Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Praha uvítá Merkelovou. Kníže: Uprchlíci jí uškodili, ale nikdo ji nesesadí

Karel Schwarzenberg o kancléřce Merkelové
Karel Schwarzenberg o kancléřce Merkelové  (Autor: Blesk/Reuters)
Autor: Vera Renovica - 
25. srpna 2016
05:15

Na německou kancléřku Angelu Merkelovou (62), která dnes navštíví Prahu a bude jednat s premiérem i prezidentem, je nyní zvykem dštít síru. To vše kvůli její vítací politice vůči uprchlíkům, s níž jsou dávány do souvislosti i červencové teroristické útoky v Bavorsku. Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (78, TOP 09) si ale myslí, že jí není co vyčítat. Řekl to ve studiu Blesku.

Jeho celkové hodnocení kancléřky, jíž důvěřuje rekordně málo Němců – méně než polovina – je totiž celkově pozitivní. „Je to velmi zajímavý politik, popravdě řečeno. S velmi zdravým mocenským instinktem. Nesmíme zapomenout, že už je kancléřkou dlouhou dobu (takřka 12 let, pozn. red.). Mnoho se jí vytýká v souvislosti s uprchlickou krizí, jenže sotva někdo dodá, že německá ústava od 50. let po zkušenostech s nacismem stanovila, že uprchlíci mají právo na azyl v Německu. A ona se držela ústavy. Což je chvalitebné,“ řekl.

Podle exministra jsou teroristické útoky v Německu činy šílenců a s migrací nemají moc společného. „Třeba ten nešťastník, který útočil sekerou ve vlaku. S odpuštěním to je pošuk. Blázni jsou všude, a když někdo útočí se sekerou ve vlaku, tak ho nemůžu brát vážně, protože patří do blázince,“ tvrdí s tím, že titíž jedinci by něco podobného spáchali ve jménu jakékoliv ideologie, díky níž by jejich čin dostal publicitu – ne tedy nutně kvůli islámu.

Co dalšího řekl Karel Schwarzenberg o Angele Merkelové? Podívejte se na rozhovor:

Video  Karel Schwarzenberg o kancléřce Merkelové  - Blesk TV
Video se připravuje ...

V kontextu vztahů s Německem, které jsou prý navzdory rozdílným názorům našich a tamních ústavních činitelů na přijímání migrantů historicky nejlepší, proto vidí návštěvu Merkelové jako historicky důležitou. „Je nutné, aby Německo jako nejsilnější stát Evropy udržovalo dobré vztahy se sousedy. Ano, ona se o to snaží a myslím, že s panem premiérem Sobotkou v lecčems mají obdobný názor. Máme tedy mimo uprchlíků spoustu jiných společných otázek, ať je to reforma Evropské unie, ať je to evropská obrana, ať jsou to hospodářské vztahy – takové nemáme s nikým jiným jako s Německem,“ míní.

Zároveň si myslí, že je Merkelová ve své pozici kancléřky neotřesitelná. A bude-li ji chtít vykonávat i po volbách v roce 2017, nenalezne žádného silného konkurenta. „Myslím, že ji ta velká vlna uprchlíků, ty změny a zpráva o atentátech, poškodily. Není o tom pochyb. Prozatím ale ještě nevidím věrohodného konkurenta či konkurentku pro ni, protože sociální demokracie – druhá velká demokratická strana Německa – se pohybuje kolem 20 procent, Zelení ještě méně. Alternativa pro Německo (euroskeptické a islamofobní uskupení, pozn. red.) je, bohudíky, také ještě menší strana. Takže jediné ohrožení, které hrozí zatím, je v její vlastní straně. Ale ani tam není někdo, koho vidím, že by měl takové postavení, aby ji vyzval k souboji,“ shrnul Schwarzenberg.

VladimirSedovsky ( 26. srpna 2016 00:13 )

Jsem vcelku rád, že Merkelová přijela. S Německem máme dobré vztahy a ve spoustě jiných věcech kromě migrační politiky se shodneme. Mělo by být i v našem zájmu, abychom se před Německem dobře prezentovali. Přeci jen je to náš nejvýznamnější obchodní partner. Možná bychom si potom vysloužili návštěvu kancléřky častěji než jednou za 3-4 roky. Doufám, že bude jednání přínosem a Zeman s Babišem to celé svými výroky nakonec nějak nezpackají. Naštěstí žijeme v parlamentní demokracii a hlavní slovo u nás má premiér a ne prezident. Snad si to kancléřka uvědomí. Co se týká migrantů, myslím si, že některá vcelku rozumná řešení předkládá i TOPka ve svém programu, který se migrační politiky týká.

alexdada ( 25. srpna 2016 13:16 )

no jo...

marais ( 25. srpna 2016 09:13 )

 Snad aby si tante Merkel snědla, co si navařila... že by západ přestal podporovat opozici v Sýrii a podpořil uzavření míru v Sýrii, to neprosazuje , ale lákat do EU Ukrajinu a pak vyhlásit sankce proti RF to jo! Jakou mírovou politiku Merkel dělá? Cpe nám akorát negativní dopady své politiky!

zadnice ( 25. srpna 2016 08:52 )

"Po pravdě řečeno" Šláfenberka s Kalouskem a jejich ansámblem absolutně nemusím a nechci poslouchat, ani vidět!

vladimir1950 ( 25. srpna 2016 08:51 )

Kdy konečně přestanete pouštět do medií toho blekotu tetřeva s ramlicí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa