co není, může být. A prý je ve hře i to, že finanční správa Sněmovně vyměří DPH i zpětně.

„Váš podnět jsem minulý týden předal Finanční správě. Na ní je, aby jej neprodleně vyhodnotila a využila, je-li důvodný,“ dodal po rozhovoru Babiš, jak se s zjištěním Blesku, že poslanci ve sněmovní restauraci neplatí DPH, popasoval.

Jenže už brzy jim daňový ráj skončí. „Osobně se domnívám, že z toho, co je nyní díky Blesku známo, není možné, aby Poslanecká sněmovna neplatila DPH! Předpokládám tak, že DPH tam bude vyměřeno i za období zpětně,“ prohlásil Babiš.

Podle něj tomu bude předcházet zaregistrování Sněmovny za plátce DPH. Plátcem DPH nemusí být ten, jehož obrat je pod milion korun ročně. Jenže jen příjmy všech gastrozařízení Sněmovny činily loni 13,5 milionu.

Sněmovní počty: Obědy obírají státní kasu o milion

Vezmeme-li v úvahu, že by hypoteticky všech 200 poslanců obědvalo v poslanecké jídelně, přišel by stát denně o 16,40 koruny na každém jídle v hodnotě 78 korun. Sazba DPH v restauraci je totiž 21 %.

Pokud počet členů dolní komory vynásobíme 16,40, vyjde nám 3280 korun. To je částka, o kterou státní kasa přichází jen v případě obědů, poslanecká jídelna totiž poskytuje i snídaně, svačiny a večeře.

Vynásobíme-li tuto »obědovou« částku počtem dní, kdy poslanci jednají, dojdeme k výsledku 1 000 400 korun. A kdyby tyhle peníze šly do státního rozpočtu, mohlo by se třeba přidat důchodcům…

 

 

novakj248 ( 15. listopadu 2016 19:52 )

Ja bych jim dal neplatit dan spise pro ne bych ji dal vyssi. Jak si to predstavuji ze si reknou bereme hodne penez ale dan platit nebudem to je super. To je jako ze bych sel nakoupit do kramu a rekl bych ze nebudu platit dan protoze se mi nechce. Vymysleji si pekne kraviny. Mam doma dve male deti a a nikomu nevadi ze se za veci pro deti plati dan ja chapu ze poslancum to nevadi kdyz maji 10x vyssi plat ale myslim ze treba nad timhle by se mohli trochu zamyslet. At se podivaji kolik stoji pleny,sunar,leky a tak dale. Dal bych jim plat jako kazdemu obycejnemu obcanovi ktery si ty penize opravdu vydre a vsadim se ze po dvou dnech nebudou mit ani korunu. Uz se v te Snemovne proberte!!!!!

Svadeni.cz ( 5. října 2016 18:07 )

to je ale propočet. Prý kdyby obědvalo všech 200 poslanců.. Whau kde by se jich tam vzalo 200 naráz? To bývá jen mimořádně a to když se schvalují jejich platy

petrpupkin ( 15. září 2016 12:15 )

Ať je to jak chce,je to hnus,že se vykrmují z daní pracujících občanů.Přitom si platy stále zvyšují.To nadávají na komunisty a dělají to samé co dělali oni.Kdyby byli placeni za odvedenou práci,tak by museli peníze nosit do sněmovny.

Nepomuk ( 15. září 2016 00:33 )

Spíš podle mne zjistli, že v jídelnách není nic z Holdingu a teď čpí síru. No představte si to žádny gmo kurata z vodnan

Nepomuk ( 15. září 2016 00:29 )

To ještě k babišovi nedoputovalo, on teprv oběvuje ameriku. Podle mne spíš zjistil, že tam nemají nic z agrofertu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa